Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava Falšování, pančování potravin - džemy, džusy, kečup, pivo, uzeniny, med

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Falšování, pančování potravin - džemy, džusy, kečup, pivo, uzeniny, med Email
Pondělí, 10. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3186x

falsovani-potravin-dzemy-dzusy-kecup-pivo-uzeniny-medTelecí párky s 1% telecího masa, doslazený med či jahodová marmeláda z jablek. Vážně víte, co kupujete? O tom, že některé potraviny v obchodech nejsou kvalitní, jsou plné náhražek nebo jsou dokonce prošlé, se v poslední době mluví hodně. Většina lidí se snaží ušetřit, proto nakupují co nejlevnější potraviny. Ty však mnohdy neobsahují, co by měly.

___

___

Jako "bonus" však do nich výrobci přidávají další látky, které jim dodávají barvu a lepší chuť a nahrazují tak to, co v nich není. Složení potravin je sice dáno vyhláškou a Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí pravidelné kontroly, přesto se na náš trh občas dostane nekvalitní výrobek. Výrobci, a nejen ti čeští, zkrátka své produkty šidí. Pokud si nedáme práci s výběrem a se sledováním etiket, mnohdy to ani nepoznáme. Kontrola složení zboží se však vyplatí. Špatné samozřejmě není všechno. Na následujících řádích si přečtete, co se falšuje nejčastěji.

 

DŽEMY

Pokud nevlastníte ovocný sad, nezbývá vám nic jiného než si marmelády kupovat. Tímto slovem však smějí být podle anglické definice označovány jen výrobky z citrusů. Koupit si tedy můžeme jen džem. Ten musí na 100 g hmotnosti obsahovat 35 g ovoce, u extra džemů to má být až 45 g.
Nepravé: Mnohdy se stává, že je u některých džemů ovoce, po němž se džem jmenuje, doplněno jiným. Takové produkty však musejí být označeny jako pomazánka či směs.

 

DŽUSY

O ovocných šťávách víme, že jsou zdravé. To je sice pravda, ale jen tehdy, když jsou vyrobené z ovoce. V případě některých džusů to však může být problém. Aby mohl být nápoj označován jako 100% džus, musí mít opravdu 100% podíl ovoce, nesmí z něj být oddělena voda, jen dužina a aroma. Dále existuje šťáva z koncentrátu, do nějž je přidána voda. To však musí být na obalu uvedeno, stejně jako to, když je džus přislazen.

Nepravé: S džusem nemá nic společného nektar. Jde o směs šťávy s vodou, která je většinou doslazená. Podíl ovoce může byt různý, od 50 do 25 %. Je nejlevnější. 

 

KEČUPY

O kečupech se říká, že se do nich dávají shnilá rajčata. Je v nich však dost i těch dobrých? Kečup se vyrábí z rajčatového protlaku a vody, ochucuje se solí, octem a cukrem.
V tom pravém má být 12 % sušiny a z toho aspoň 7% musí být sušina z rajčat.

Nepravé: V některých kečupech rajčata nahrazují jablka, mrkev nebo cibule.

 

PEČIVO

Kupujete si celozrnné pečivo kvůli vláknině? Jste si však jisti, že seve vašich oblíbených houskách vyskytuje? V celo zrnném pečivu musíbýt80% celozrnných mouk (z celkového množství mouky). Ve vícezrnném má být navíc aspoň 5%jiných obilovin. Vlákniny by měly být ve 100g nejméně 4 g.
Nepravé: Pokud celozrnné pečivo vybíráte jen podle tmavé barvy, můžete narazit. Tu mu někdy dodávají jen karamel nebo potravinářské barvy. 

 

ČOKOLÁDA

Někdo sice dává přednost mléčné čokoládě, za nejkvalitnější je však považována ta, v níž je nejvíc kakaové hmoty a téměř žádný cukr. U čokolády je důležitý obsah kakaové sušiny (tedy všech kakaových součástí). V hořké čokoládě jí musí být aspoň 35 %, v mléčné 25 %. V bílé je jen kakaové máslo, a to v množství nejméně 20%.
Nepravé: Často se můžete setkat s náhražkami, v nichž je málo kakaa a čokoládové máslo nahrazují rostlinné tuky. 

 

UZENlNY

Máte rádi maso? jestliže dáváte přednost uzeninám, nemáte ale jistotu, zda maso jíte. Kvalitní salámy jsou ty, v nichž je 80 % masa. Pokud jsou pojmenované po nějakém druhu masa, musí být jeho podíl 50%.
Nepravé: V některých uzeninách je masa jen málo, zbytek tvoří voda, rozemleté kosti a mouka či škrob.

 

MED

Možná vás překvapí, že i tento přírodní produkt od včel se šidí. Do toho pravého totiž nesmějí být přidávány žádné jiné látky.

Nepravé: Některé medy bývají přesto doslazovány a nastavovány cukrem a cukernými roztoky.

 

falsovani-potravin-dzemy-dzusy-kecup-pivo-uzeniny-med-2Co radí odborník? ČTĚTE POPISKY SLOŽENÍ POTRAVIN

Důležité je přečíst si složení výrobku, jež by mělo být uvedeno od složky, které je nejvíce, po tu, která je zastoupena nejméně. Jestliže je na obalu některá ze složek zvýrazněna, např. na obalu je obrázek ovoce, musíte se z obalu také dozvědět, kolik zvýrazněného ovoce ve výrobku je. Všechna "éčka" procházejí dlouhodobým schvalováním zdravotní nezávadnosti. Pokud jsou použita v souladu s právními předpisy a člověk dodržuje zásady vyváženého stravování, nelze je v žádném případě označit za zdraví škodlivá.

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny