Dobrý podvečer, dnes je úterý 7.5.2024, svátek slaví Stanislav, zítra Statní svátek.

slide 1

syndrom-prazdneho-hnizda-jak-se-vyrovnat-s-odstehovanim-deti-z-domova
syndrom-prazdneho-hnizda-jak-se-vyrovnat-s-odstehovanim-deti-z-domova
Děti vyrostly a odešly z domova. U matek se mnohdy dostaví pocit osamělosti, jelikož hlavní smysl jejich života je tentam. Velké děti najednou nepotřebují každodenní péči, a vy jako rodiče pomalu přestáváte vědět o každém jejich zážitku. Postupně se osamostatní a odejdou z domova. Zejména ženy pak mívají problém se s tímto pocitem, tem vyrovnat a trpí syndromem prázdného hnízda.
___
___


Přemíra volného času a prázdný byt či dům působí na opuštěné rodiče tísnivě a vzbuzují v nich pocit nejistoty.


Odchod dětí z domova je také zkouška vztahu rodičů


Této depresi, kterou provází pocit úzkosti a strachu o děti, podléhá samozřejmě mnohem více matek než otců. Ti se vyrovnávají s osamostatněním potomků většinou snáze. Když si rozmazlovaná dcera či milovaný synek sbalí kufry, tak následující období pořádně prověří rodinná pouta.

A překvapivě to nejsou jen vztahy mezi rodiči a dítětem, které si zařizuje vlastní život. Mnohem více zkouší právě soužití matky s otcem. Najednou budete mít více času jeden na druhého, což ne každému vyhovuje. Jelikož zatímco žena by ráda vyrazila do společnosti nebo do divadla, manžel může chtít zůstat doma a dívat se na fotbal.

Obvykle to potom má dva konce:

1) Buď jako rodiče najdete to, co před léty vyhaslo, a začnete si znovu nabytou novou svobodu užívat. Pocit, že můžete cestovat, chodit do divadla a na koncerty, aniž byste se museli starat, kdo vyzvedne dítě ze školy, udělá s ním úkoly či uvaří večeři, může být pořádně opojný. A co na tom, že už vám není dvacet? Stojí za to si to užít.

2) Nebo dojde k tichému soužití, kdy jako manželé spolu sice zůstanete dál bydlet, ale ve skutečnosti si bude žít každý sám a uzavřete se do sebe.

 

Užijte si čas a peníze, splňte si tajná přání

Odchod dětí neznamená jen to, že máte více volného času. Najednou zjistíte také to, že vám měsíčně zbudou i peníze navíc, jelikož budete živit o jednoho člověka (či o více osob) méně. Ušetříte také za vodu, energie a další věci. Právě tyto peníze byste si měli šetřit. Vhodný je k tomu třeba spořicí účet s prémií nebo termínovaný vklad. Na nich se vám vložená částka časem patřičně zhodnotí. Pokud si budete zbylé peníze prúběžně odkládat, budete si moci dovolit třeba exotickou dovolenou nebo relaxační pobyt v lázních.

Když teď máte čas a dostatek financí, je ta pravá chvíle dohnat to, co jste v životě (možná kvůli dětem) nestihli. Pokud jste měli tajné přání, které jste celé roky kvůli dětem odkládali, splňte si je. Volno můžete strávit i kreativně. Klidně se zapište na taneční kurzy, choďte na jógu či keramiku. Vaše děti vás budou potřebovat i nadále. Rozhodně se nemusíte bát, že byste zůstali sami přiliš dlouho. Jelikož v Česku je zvykem, že jakmile nadejde víkend, děti s velkou radostí zavítají k rodičům. Tím spíš pokud se osamostatnily, ale nežijí s partnerem - taková svíčková od maminky jim přijde vždycky k duhu.

 

Související článek:



Medicína - náhodné články

Hydrocefalus - definice, dělení, příznaky, léčba, příčina (etiologie)

hydrocefalus_priznaky_deleni_lecba_definice.jpgJako hydrocefalus označujeme patologicky zvýšené množství mozkomíšního moku v centrálním nervovém systému. Na tomto zmnožení se podílí porucha tvorby moku, jeho vstřebávání či oběhu v mozku a míše. Vzniká na základě vrozených poruch, může být důsledkem přestálé meningitidy nebo nádoru. V dětství, kdy ještě nejsou uzavřeny lebeční švy, vede k zvětšení celé lebky, v dospělosti dochází k výraznému útlaku a zmenšení mozkové hmoty. V obou případech může nastat těžké narušení mozkových funkcí.

___

Klystýr - návod, postup, provedení

klystyr_postup_provedeni_navod_provedeni_klystyru.jpgKlystrýr (klyzma) je vpravení tekutiny konečníkem do esovité kličky a do tlustého střeva. Rozeznáváme různé druhy klystýru (klyzmatu) - projímavé (pro vyprázdnění), léčebné (za účelem vpravení látky na sliznici tlustého střeva), diagnostické (vpravení kontrastní látky). Nejčastěji se používá jednorázové klyzma, které vyprazdňuje a vyplachuje tlusté střevo (např. u porodu).

obrázky video

Operační odstranění prostaty, prostatektomie - video, provedení

prostatektomie-odstraneni-prostaty-video

prostatektomie-odstraneni-prostaty-video
Prostatektomie je chirurgické odstranění prostaty, provádí se přes močovou trubici (TUPE), podbřiškem a močovým měchýřem (transvezikální přístup), nebo s obejitím močového měchýře oblastí za sponou stydkou (retropubický přístup). Existují i další zákroky na prostatě prováděné transuretrálně incize aj., které se užívají při stlačení močové trubice prostatou při hyperplazii či nádoru a které nemusí znamenat odstranění celé prostaty. Rozsáhlá radikální prostatektomie se používá zejm. u karcinomu (rakoviny) v závislosti na jeho rozsahu.

Zamyšlení - náhodné články

Jak je krásné projet se v novém BMW (akce Jízda pro život v Olomouci)

jizda_pro_zivot_bmw.jpgPo celé republice se koná v těchto dnech  Jízda pro život. Je pod záštitou ministerstva dopravy. Je to vzdělávací akce, na které se dozvíte plno zajímavých věcí o řízení vozidla a nakonec se projedete v BMW a dostanete dárek.

Jízda pro život

___

Jak si zlepšit a zkvalitnit život pomoci několika návyků - tipy

jak-si-zlepsit-a-zkvalitnit-zivot-pomoci-nekolika-navyku-tipy

jak-si-zlepsit-a-zkvalitnit-zivot-pomoci-nekolika-navyku-tipy
"Podstata všech lidí je stejná, liší se jen svými zvyky" – pravil Konfucius. A je to pravda. Pohlédneme-li na svůj život jako na celek, zjistíme, že právě zvyky ho determinují, jako nic jiného. Je nám vrozeno vždycky hledat šablony umožňující část toho, co děláme, převést na „autopilota“, prostě je vykonávat podvědomě, automaticky. Právě proto je užitečné určité návyky rozvíjet tak, aby se časem staly naší druhou přirozeností:

___

___

Zajímavosti co jste asi nevěděli - neuvěřitelné informace

co_jste_nevedeli_loket.jpg

co_jste_nevedeli_loket.jpg - co_jste_nevedeli_loket.jpg
Tato stránka vás má trošku šokovat a trošku ukázat, že jsou věci, které by nás ani nenapadly. Například že není možné olíznout si vlastní loket, že prasata nevidí k nebi, že polovina lidí na Zemi nikdy netelefonovalaa, že krysy neumí zvracet a mnoho dalších zajímavých informací. 

 

Vztahy - náhodné články

Co neočekávat od druhých lidí abyste nebyli zklamaní

 

co-neocekavat-od-druhych-lidi-abyste-nebyli-zklamani

co-neocekavat-od-druhych-lidi-abyste-nebyli-zklamani
Co neočekávat od druhých lidí abyste nebyli zklamaní? Největší zklamání bývají v životě spojena s přehnaným očekáváním. Zejména ostře se to projevuje v mezilidských vztazích. Přestanete-li od jiných čekat příliš mnoho, zbavíte se zbytečného trápení a dokážete se soustředit na věci skutečně důležité.

___

___

Nespěchejte s rozchodem - single život má výhody, ale může v něm být smutno, pusto a prázdno

nespechejte-s-rozchodem-single-zivot-ma-vyhody-ale-muze-v-nem-byt-smutno-pusto-a-prazdno

nespechejte-s-rozchodem-single-zivot-ma-vyhody-ale-muze-v-nem-byt-smutno-pusto-a-prazdno
Dneska jsem zašel na snídani a potkal dívku, se kterou jsem docela dlouho chodil. Teď už je vdaná a čeká dítě. Poctivě přiznávám, že když jsme spolu mluvili, cítil jsem se tak mizerně, jako už dlouho ne. Na rozchodu jsme se shodli asi před pěti lety.

___

___

Ascendent ve váhách, váhy - muž, žena - charakter osobnosti, vlastnosti

ascendent_ve_vahach_vahy_muz_zena_charakter_a_vlastnosti_osobnosti.jpgToto je jeden z nejmimořádnějších ascendentů v celém zvěrokruhu. Abychom jej pochopili, připomeňme si, že ascendent sám o sobě představuje východ Slunce. Je nadějí lidstva pro celý nastávající den. Optimisticky očekáváme, že spolu s východem Slunce povstanou i naše sny, naše plány a naše potřeba sebevyjádření, které vycházejí z našeho nitra. Když je ascendent v jakémkoliv ze šesti prvních znamení zvěrokruhu, nižší přirozenost jedince má sklon následovat vycházející Slunce a jeho sílící působení.

___

Texty - náhodné články

Pravidla pro reklamace a reklamování zboží podle Občanského zákoníku

pravidla-reklamace-zbozi-lhuty-informace-obcansky-zakonik.jpeg
pravidla-reklamace-zbozi-lhuty-informace-obcansky-zakonik.jpeg - pravidla-reklamace-zbozi-lhuty-informace-obcansky-zakonik.jpeg
Rozbalili jste si koupené zboží a zjistili, že nefunguje nebo má jiné, třeba i drobnější vady? Nebo se nějaké nedostatky objevily až později v průběhu používání? V následujícím textu se dočtete jak reklamovat nebo vrátit zboží a dovíte se také všechny podstatné lhůty.
___
___

Puškvorec - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

puskvorec-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

puskvorec-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
Puškvorec obecný (acorus calamus l.) - tato vodní rostlina se vyskytuje v rybnících, jezerech, kalužích a na březích stojatých vod. V bahně břehů se vodorovně plazí kořen (oddenek), ze kterého vyrůstá mnoho mečovitých listů, vysokých až 1 metr. Zploštělý stvol nese asi uprostřed kuželovitý, zelený až žlutohnědý květní soubor – palici.

___

___

Prevence nadýmání, jak se vyhnout nadýmání, plynatosti - 8 tipů

Máte pocit, že projdete kolem vody nebo i lehkého jídla a už jste nadmutí? Tahle „maličkost" dovede pořádně potrápit. S nadýmáním se setkal téměř každý z nás. Horší je, když se ve střevech hromadí plyny pravidelně. Co s tím? 

___

___

Alkoholik.cz
Kuřákova plíce.cz
Psychotesty online.cz
Bezplatná právní poradna.cz
Mojestarosti.cz
Rady-navody.cz
Bylinkyprovšechny.cz