Dobré poledne, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Potraviny bohaté na hořčík, příznaky nedostatku hořčíku

strava_bohata_na_horcik.jpg Stránka obsahuje seznam ořechů, ovoce, zeleniny a potravin bohatých na hořík. Je to prvek extrémně důležitý pro správné nervosvalové dráždění (tedy pro přenos nervosvalových vzruchů) a jeho nedostatek se projevuje (někdy též s plazmatickou dysbalancí vápníku) jako tetanie (tetanický syndrom).

Potraviny bohaté na magnézium

Olivový olej a zdraví - olej jako všelék, druhy olivových olejů a jejich kvalita

olivovy_olej_a_zdravi.jpgObsahuje vitamín E a minerály jako vápník, draslík, železo, fosfor. A také - má úžasnou vůni a barvu. Starověký básník Ovidius napsal, že olivový olej má nadpozemské vlastnosti a stejně jako med, je prý pokrmem bohů. Nic nám však nebrání v tom, abychom si ho dopřáli i my - obyčejní smrtelníci.
___ 
___ 

Vysoké tuky v krvi - léčba, dieta ke snížení tuků (cholesterolu, triacylglycerolů)

vysoke_tuky_v_krvi.jpg Ve své praxi se extrémně často setkávám s tím, že mají pacienti vysoké hladiny tuku v krvi a to především LDL cholesterol a triacylglyceroly. Často se mě ptávají, co mají dělat k tomu, aby se stav upravil. Genetické vlivy bohužel ovlivnit nelze, ale stravou je možné alespoň částečně hladinu krevních tuků snížit.  V tomto článku se zaměřím právě na životosprávu a stravu, která by měla vést ke snížení hladiny tuků v krvi.

vysoký cholesterol vysoké trigliceridy 

Česnek a zdraví - cholesterol, srážlivost krve, prevence rakoviny a hypertenze, dezinfekce

cesnek.jpgČesnek je velmi zajímavá rostlinka. Je těžké jej pozřít v syrovém stavu, mikroorganismy jej nesnáší a při styku s ním umírají, má velmi pozitivní vliv na naše zdraví např. tím, že velmi účinně snižuje hladinu cholesterolu. Ale to není zdaleka všechno!

 

___

___

Seznam éček, databáze éček, působení na lidský organismus a zdraví

seznam_ecek_databaze_ecek.jpgV naší stravě, kterou běžně kupujeme v supermarketech se přidávají stovky různých chemických nebo biologických látek. Patří mezi ně barviva, konzervanty, emulgátory, kypřicí látky a další. Jejich seznam a relativní škodlivost na naše zdraví můžete zjistit na této stránce.

Kečupem ke zdraví a nízkému cholesterolu

kecup.jpgTen kdo mě zná, tak ví, že za rok spořádám neobvykle velké množství kečupu. Často si přemýšlím, jestli dělám dobře nebo ne. Vím, že kečup obsahuje poměrně vysoký obsah cukru, nějaké koření a škrob. Snažím se kupovat kečup bez chemických přídavků (všimli jste si už někdy, že kečupy v plastových nádobách mívají "éček" mnohem více než kečupy v klasickém skle???). Vědci mi ale udělali radost, protože prokázali, že pravidelná konzumace kečupu vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Sice jsem mladý, ale na medicíně jsme se učili, že ateroskleroza vzniká už od narození a cévy se postupně zanáší, takže co? Takže prevence je základ úspěchu a kečup budu baštit dál (teď možná s lepším pocitem, že dělám něco pro zdraví, no a ty cukry nějak vyběhám ;).
___

Ovoce a zelenina - působení na lidské tělo a zdraví, obsah minerálů, vitamínů

zdravotnicke_ovoce.jpgZnáme takové to klasické povídání, kdy si mezi sebou říkáme, že v černém rybízu je hodně vitamínu C, v rýži vitamínu B nebo hořčíku v mandlích a tak podobně. Tato stránka se zabývá ovocem, zeleninou, semeny a jejich vlivem na zdraví a obsahem různých pro tělo sprospěšných látek.

 

 

Tukožravá polévka, tukožroutská polévka - recept, postup, dieta

strava_tukozrava_polevka.jpgZkusili jste už všechno a hubnutí se ne a ne dařit? Vyzkoušejte tuto tukožravou (tukožroutskou) polévku. Prý pomáhá k zeštíhlení. Pokud by nepomohla, máte alespoň o zážitek z hubnutí více. Mrkající