Dobré odpoledne, dnes je neděle 19.5.2024, svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek.

slide 1

prazak-na-morave-10-rad-jak-prezit-a-nebyt-v-sokuPražák náhodně či programově se vyskytující na Moravě může svého pobytu záhy litovat. Pokud neví co a jak, snadno se dopustí přehmatu, za který později tvrdě zaplatí. Máme s tím v redakci svoje bohaté zkušenosti a byla by škoda, se o ně nepodělit. Čtěte a šiřte naše pražácké evangelium.
___
___


Nesnažte se závodit v chlastu

Základní pravidlo. Jen zcela nezkušený amatér může podlehnout mylnému dojmu, že je stejně trénovaný, jako místní borci. Vždycky totiž prohrajete a podstatné je prohrát se ctí. Nepouštějte se do nesmyslných soubojů jen proto, že na diskošce ve Zlatém stromu dycinky diktujete…  

Nedivte se podivným věcem jako jsou slepice, hnůj a zabíjačka

Jasně, že se může stát, že při své expedici leccos uvidíte poprvé v životě. Víc než tři slepice. Hromadu hnoje. Zabijačku. Ale prokristapána není přece nutné na to reagovat slovy „tyjooopraseesuperrr!“.

Nenapodobujte nářečí a přízvuk

V žádném případě nenapodobujte místní nářečí a přízvuk. I když můžete mít pocit, že jste fonetický génius, tož když se do toho pustíte, vždycky, ale opravdu vždycky budete vypadat jako úplný idiot.

"Kdo je u tebe Teta, dacane?"

Na moravské vesnici jsou většinou všichni jedna velká rodina. Mají se rádi a podle toho si také říkají. Ale neexistuje jediný důvod, proč byste právě vy, příležitostná náplava od Botiče, měli komukoliv říkat Teto nebo Strécu.

U nás v Praze je blaze!

Jakákoliv věta, začínající formulí „u nás v Praze“ je špatná věta, ať už s ní chcete říct cokoliv. Ano, „u nás“ máme metro (kterým nejezdíte), spoustu toho kulturního vyžití (které nevyužíváte) a vůbec hodně možností, pro děti a tak, ale koho asi tak myslíte, že tím ohromíte? Nikoho.

Jmenuješ se Pražák a basta fidli!

Smiřte se s tím, že jste odkud jste a podle toho se vám také bude říkat. Napořád. Pokud se nebudete chovat jako blbec, můžete se dočkat toho, že na vaši adresu někdo pronese „na Pražáka nejsi tak špatnej“. Tím si z hlediska namingu sáhnete na strop.

Raději žádné kroje a žádné víno

Vyznáte se, samozřejmě. Jezdíte s firmou do sklípku, viděli jste Slovácko sa nesúdí, ale skutečně věřte, že ne všude na Moravě chodí pořád v krojích a každý tu pěstuje víno. Tak se na to laskavě neptejte.

Dieta se na Moravě nenosí - s nízkotučným jogurtem vás pošlou víte kam ...

Na Moravě se vaří dobře, hodně a především tučně. Připravte se na to a kecy o olivových olejích a lehkých dietních jídlech si nechte na doma. Prostě si jednou dáte bůček a pořádný kremeše.  

Jako (skromný) Pán

Nechovejte se jako debil. Jasně pozvěte na panáka, povyprávějte jak se máte, co máte, co děláte, ale všechno ve vší slušnosti a především decentně. Na velkopanské manýry na Moravě není nikdo zvědavý a za jednu dvě rundy si nikoho nekoupíte. Pověst namistrovaného Pražáka vám už pak nikdo neodpáře.

Manželka z Moravy není propustka mezi moraváky

To, že máte manželku z Moravy, neznamená, že si můžete dovolit cokoliv. Ani prstýnek vás totiž pražského stigmatu nezbaví – maximálně ho lehce otupí. Uvědomte si, že jste nejspíš někomu přebral první lásku a to se „neodpouští“ nikde, natožpak v mikroklimatu moravské vesnice.

Medicína - náhodné články

Novinky v medicíně 2012 - vyšetřovací metody a operační výkony

novinky-v-medicine-2012-vysetreni-operacni-zakroky
novinky-v-medicine-2012-vysetreni-operacni-zakroky
Rozvoj medicíny za uplynulá desetiletí nabral vysoké obrátky. Byly vyvinuty metody k lepší diagnostice i terapii. My vám dnes v krátkosti přiblížíme některé z nich. Všechny uvedené metody nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Některé mohou být (i dočasně) financovány např. samotnými výrobci, z grantů apod. Je vždy třeba zjistit podmínky úhrady přímo ve zdravotnickém zařízení.
___
___

Nízký krevní tlak (hypotenze) – příznaky, příčiny, léčba, první pomoc

nizky_krevni_tlak.jpgKrevní tlak je tlak krve, kterým působí krev na stěny tepen, ve kterých proudí. Jeho zdrojem je vypuzovací síla srdce. Je měřen tonometrem a vždy má dvě hodnoty – systolickou (ta vyšší – při stažení srdce) a diastolickou (ta nižší – při uvolnění srdce - relaxaci). Normální tlak by měl být v rozmezí 100/60-140/90.

Nemoci z povolání - poradna, otázky a odpovědi

 

nemoci-z-povolani-poradna-otazky-a-odpovedi

nemoci-z-povolani-poradna-otazky-a-odpovedi
Nemoci z povolání nemají jen zdravotní význam, ale i právní. Je-li prokázána nemoc z povolání, zaměstnanec má určitá práva na odškodnění od zaměstnavatele a mj. třeba i nárok na trvalou rentu. O tom pojednáváme ve spřáteleném webu Bezplatné právní poradny online. Tato stránka se ale věnuje převážně nemocím z povolání - kožním onemocněním.  

___

___

Zamyšlení - náhodné články

Štěstí - když přijde, chyťte ho a nepusťte a užívejte si ho každou buňkou svého těla

stesti-kdyz-prijde-chytte-ho-a-nepustte-a-uzivejte-si-ho-kazdou-bunkou-sveho-tela

stesti-kdyz-prijde-chytte-ho-a-nepustte-a-uzivejte-si-ho-kazdou-bunkou-sveho-tela
Když už k vám jednou přijde, je třeba ho pevně chytit a nepustit. Jak ale poznáte, že je opravdu tady? Štěstí je pocit velmi osobní. Vždy se odvíjí od toho, jak se v daném okamžiku cítíte. Je to pocit ryze vnitřní a s jeho hledáním musíte začít uvnitř sebe. Nesouvisí s tím, co dělá někdo druhý nebo kolik toho máme... Bohužel mnozí z nás štěstí v materiálních věcech hledají.

___

___

Fáze zamilovanosti, proč hodní a féroví muži ve vztahu trpí?

faze_zamilovanosti.jpgNení tomu tak dávno, co jsem hledal článek o fázích zamilovanosti a v kontextu s tím jsem narazil na tento článek. jakéhosi mladého středoškoláka. Moc se mi líbilo jak píše o svém krátkém vztahu a rychlém rozchodu. Na středoškoláka má jeho projev úroveň a i obsahově je text zajímavý. Konečně posuďte sami.
___
___

Jak se cítit dobře, jak se cítit psychicky lépe - návod, tipy, rady

jak-se-citit-psychicky-dobre-lepe-rady-tipy-navod.jpgErich Maria Remarque napsal v roce 1954 bestseler s názvem Čas žít, čas umírat. Smutný příběh se smutným koncem. Aby byl ten váš příběh krásný a veselý, musíte aktivně zasahovat do děje svého života. Jako orientační rady berte následujících několik pravidel na této stránce.
___
___

Vztahy - náhodné články

Mazlení dětí a dospělých, fenomén nedomazlenosti - příznaky, následky

mazleni_s_detmi_syndrom_nedomazleni.jpgVšichni trpíme deficitem lásky, které se nám nedostalo, a zvláště my muži trpíme následky nedomazlení – protože se to až donedávna pro kluky a muže neslušelo.
___
___

Úzkostné stavy a fóbie - příčina, léčba, příběh ze života

uzkostne-stavy-a-fobie-pricina-lecba-pribeh-ze-zivota

uzkostne-stavy-a-fobie-pricina-lecba-pribeh-ze-zivota
Není to jenom obyčejný strach. Je to něco, co může zcela ovládnout váš život. Bát se je zcela přirozené. Strach je projevem pudu sebezáchovy, brání nám vrhnout se bez rozmýšlení do nebezpečné nebo neznámé situace, která by nás mohla ohrozit. Ale co se stane, když se strach zvrtne? Co když naše psychika začne na něco zdánlivě úplně nevinného reagovat jako na něco vysoce nebezpečného, život ohrožujícího?
___

___

Další dítě nevyřesí krizi a neshody v manželství nebo partnerství

dite_nevyresi_krizi_manzelu.jpgŘada párů se iracionálně rozhodne vyřešit své neshody tím, že si jednoduše pořídí další dítě. A pak čekají zázrak. Ale přenášet zodpovědnost za skutečnost, že to ve vztahu skřípe, na ještě nenarozeného člověka, je velmi krátkozraké řešení. Navíc spory a neshody se mohou znásobit skutečností, že je kolem dítěte mnoho práce, málo času a to je teprve tvrdou zkouškou vztahu. A halvně: dítě je závazek na mnoho let, proto zvažujte důkladně!
___
___

Texty - náhodné články

Rukola - účinky, vliv na zdraví člověka

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-cloveka

rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-cloveka
Má pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny.  Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.

___
___

Frankfurtská tabulka slev - slevy za ztráty radosti z dovolené

frankfurtska-tabulka-slev-nevydarena-dovolena

frankfurtska-tabulka-slev-nevydarena-dovolena
Není náhodou, že propracovaný a závazný nástroj pro určování odškodnění za pokažený zájezd vznikl právě v Německu, zemi s nejnadšenějšími turisty. Frankfurtská tabulka slev je užitečným nástrojem vydaným Zemským soudem ve Frankfurtu nad Mohanem již v roce 1985, který následně pronikl i do praxe jiných zemí. Lze předpokládat, že nejde o nástroj zcela neznámý ani českým soudům – obzvlášť s přihlédnutím k chystanému novému občanskému zákoníku, který počítá navíc i s kompenzací „ztráty radosti z dovolené“.

___
___

Změna času 2016 - letní čas, zimní čas (v kolik hodin se posouvají hodiny)

letni-cas-2016-zimni-cas-2016-v-kolik-hodin-a-jak-se-posouva-cas

letni-cas-2016-zimni-cas-2016-v-kolik-hodin-a-jak-se-posouva-cas
Letní čas začíná poslední neděli v březnu, kdy se ve 2:00 hodiny posunou o jednu hodinu napřed, na 3:00. A končí poslední neděli v říjnu, kdy se ve 3:00 hodiny posunou o jednu hodinu nazpět, na 2:00. Letní čas tedy trvá sedm měsíců, neboli 30 týdnů či 210 dní přesně.

___

___

Alkoholik.cz
Kuřákova plíce.cz
Psychotesty online.cz
Bezplatná právní poradna.cz
Mojestarosti.cz
Rady-navody.cz
Bylinkyprovšechny.cz