Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Zdraví, životní styl Zelí - účinky, vliv zelí na zdraví a lidský organismus

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Zelí - účinky, vliv zelí na zdraví a lidský organismus Email
Úterý, 05. listopad 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3543x

zeli-ucinky-vliv-zeli-na-zdravi-a-lidsky-organismusŠla Nanynka do zelí. A dobře udělala, je totiž velmi zdravé. Zkuste to taky. Výhodou je, že na rozdíl od Nanynky nemusíte lupení trhat. Můžete si ho pohodlně koupit v obchodě. Množství vitamínu C zhruba odpovídá pomerančům, významné je také množství betakarotenu a vitamínu B, E a K. Zelí obsahuje velké množství vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu železa, síry, selenu ad. 

___

___

Díky látkám, které zelí obsahuje pomáhá v prevenci a léčbě vysokého krevního tlaku hypertenze, kardiovaskulárních chorob, nádorových onemocnění, žaludečních vředů, cukrovky, poruchy činnosti ledvin ad. Má také schopnost organismus čistit a regenerovat, posilovat obranyschopnost a upravovat vnitřní rovnováhu.

Jeho pozitivní účinky oceníte při redukci nadváhy a dokonce do určité míry "omlazuje" a uklidňuje.

Syrové zelí však obsahuje také velké množství celulózy, která je pro člověka těžko stravitelná. Proto je  vhodnější konzumovat je kvašené, krátce povařené (nejlépe v páře) či
ve formě šťávy. Plynatosti předejdete přidáním kmínu nebo fenyklu.

Kvašené zelí je ještě zdravější než syrové - zklidňuje trávicí ústrojí a stabilizuje "hodné" bakterie v těle.

Zelné listy poslouží také jako zevní léčebný prostředek. Lehce je rozdrťte válečkem a použijte jako zábal při pohmožděninách, puchýřích, vředech, bodnutích hmyzem a otocích nebo jako obklad při bolení hlavy.

 

Rychlokvašení zelí - postup

Hlávku zelí omyjte, osušte a nakrouhejte. V hrnci rozdrobte krajíc chleba i s kůrkou, přidejte lžíci cukru a nastrouhaný brambor. Na to postupně vkládejte zelí - vrstvy prokládejte solí, pepřem, kmínem, bobkovým listem a novým kořením. Nakonec upěchujte, zalijte převařenou vodou, zakryjte a nechte tři dny kvasit

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny