Příjemnou noc, dnes je úterý 21.5.2024, svátek slaví Monika, zítra Emil.

pH potravin, tabulka - kyselinotvornost a zásadotvornost potravin

ph-potravin-tabulka-kyselinotvornost-a-zasadotvornost-potravinV posledních několika letech se lidé zamilovali do pojmu překyselení organismu. Stránka obsahuje potraviny, které překyselují organismus a také příznaky a projevy překyseleného organismu. 

___

___

Které potraviny nepatří do lednice - med, cibule, banány, rajčata, meloun, brambory, česnek, chleba

 

ktere-potraviny-nepatri-do-lednice-med-cibule-banany-rajcata-meloun-brambory-cesnek-chlebaKoupíte si banány či rajčata a doma je okamžitě strčíte do lednice. Jenže to je chyba. Těmto jedenácti potravinám ale chlad vůbec nesvědčí. Banány, rajčata, meloun či alkohol. To všechno dáváme naprosto běžně do lednice dáváme. Tomu se ale po dalším nákupu raději vyvarujte. Přečtěte si, co se s potravinami v chladničce děje.

___
___

Druhy paprik a jejich využití v gastronomii - trinidad, chili, kozí rohy, masitá, bílá, kapie, čokoládová

druhy-paprik-a-jejich-vyuziti-v-gastronomii-trinidad-chili-kozi-rohy-masita-bila-kapie-cokoladovaJsou sladoučké, šťavnaté ale dokáží i pěkně pálit. Pořádný guláš bez nich neuděláte a ve studené kuchyni jsou téměř nepostradatelné. Článek pojednává o těchto druzích paprik: Chilli Trinidad, kozí (beraní) rohy, silnostěnné masitá paprika, bílá paprika, kapie, zeleninová paprika, hnědofialová paprika.

___

___

Falšování, pančování potravin - džemy, džusy, kečup, pivo, uzeniny, med

falsovani-potravin-dzemy-dzusy-kecup-pivo-uzeniny-medTelecí párky s 1% telecího masa, doslazený med či jahodová marmeláda z jablek. Vážně víte, co kupujete? O tom, že některé potraviny v obchodech nejsou kvalitní, jsou plné náhražek nebo jsou dokonce prošlé, se v poslední době mluví hodně. Většina lidí se snaží ušetřit, proto nakupují co nejlevnější potraviny. Ty však mnohdy neobsahují, co by měly.

___

___

Recepty - řezy, saláty, buchty, závitky, sirupy, lívance, omáčky, cukroví

recepty-rezy-salaty-buchty-zavitky-sirupy-livance-omacky-cukroviHledáte na internetu různé recepty k vaření, pečení a smažení? Tak už nehledejte. Stránka vám nabízí řezy, saláty, buchty, závitky, knedlíky, řízky, sirup, lívance, špagety, nákypy, bábovky, palačinky, polévky, guláš, česnečku, omáčky, perníčky a mnoho dalšího. Stačí stáhnout soubor PDF, ve kterém jsou recepty na vaření uvedené.

___

___

Zdravé vánoce bez tloustnutí - jak udělat zdravější štědrovečerní večeři

zdrave-vanoce-bez-tloustnuti-jak-udelat-zdravejsi-stedrovecerni-veceriVánoce! Pro někoho synonymum pohody, pro jiného čas dárků a oslav. Při představě Vánoc si snad každý představi stůl plný dobrot, které se zdravou výživou nemaji nic společného. Netíží-li nás zdravotní problémy, nemusíme složení svátečních jídelníčků příliš hlidat.

___

___

Peklo na talíři - videa online o kvalitě potravin, seznam všech dílů

peklo-na-taliri-kvalita-potravin-napoju-ecka-videa-online-k-prohlednutiHodně lidí ví, že se věnuji kvalitě jídla a jeho složení. Nedávno mě můj známý upozornil na videa na stream.cz s názvem PEKLO NA TALÍŘI. Videa mne velmi zaujala a proto nabízím k prohlédnutí i ostatním lidem, kterým není jedno co jí a jaká je kvalita toho, co v supermarketech kupují. Videa, která uvádí Roman Vaněk (šéf Pražského kulinářského institutu) se také věnují restauračním zařízením - úrovni stolování, názvům jídel, popisuje také, jak by měl vypadat jídelní lístek a do jaké míry je vhodné používat u jídel anglické názvy.

__
__

Skrytý glutamát v potravinách - jaké jiné názvy pro glutamát výrobci potravin používají?

skryty-glutamat-v-potravinach-jake-jine-nazvy-pro-glutamat-vyrobci-potravin-pouzivajiVýrobci potravin ví velmi dobře, že když na obalu potraviny napíšou, že obsahuje glutamát nebo sůl kyseliny glutamové, tak výrobek těžko prodají. Jenže cílem výrobce potravin a polotovarů je, aby nejen zboží prodali, ale vydělávali na něm. Proto problém vyřešili šalamounsky. Glutamát rozštěpili a označují ho jinými názvy, které vypadají jako by potravina obsahovala jen přírodní látky. Takže potravina vypadá jako zdravá, ale není. Chytré, že?

___

___

Mrkev - účinky na zdraví a lidský organismus

mrkev-ucinky-na-zdravi-lidsky-organismusMrkev, ale i další produkty ze zahrádky mají mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Tak proč je nevyužít i jinak než jako jídlo? Mrkev je bohatá na beta-karoten, předstupeň vitaminu A, dále vitaminy E, D, K, vlákninu, mnoho cukru, selen, lecirin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jod. V jejích semenech se nachází především silice a kvalitní olej, což jsou luxusní kosmetické preparáty.

___

___

Nebezpečná éčka - škodlivé látky v potravinách

nebezpecna-ecka-skodlive-latky-v-potravinachVýrobci je většinou ukrývají za různé zkratky obsahující často písmeno E. Víte, která "éčka" jsou ta špatná? Na této stránce uvádíme ta, která nejméně prospívají našemu zdraví a uvádíme v čem jsou nebezpečná pro vaše zdraví nebo zdraví vaší rodiny.

___

___