Náhodné stránky webu
- (30.04.2012) Jak se projevuje nevolnost v dopravních prostředcích, kinetóza - příznaky, projevy
- (30.04.2012) Jak se projevuje maniodepresivní psychóza, bipolární afektivní porucha - příznaky, projevy, symptomy
- (01.05.2014) Jak se projevuje SMEI, Dravetové syndrom, těžká myoklonická epilepsie kojenců - příznaky, projevy
- (11.02.2010) Kvasinky, kvasinková infekce, zánět - příznaky, projevy, symptomy
- (20.07.2009) Jak vypadají vši a hnidy - fotografie, obrázek
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Falšování, pančování potravin - džemy, džusy, kečup, pivo, uzeniny, med |
![]() |
Pondělí, 10. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3742x |
___ ___ Jako "bonus" však do nich výrobci přidávají další látky, které jim dodávají barvu a lepší chuť a nahrazují tak to, co v nich není. Složení potravin je sice dáno vyhláškou a Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí pravidelné kontroly, přesto se na náš trh občas dostane nekvalitní výrobek. Výrobci, a nejen ti čeští, zkrátka své produkty šidí. Pokud si nedáme práci s výběrem a se sledováním etiket, mnohdy to ani nepoznáme. Kontrola složení zboží se však vyplatí. Špatné samozřejmě není všechno. Na následujících řádích si přečtete, co se falšuje nejčastěji.
DŽEMYPokud nevlastníte ovocný sad, nezbývá vám nic jiného než si marmelády kupovat. Tímto slovem však smějí být podle anglické definice označovány jen výrobky z citrusů. Koupit si tedy můžeme jen džem. Ten musí na 100 g hmotnosti obsahovat 35 g ovoce, u extra džemů to má být až 45 g.
DŽUSYO ovocných šťávách víme, že jsou zdravé. To je sice pravda, ale jen tehdy, když jsou vyrobené z ovoce. V případě některých džusů to však může být problém. Aby mohl být nápoj označován jako 100% džus, musí mít opravdu 100% podíl ovoce, nesmí z něj být oddělena voda, jen dužina a aroma. Dále existuje šťáva z koncentrátu, do nějž je přidána voda. To však musí být na obalu uvedeno, stejně jako to, když je džus přislazen. Nepravé: S džusem nemá nic společného nektar. Jde o směs šťávy s vodou, která je většinou doslazená. Podíl ovoce může byt různý, od 50 do 25 %. Je nejlevnější.
KEČUPYO kečupech se říká, že se do nich dávají shnilá rajčata. Je v nich však dost i těch dobrých? Kečup se vyrábí z rajčatového protlaku a vody, ochucuje se solí, octem a cukrem. Nepravé: V některých kečupech rajčata nahrazují jablka, mrkev nebo cibule.
PEČIVOKupujete si celozrnné pečivo kvůli vláknině? Jste si však jisti, že seve vašich oblíbených houskách vyskytuje? V celo zrnném pečivu musíbýt80% celozrnných mouk (z celkového množství mouky). Ve vícezrnném má být navíc aspoň 5%jiných obilovin. Vlákniny by měly být ve 100g nejméně 4 g.
ČOKOLÁDANěkdo sice dává přednost mléčné čokoládě, za nejkvalitnější je však považována ta, v níž je nejvíc kakaové hmoty a téměř žádný cukr. U čokolády je důležitý obsah kakaové sušiny (tedy všech kakaových součástí). V hořké čokoládě jí musí být aspoň 35 %, v mléčné 25 %. V bílé je jen kakaové máslo, a to v množství nejméně 20%.
UZENlNYMáte rádi maso? jestliže dáváte přednost uzeninám, nemáte ale jistotu, zda maso jíte. Kvalitní salámy jsou ty, v nichž je 80 % masa. Pokud jsou pojmenované po nějakém druhu masa, musí být jeho podíl 50%.
MEDMožná vás překvapí, že i tento přírodní produkt od včel se šidí. Do toho pravého totiž nesmějí být přidávány žádné jiné látky. Nepravé: Některé medy bývají přesto doslazovány a nastavovány cukrem a cukernými roztoky.
|
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------