Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava Kečupem ke zdraví a nízkému cholesterolu

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Kečupem ke zdraví a nízkému cholesterolu Email
Sobota, 23. únor 2008 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6587x
kecup.jpgTen kdo mě zná, tak ví, že za rok spořádám neobvykle velké množství kečupu. Často si přemýšlím, jestli dělám dobře nebo ne. Vím, že kečup obsahuje poměrně vysoký obsah cukru, nějaké koření a škrob. Snažím se kupovat kečup bez chemických přídavků (všimli jste si už někdy, že kečupy v plastových nádobách mívají "éček" mnohem více než kečupy v klasickém skle???). Vědci mi ale udělali radost, protože prokázali, že pravidelná konzumace kečupu vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Sice jsem mladý, ale na medicíně jsme se učili, že ateroskleroza vzniká už od narození a cévy se postupně zanáší, takže co? Takže prevence je základ úspěchu a kečup budu baštit dál (teď možná s lepším pocitem, že dělám něco pro zdraví, no a ty cukry nějak vyběhám ;).
___

 

Podle testů vědců je oblíbená červená pochutina zvlášť účinná v boji se škodlivým druhem cholesterolu, takzvaným LDL.

Dobrovolníci byli žádáni, aby si ke každému jídlu vzali buď trochu kečupu nebo sklenku rajčatového džusu. Během tří týdnů se celková úroveň jejich cholesterolu snížila o 6 procent a úroveň škodlivého LDL dokonce o 13 procent. Vědci z University of Oslo se proto rozhodli kečup nebo rajčatový džus doporučit pacientům s vysokým cholestero-lem. Tento chutný lék může pomoci v prevenci srdečních infarktů a mrtvic.

"Změny, které jsme pozorovali, se dají považovat za významné zvláště proto, že jsme pokus prováděli jen tři týdny a všichni dobrovolníci měli na začátku testování normální úroveň cholesterolu v krvi," sdělil vedoucí studie.

Pro radost miovníkům kečupu lze ještě uvést, že že jeho výzkumem se zabývaly v po-slední době i jiné stude. Podle nich lykopen, barvivo, které rajčatům dává jejich barvu, přispívá k prevenci rakoviny prostaty. Samé dobré zprávy! Nezbývá tedy než co nejrychleji vyrazit na (nezdravé) hranolky se zdravým kečupem!

Další informace o cholesterolu zde .

Referenční laboratorní hodnoty lidského těla zde (250 položek)


Zdroj:
blesk.cz

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny