Dobrý podvečer, dnes je pondělí 6.5.2024, svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav.

slide 1

sexualni prirucka 1894Naše babičky braly sex a nahotu úplně jinak než my. Sex byl skoro hřích a mělo na něj být pohlíženo jako na něco negativního, skoro nepříjemného. O tom ostatně pojednává docela zajímavý úryvek ze sexuální příručky z roku 1894. Asi buďme rádi, že tato doba je dávno minulá, že?

___

___

Sex jako hřích - jak viděly sex naše babičky:

sexualni prirucka 1894 

Medicína - náhodné články

Myasthenia gravis - léčba, vyšetření, diagnostika, kazuistika pacienta

myasthenia-gravis-lecba-diagnostika-prognoza-kazuistika-obrazek-fotografie_copy

myasthenia-gravis-lecba-diagnostika-prognoza-kazuistika-obrazek-fotografie_copy
Myasthenia gravis je typickým autoimunitním onemocněním. Získaná myasthenia gravis je nejčastějším onemocněním, které  postihuje nervosvalový přenos. Prevalence se pohybuje v naší populaci kolem 140 pacientů na 1 milion obyvatel. Antigenní epitopy acetylcholinového receptoru, pocházející z myoidních buněk v thymu, jsou chybně rozpoznávány T buněčnými receptory autoreaktivních T lymfocytůjako tělu cizí.

___
___

Dohled nad neatestovaným lékařem a možný trestní postih

dohled-nad-neatestovanym-lekarem-a-mozny-trestni-postih

dohled-nad-neatestovanym-lekarem-a-mozny-trestni-postih
Nedávno obdržela Česká lékařská komora (ČLK) dotaz služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR jednoho kraje, který se týkal případu, kdy o nepřijetí pacienta do nemocnice rozhodl lékař bez specializované způsobilosti, a toto rozhodnutí bylo posléze shledáno odborně chybným. Byla hodnocena otázka, zda lékař bez atestace mohl sám vykonávat ústavní pohotovostní službu, sám rozhodovat o tom, který pacient bude, či nebude přijat k hospitalizaci, a zda nebyl zanedbán odborný dohled ze strany lékaře se specializovanou způsobilostí.

___

Virtuální kolonoskopie - průběh vyšetření, vysvětlení a definice

virtualni_kolonoskopie.jpgVirtuální kolonoskopie je neinvazivní vyšetření počítačovou tomografií (CT), kdy se udělají CT scany břišní dutiny a jejího obsahu a tyto se pomocí speciálního programu sestaví do 3D snímků, které lze prohlížet tak, jako normální kolonoskopický obraz. Vyšetření je nebolestivé a neponižující (nezavádí se do konečníku kolonoskop).

 

___

___

Zamyšlení - náhodné články

Krádež v obchodě Billa v mém podání - hlavně nenápadně!

kradez_v_obchode.jpgNo jo, je to tak. Já vím, krást se nemá, ale tentokrát jsem opravdu neodolal. Včera jsem byl v obchodě Billa v Prostějově a způsobil jsem prodejně nemalou škodu. Tak nevím, snad se s tím srovnám že jsem zloděj, ale asi jooo.

___

___

Když je zle, není to možná až tak zlé aneb životní lži kterým věříme

kdyz-je-zle-neni-to-mozna-az-tak-zle-aneb-zivotni-lzi-kterym-verime

kdyz-je-zle-neni-to-mozna-az-tak-zle-aneb-zivotni-lzi-kterym-verime
Zapomeňte na 10 lží, které jste pokládali za pravdu. Třeba o tom, že být bez partnera znamená vždy osamělost, že štěstí znamená že máte vše co chcete, že život musí jít přesně určeným způsobem, že skvělý život mají jen vyvolení lidé nebo že těžké časy jsou čistě negativní věc. Nemusí to tak být. 

___

___

Jaký bude dnešní den - záleží to na našem optimismu, pesimismu a smýšlení

jaky_si_den_udelame_takovy_ho_budeme_mit.jpgKaždý den ráno, poté co se probudíme, jdeme na pomyslné nádraží, kde vždy stojí dva vlaky. Červený a modrý. Vždy si vybíráme ten, do kterého nasedneme. Když nasedneme a vlak se rozjede, už se těžko vystupuje a přesedá.

 

___

___ 

Vztahy - náhodné články

Manželská krize a jak ji řešit a zvládnout

harmonicky_vztah.jpgVe svém webu se celkem často zabývám otázkami soužití dvou lidí - dvou partnerů. Jak jsem pochopil z vašich emailů, je mezi lidmi spousta vztahů na pokraji zhroucení. Již jsem v této kategorii zmínil více článků pro zlepšení vycházení mezi dvěma lidmi, kteří se vlastně mají rádi, jen k sobě znovu hledají cestu. Zde je další text, který by vám k tomu mohl dopomoci.

Manželská krize Partnerská krze 

Partner, přítel odmítá a nechce svatbu - co teď?

partner_pritel_odmita_nechce_svatbu.jpgSvatba a manželské soužití je závažný životní krok. Pokud s vámi váš partner dlouhodobě nechce vstoupit do manželského života a založit s vámi rodinu, zkuste se zamyslet nad tím, zda si vás takový člověk zaslouží a zda není lepší řešení najít si někoho jiného, kdo si vás bude vážit a nebude se bránit společnému životu s vámi.
___
___

Partnerská krize a její řešení

partnerska_krize.jpgJak zlikvidovat partnerskou krizi, aniž bychom museli vyřešit problémy tím nejhorším způsobem – rozchodem? Tuto otázku řeší mnoho párů. Výzkumy prokázaly, že nejvíce partnerských krizí a hádek je před obdobím prázdnin.

Partnerská krize

Jak zachránit vztah

Texty - náhodné články

Cukrovka, diabetes - byliny, bylinky, babské rady

V našich časech se cukrovka tak rozšířila, že vedle infarktu a rakoviny zaujímá čelné místo mezi nemocemi. Příčinou tohoto onemocnění je i nadměrné a nezdravé přejídání dospělých, ba i dětí. Cukrovkáři totiž nejsou jen dospělí. Bohužel už i hodně dětí má nemocnou slinivku břišní, a proto mají cukrovku. To znamená, že se nemohou účastnit veselých dětských her, musí dodržovat přísnou dietu, denně musí používat inzulín.

___

___

Demence seniorů - příznaky, jak se chovat k dementnímu seniorovi, alkohol a léky ve stáří

demence-senioru-priznaky-jak-se-chovat-k-dementnimu-seniorovi-alkohol-a-leky-ve-stari

demence-senioru-priznaky-jak-se-chovat-k-dementnimu-seniorovi-alkohol-a-leky-ve-stari
Někdy slýcháme, jak staří lidé vztekle nadávají druhým z malicherných důvodů. Někteří zase doma shromažďují nepotřebné věci a jiní nepoznávají vlastní děti. Dělají to snad schválně?   Stárnutí znamená postupný pokles tělesných a duševních funkcí, které zhoršují celkovou výkonnost organismu.

___

___

Laserová operace očí u dětí - cena, průběh, výhody proti čočkám

laserova-operace-oci-u-deti-cena-komplikace-diskuze-recenze-reference-nazory
laserova-operace-oci-u-deti-cena-komplikace-diskuze-recenze-reference-nazory
Brýle jsou dodnes pro mnohé děti postrachem. Leckdy jim překážejí při sportování, ale často se obávají také posměšků spolužáků. Naštěstí už existují i další možnosti jak u malých pacientů korigovat oční vady. Laserové operace, které byly ještě donedávna doménou dospělých, se dnes stávají vítaným řešením i pro dětské pacienty. Díky moderní technice je možné operovat již děti od věku 8 let.
___
___

Alkoholik.cz
Kuřákova plíce.cz
Psychotesty online.cz
Bezplatná právní poradna.cz
Mojestarosti.cz
Rady-navody.cz
Bylinkyprovšechny.cz