Dobré odpoledne, dnes je neděle 8.12.2024, svátek slaví Květoslava, zítra Vratislav.

Jak grilovat zdravě a správně aneb grilovací desatero

Jak správně grilova Jak zdravě grilovat Grilovací desateroLéto skýtá nejen krásné dny, ale také mnoho teplých večerů. Se zvyšující venkovní teplotou roste i chuť na křupavé grilované maso, zeleninu apod.. Voňavé naložené maso, dobré pití a společnost přátel slibují pohodu při letním či podzimním grilování. Jak grilovat správně a zdravě? To vám prozradí dnešní článek.

__

__

Potraviny podporující chuť na jídlo aneb co dělat když hlad nepřichází?

Podpora chuti na jídlo potravinami jídlemNechutenství občas potká každého. S námi se vám chuť k jídlu zase vrátí. Zejména starší lidé často trpí nechutenstvím. Důvodů může být mnoho, třeba nemoc či léky, ale i starosti a stres, které negativně působí na žaludek. Důležité pak je přirozeně vzbudit chuť k jídlu. Někdy stačí chvilka pohybu na čerstvém vzduchu a dostaví se hlad. Chuť k jídlu ale přirozeně povzbudí i některé potraviny. 

__

__

Poradna kojení, mléčná banka mateřské mléko, informace o kojení a jeho podpoře

poradna-kojeni-mlecna-banka-materske-mleko-informace-o-kojeni-a-jeho-podporeStránka poskytuje informace týkající se kojení a také kolem uschování mateřského mléka v mléčné bance. Věnuje se také tomu, jak podpořit tvorbu mateřského mléka. Dále se zde dozvíte odpovědi i na to, zda může dlouhodobé kojení nějak poškodit matku či být pro ni nebezpečné nebo jestli existují "pravidla" pro správné kojení. Odpovídá třeba i na otázku, zda po delší době kojení kvalita mateřského mléka z prsu klesá či nikoliv. 

__

__

Piniové ořechy, oříšky - výroba piniového másla a mléka, namáčení pinií

piniove-orechy-orisky-vyroba-pinioveho-masla-a-mleka-namaceni-piniiDrobounká semínka jsou schována v šiškách borovice pinie a u některých odrůd trvá až tři roky, než semínko dozraje. Pinie jsou měkké a krémové (obsah tuku je tu skoro stejně vysoký jako u makadamových ořechů), proto jsou ideální volbou, když je potřeba semínka ručně nadrtit, tedy např. při výrobě pesta (podobnou měkkost a krémovost mají také konopná semínka).

___

___

Lískové ořechy - výroba mléka, oleje, oleje z lískových ořechů, namáčení lískových ořechů

liskove-orechy-vyroba-mleka-oleje-oleje-z-liskovych-orechu-namaceni-liskovych-orechuV našich končinách by se těžko našel někdo, kdo lískové oříšky nezná. Přestože se dnes pěstují hlavně v Turecku, odjakživa patřily do naší krajiny. Dobře fungovaly jako živé ploty a větrolamy, proutí se hodilo k výrobě košíků, nu a pak tu samozřejmě byly oříšky, slaďoučké a výživné. Spolu s mandlemi, kešu, vlašskými a pekanovými ořechy mají nejvíc bílkovin, kolem 15 %.

___

___

Arašídy - výroba arašídového másla a oleje

arasidy-vyroba-arasidoveho-masla-a-olejeArašídy jako takové si zatím cestu do zdravých výživ nenašly, snad s výjimkou nesolených nepražených arašídů, které však vůbec nechutnají jako ořechy, ale jako luštěniny, což také jsou. Pražené arašídy v biokvalitě však existují, což dokazuje široká nabídka bio arašídových másel. Arašídy prozrazují svoji příslušnost k luštěninám tím, že mají významně vyšší obsah bílkovin než ostatní ořechy (25%).

___

___

Tygří ořechy - výroba mléka z tygřích ořechů, namáčení

tygri-orechy-vyroba-mleka-z-tygrich-orechu-namaceniRostlina zvaná šáchor jedlý vytváří pod zemí hlízy, které se dají konzumovat čerstvé, vařené i pražené. Přestože nemají s ořechy nic společného, získaly pojmenování tygří ořechy a v posledních letech se začaly objevovat v regálech prodejen zdravé výživy. Pro rybáře to však žádná novinka není, znají tygří ořechy jako návnadu na ryby.

___

___

Para ořechy - výroba mléka, másla z para ořechů, namáčení

para-orechy-vyroba-mleka-masla-z-para-orechu-namaceniTyto ořechy jsou opravdovou minerálovou zásobárnou, například selenu je tu tolik, že se tomu žádná jiná potravina nedokáže ani přiblížit. Světová zdravotnická organizace proto dokonce určila maximální doporučenou dávku para ořechů – 14 g denně. Juvie ztepilá, která para ořechy dává, roste především v povodí Amazonky.

___

___

Pekanové ořechy - výroba mléka, másla z pekanových olejů, namáčení

pekanove-orechy-vyroba-mleka-masla-z-pekanovych-oleju-namaceniBlízcí příbuzní vlašských ořechů, kterým se podobají i vzhledově. Jsou však o něco měkčí a nemají tak hořkou slupku, pro mnoho lidí jsou proto chutnější a stravitelnější. I ony obsahují omega 3 mastné kyseliny, ale je jich tu asi jen desetina toho, co ve vlašských ořeších. Přesto je dobré dávat si pozor na skladování, větší množství pekanů skladujte raději v mrazáku.

___

___

Makadamové ořechy - výroba mléka, oleje, másla z makadamových ořechů, namáčení

makadamove-orechy-vyroba-mleka-oleje-masla-z-makadamovych-orechu-namaceniTyhle ořechy pocházejí z Austrálie, kde se nazývaly gyndl. Zbytku světa jsou od poloviny 19. století známy pod jménem, které získaly po skotském chemikovi Johnu Macadamovi. Dnes se tito nováčci na světové ořechové scéně pěstují i v jiných koutech světa, hlavně na Havaji a v jižní Africe. Objemy produkce však zůstávají malé, a ořechy jsou proto vzácné a drahé.

___

___