Dobré ráno, dnes je pondělí 9.12.2024, svátek slaví Vratislav, zítra Julie.

Vysoké tuky v krvi - léčba, dieta ke snížení tuků (cholesterolu, triacylglycerolů)

vysoke_tuky_v_krvi.jpg Ve své praxi se extrémně často setkávám s tím, že mají pacienti vysoké hladiny tuku v krvi a to především LDL cholesterol a triacylglyceroly. Často se mě ptávají, co mají dělat k tomu, aby se stav upravil. Genetické vlivy bohužel ovlivnit nelze, ale stravou je možné alespoň částečně hladinu krevních tuků snížit.  V tomto článku se zaměřím právě na životosprávu a stravu, která by měla vést ke snížení hladiny tuků v krvi.

vysoký cholesterol vysoké trigliceridy 

Doporučené potraviny ke snížení tuků v krvi

  • Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru.
  • Celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky.
  • Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty.
  • Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany.
  • Čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje.
  • Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži. Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh.
  • Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí.
  • Netučný vývar, zeleninové polévky.
  • Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek.

Kterým potravinám se vyhýbat, abych neměl vysoké tuky v krvi?

  • Pěstované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení.
  • Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce.
  • Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy.
  • Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany.
  • Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy.
  • Kokosové ořechy, slané oříšky.
  • Čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty.
  • Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky.
    Proč nejíst potraviny obsahující palmový olej a jaký má vliv má výroba palmového oleje na životní prostředí se dozvíte naWWW.PALMAC.CZ 
  • Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku.
  • Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže.
  • Tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou.
  • Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině.