Dobré odpoledne, dnes je neděle 19.5.2024, svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek.

slide 1

cesko-vietnamsky-slovnik-vietnamskeho-obchodnikaRůzné sorty lidí chodí z různých důvodů do obchodků k vietnamským prodejcům. Ti jsou v současné době v každém městě a to dokonce i v centrech. Vietnamší obchodníci ale bohužel neumí vždy dobře česky a proto jim nemusíte rozumět. Pokud chcete, nejčastější rádoby česká slova a fráze vietnamců si může přečíst zde.
___
___



BÍDEN
Dobrý den.

PANI MA VYSRÁNO?
Vybrala jste si, paní?

CO KOMU?
Jakou si přejete přílohu k jídlu?

SEŠUP?
S kečupem?

HO ŠI CI?
S hořčicí?

KPISÍ MÁ SESO?
Dáte si něco k pití?

NEBO NA PI ČI?
Co si dáte na pití?

ČUS?
Džus?

SRAJT?
Sprajt?

DOUCHUT
Dobrou chuť.

DVESAT ŠEST
Jde o nějaké číslo. Lépe se podívat na pokladnu. Může jít o 26 nebo 96.

NEMI ŠESKY
Univernází odpověď pro celníky a všechny státní úředníky ČR.

CICA PADE
Nějaká cifra mezi 30 a 50 Kč :-)

ŠUŠNI PANI
Slušní Vám to, paní. (univerzální odpověď i kdybyste si na sebe dala pytel od brambor).

TOJEMALÓ
Za tuto cenu Vám to neprodám.

POŽKEJ, TAJDOBRÉÉ
Počkejte pane, nějak se domluvíme (při vyjednávání o ceně).

DIT TI SOU
Velikost je akorát, šaty vám sednou jak ulité.

NAŠANOU
Na shledanou.

Medicína - náhodné články

Nepravdivé lékařské zprávy, posudky a nálezy - právní pohled a rizika pro lékaře

nepravdive-lekarske-zpravy-posudky-a-nalezy-pravni-pohled-a-rizika-pro-lekare

nepravdive-lekarske-zpravy-posudky-a-nalezy-pravni-pohled-a-rizika-pro-lekare
Nepravdivé lékařské zprávy, posudky a nálezy. V poslední době zaznamenává Česká lékařská komora znepokojivý výskyt potenciálně velmi nebezpečného jednání některých lékařů, které spočívá v nepodloženém vystavování potvrzení o zdravotním stavu pacientů, a to pro nejrůznější účely (dočasná pracovní neschopnost, rozhodování o invaliditě, zjišťování způsobilosti k výkonu povolání či specifických činností, omluva účasti u soudu apod.). 

___

___

Atraumatická lumbální punkce - foto, výhody, provedení, typ a cena jehly

lumbalni_punkce_ikona.jpgLumbální punkce je vyšetření, při kterém se z dolní části zad odebírá malý vzorek mozkomíšní tekutiny. Vyšetření pomáhá diagnostikovat různé chorobné nemoci mozku a míchy a je obávaným zákrokem každého pacienta. Jakékoliv obavy jsou však většinou zbytečné. Vlevo zobrazené schéma ukazuje polohu pacienta při samotném výkonu. Pacient leží v poloze v klubíčku na lůžku, lékař provádí punkci a sestra asistuje a věnuje se pacientovi. Vzácněji se lumbální punkce provádí v sedu.
___
___

Artefakty na EEG záznamu - obrázky, dělení EEG artefaktů

eeg_artefakty.jpgSignály které při EEG měříme maji velmi malou amplitudu (několik uV). Z toho důvodu se ve výsledném signálu může objevit rušení nejrůznější povahy. Tyto rušení označujeme jako artefakty. Lze je rozdělit do dvou základních skupin - artefakty biologické a technické povahy.
___
___ 

Zamyšlení - náhodné články

Proč je lepší užívat si života teď a neodkládat příjemnosti na "až jednou"

jak_si_uzivat_zivota.jpg
jak_si_uzivat_zivota.jpg - jak_si_uzivat_zivota.jpg
Tento text mi přišel už před několika lety. Zůstal mi v hlavě a nutil mě zamyslet se nad tím, že je prima dělat si radost každý den a neodkládat příjemnosti na "až jednou". Ono nikdy nevíte, zda ta situace přijde. Ne, to není pesimismus, co ze mě mluví. Spíš zkušenosti. Příběh je dost tvrdý, ale někdy je to potřeba, abychom procitli a otevřeli oči a žili okamžikem, nikoliv dalekou budoucností, která nás ani nemusí čekat.

 

jak si užívat života

Jak se nezbláznit od mládí až do penze - možné krize v jednotlivých dekádách života

jak-se-nezblaznit-od-mladi-az-do-penze-mozne-krize-v-jednotlivych-dekadach-zivota

jak-se-nezblaznit-od-mladi-az-do-penze-mozne-krize-v-jednotlivych-dekadach-zivota
Zdá se, že nejhorší je stav „mládí pryč a do penze daleko". Ale on má každý věk svoje. Jak se nezbláznit v jednotlivých dekádách vašeho života? Ve věku 20-30 let byste měli zpomalit a nepřeceňovat síly. Nad 30 let byste se měli naučit relaxovat, věnovat rodině a také sobě. Ve věku 40-50 let byste se měli usmířit sami se sebou a být sami k sobě fér. Nad 50 let si začněte více hlídat zdraví a také hledejte nové cesty. 

___

___

Jaký bude dnešní den - záleží to na našem optimismu, pesimismu a smýšlení

jaky_si_den_udelame_takovy_ho_budeme_mit.jpgKaždý den ráno, poté co se probudíme, jdeme na pomyslné nádraží, kde vždy stojí dva vlaky. Červený a modrý. Vždy si vybíráme ten, do kterého nasedneme. Když nasedneme a vlak se rozjede, už se těžko vystupuje a přesedá.

 

___

___ 

Vztahy - náhodné články

Vlastnosti znamení zvěrokruhu - ženy a vztahy

vlastnosti-znameni-zverokruhu-zeny-a-vztahy

vlastnosti-znameni-zverokruhu-zeny-a-vztahy

Jistě víte, jaká je základní charakteristika vašeho znamení. Jak ale může znamení ovlivňovat ženskou stránku vaší osobnosti? Jaké jsou ženy ve znamení Lva? Buďte si jistí, že od žen ve znamení Kozoroha je rozeznáte velmi snadno. Jaké jsou nejsilnější, ale také nejslabší vlastnosti žen jednotlivých slunečních znamení?

___

___

Žena po porodu a jak se k ní chovat aneb desatero vzorného tatínka

jak_se_chovat_k_zene_po_porodu_desatero_spravneho_tatinka.jpgRole tatínka není právě nejjednodužší a zpočátku v ní noví tatínkové mohou tak trošku "plavat." Jak nedělat chyby zodpoví stručně v deseti bodech následující text.

___

___

___

Láska na první pohled - u žen rozhoduje spíše čich, u mužů zrak a hmat

 

 

laska-na-prvni-pohled-u-zen-rozhoduje-spise-cich-u-muzu-zrak-a-hmat

laska-na-prvni-pohled-u-zen-rozhoduje-spise-cich-u-muzu-zrak-a-hmat
Na prvním dojmu je popravdě řečeno zajímavé jenom to, že je první. A rozhodně to neznamená, že je zároveň také správný. Dokonce je dosti časté, že dva lidé, kteří (jak se později ukáže) „jsou si souzeni“, na sebe napoprvé nijak zvlášť báječně nezapůsobí, někdy si naopak zprvu mohou přijít protivní, nepříjemní. Případů, kdy se z počátečního konfliktu vyvinula láska jako trám, je spousta. Nejméně stejně jako těch, kdy hned přeskočila jiskra a odstartovalo to love story na věčné časy.

___

___

Texty - náhodné články

Nebezpečné sporty - 10 nejrizikovějších sportů, typy úrazů a mechanismus vzniku.

nejcastejsi_sportovni_urazy.jpgVíte, při kterém sportu vám hrozí největší riziko zranění? Možná budete překvapeni, jaké zdánlivě neškodné aktivity se dostaly do žebříčku nejnebezpečnějších sportů. Léto je ideální období pro sportovní nadšence. Cyklistika, plavání, fotbal, to jsou jen některé z oblíbených letních aktivit. Mnoho z běžných sportů však představuje z hlediska rizika zranění skutečný hazard.

sportem k trvalé invaliditě 

Jak si udělat, vyrobit, postavit zimní zahradu - návod, rady, tipy, materiály

jak_vyrobit_udelat_zimni_zahradu_navod_materialy.jpgPrvním a důležitým krokem k budoucí zimní zahradě je pečlivé naplánování. Udělejte si nejdříve představu o různých typech zimních zahrad a o používaných materiálech.

___

___

Vliv vysoké a nízké vlhkosti vzduchu v domácnosti na zdraví člověka

vliv-vysoke-a-nizke-vlhkosti-vzduchu-v-domacnosti-na-zdravi-cloveka
vliv-vysoke-a-nizke-vlhkosti-vzduchu-v-domacnosti-na-zdravi-cloveka
Za záněty cest dýchacích, jejichž výskyt v zimním období vystoupá do výšin, může z 90 procent nízká vzdušná vlhkost, tvrdí poslední odborné studie. Viry a bakterie už jen sekundárně využijí suchým vzduchem oslabené sliznice.  Za ideální relativní vzdušnou vlhkost se považuje 40-60 %, dlouhodobě snášené hodnoty 40 % a nižší již mohou působit škodlivě, a to zejména u osob citlivých, například se sklonem k onemocnění horních cest dýchacích nebo se sníženou funkcí sliznic.
___
___

Alkoholik.cz
Kuřákova plíce.cz
Psychotesty online.cz
Bezplatná právní poradna.cz
Mojestarosti.cz
Rady-navody.cz
Bylinkyprovšechny.cz