Náhodné stránky webu
- (12.12.2011) Jak dlouho vydrží kloubní náhrada kyčelního kloubu, TEP
- (30.04.2012) Jak se projevuje cluster headache - příznaky, projevy, symptomy
- (11.01.2008) Vnější příčiny nemocí a úrazů (W)
- (17.08.2008) Zajímavé psaní o životu aneb jak žít šťastný a úspěšný život
- (13.12.2009) Sankce stavební firmě za nesplnění termínu dostavby rodinného domu
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Zdravé vánoce bez tloustnutí - jak udělat zdravější štědrovečerní večeři |
![]() |
Úterý, 17. prosinec 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3481x |
___ ___ Ale co ti, kteří musí vzhledem ke svému onemocnění respektovat různá dietní omezení? V naší republice jsou statistiky neúprosné - každý druhý z nás má zvýšenou hladinu cholesterolu a více než polovina z nás má nadváhu. Nad skladbou vánočního menu by se měla zamyslet většina z nás. Dá se vůbec tradice plných vánočních stolů skloubit dietou?
Typické vánoční menuPokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie. Klasický smažený kapr s bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety - cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévku a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ. A pak je tu ještě vánoční cukroví a ruku na srdce, nikdy nezůstane jen u jednoho kousku. Navíc je tradicí připravovat cukroví již od začátku prosince, štědrovečerní večeře tak bývá jen vyvrcholením měsíčního ochutnávání. Jestliže patříme k těm, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu nebo nadváhu, musíme nad stravou více přemýšlet. Buď tedy ozdravíme klasické menu nebo se necháme inspirovat novými trendy a připravíme si menu, které je lehčí, zdravější, ale přesto v něm jsou tradiční suroviny. Jestliže chcete zůstat u klasiky, nabízíme způsob, jak ho upravit:
Štědrovečerní polévkaMisto jíšky použijte na zahuštění lisovanou zeleninu (brambory).
Bramborový salátMajonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem. Redukční a nízkocholesterolovou variantu pak docílíte vynecháním uzeniny a vařených vajec.
Sváteční kaprKapra, ale i kteroukoli jinou rybu můžete upravit tak, že z ní uděláte svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na rostlinném tuku, doplněná kořením či pečená v alobalu s bylinkami. Pokud už musíte smažit, pak použijte čerstvý a dostatečně rozpálený tuk. Po usmažení odstraňte přebytek tuku vysušením ubrouskem.
Všeobecné zásady jak se vyhnout
|
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------