Náhodné stránky webu
- (03.03.2010) Vydědění manžela, manželky - jak neudělat chybu
- (16.02.2014) Reklamace vady věci existující již při jejím převzetí (jakost při převzetí) - vzor zdarma ke stažení - nový občanský zákoník 2014
- (12.01.2020) Gastroenterologie - kmen, kmenová příprava, test - podmínky 2020
- (25.09.2014) Jalovec - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití
- (09.06.2013) Jak se projevuje Wiskott-Aldrichův syndrom, WAS - příznaky, projevy, symptomy
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Glutamát sodný, glutaman sodný E621 a jeho vliv, působení na lidské zdraví |
![]() |
Pátek, 21. srpen 2009 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9837x |
___ Hlavní součástí bujonových kostek není masový nebo zeleninový výtažek, těch tam jsou tak 2-3 procenta. Hlavní složkou je sůl (50 až 60 procent) a právě glutaman sodný (10 až 15 procent).
Glutamát sodný a těhotenstvíTato chemikálie nemá právě nejlepší pověst, a i když dosud chybějí přesvědčivé důkazy o její škodlivosti, zdravotníci ji nedoporučují především malým dětem a těhotným ženám. A například v některých čínských bistrech právě tento přípravek může zakrývat to, že jídlo nebylo připraveno z příliš kvalitního masa.
Jak se glutamát rozšířil do celého světaGlutaman sodný jako první identifikoval v roce 1908 jako základní chuťovou složku řasy Laminaria japonica profesor Kikunae Ikeda z Tokijské univerzity. O rok později se začalo s výrobou.
Čínský syndrom neprokázánJenže po počátečním nadšení z výraznější chutě běžných jídel přišla studená sprcha a dokonce obavy o zdraví především dětí. Úřady ho například zakázaly v potravinách pro děti do tří let, protože se objevily obavy, že by mohl poškozovat mozek.
Glutaman a dětské zdravíAni rozsáhlá studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace a Světové organizace pro zemědělství v roce 1987 žádný negativní vliv glutamanu na lidské zdraví nepotvrdila. |