Náhodné stránky webu
- (08.11.2017) Sex po infarktu a zdraví - je to nebezpečné?
- (12.09.2010) Vysoký cholesterol, zvýšená hladina cholesterolu - léčba
- (08.10.2008) Zapnutí spotřebiče (např. topení) mobilem SMS zprávou, GSM spínač
- (15.01.2014) Kupní smlouva na zboží, movitou věc - vzor ke stažení - nový občanský zákoník 2014
- (23.06.2009) Zapojení zahradního, ponorného čerpadla - obrázek, návod, pojmy, informace
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Druhy paprik a jejich využití v gastronomii - trinidad, chili, kozí rohy, masitá, bílá, kapie, čokoládová |
![]() |
Neděle, 06. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 14551x |
___ ___ Papričky Chilli trinidadTahle paprička je rekordman nejen v délce svého názvu: kultivar chilli papričky Trinidad Scorpion - Trinidad Scorpion Butch T - se oficiálně stal nejpálivějším chilli světa. K jídlu bychom vám ji rozhodně nedoporučovali, citlivějšího jedince totiž může i zabít.
Kozí (beraní) rohyDlouhé štíhlé papriky sice nepatří mezi nejhezčí, ale na nakládání jsou ideální. Zavařují se celé, i se semínky. Naložené sladkokyselé nepálivé, jemně pálivé nebo pálívé papriky se hodí do salátů, jako chuťovka, neobejdou se bez nich buřty na pivě nebo pikantní guláše.
Chilli paprikyPoužívají se téměř výhradně jako koření. Pokud máte rádi thajskou nebo mexickou kuchyni, rozhodně byste si je měli vysadit do květináče na balkon. Chilli papričky můžete také sušit a zavařovat. Sladkokyselé jsou výtečné jako chuťovka.
Silnostěnné masité paprikyJsou šťvanaté, hodně sladké a chuťově výrazné. Báječné jsou v dušených zeleninových směsích s rajčaty a lilkem, nejlépe ale chutnají syrové. Připravit z nich můžete lahodné saláty nebo je naplnit sýrovým či šunkovým krémem. Hodí se také do studených i teplých mexických jídel.
Paprika bíláV obchodech ji seženete také pod názvem slovenská paprika. Je tenkostěnná, silně aromatická a může být sladká, mírně pálivá i pálivá. Rozhodně patří do leča a do čalamád, hodí se na přípravu klasických plněných paprik, výtečná je i v omáčkách .
KapiePravé kapie jsou velké, špičaté a tmavě červené. Jejich chuť je sladká a hodně výrazná až škrablavá. Tradičně se používají k zavařování - na sladkokyselo nebo do oleje. Drží totiž dobře tvar. Zasyrova se kapie využívají hlavně pro přípravu pomazánek, kterým dodávají jedinečnou chuť, neztratí se ale ani v zeleninovém salátu.
Paprika zeleninováStředně dlouhé špičaté plody jsou tmavě zelené a červené. Mají sladkou chuť a jsou šťavnaté. Dát si je můžete jen tak s chlebem, výtečné jsou i v salátech. Hodí se také na zavařování ve sladkokyselém nálevu.
Hnědofialová paprika nazývaná někdy čokoládováMá příjemnou sladkou chuť, díky které se hodí k pojídání zasyrova a do salátů. Kvůli výrazné barvě ji můžete využít ke zpestření a ozdobení nejrůznějších pokrmů. |