Náhodné stránky webu
- (25.05.2014) Nejčastější příčiny únavy - dehydratace, mobil, léky, nedostatek železa a přetěžování
- (01.05.2014) Jak se projevuje tupozrakost, amblyopatie - příznaky, projevy, symptomy
- (15.03.2016) Věty které vám mohou usnadnit život a překonávání překážek
- (22.08.2008) Nádory mozku a míchy - příčiny, příznaky, typy, vyšetření, léčba, průběh, prognóza
- (26.10.2015) Nadměrný příjem tekutin - může uškodit a poškodit zdraví?
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Zlepšení zraku pomocí mrkve, špenátu, co ohrožuje vidění a zrak |
![]() |
Úterý, 07. říjen 2008 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11550x |
![]() ___
Anebo jinak: Máte pocit, že nevidíte některé barvy tak sytě jako na druhém oku? Občas vidíte jako skrz rozlité mléko? Jste citliví na silnější světlo? Může jít například o šedý zákal, tedy o onemocnění, které postihuje asi 50% lidí starších šedesáti let. Kvalitu zraku přitom máme šanci ovlivnit. Jak? Správnou stravou ochraňující oči.
Mrkev a šedý zákal, kataraktaVědecký výzkum National Eye Institutu potvrdil, že existují živiny, které pomáhají chránit oči. Jako prevence makulární degenerace působí ty potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů. Hovoříme především o beta karotenu, vitaminu C, vitaminu E, dále pak jde o lutein a zeaxanthin. Prospěšný je také zinek a omega 3 nenasycené mastné kyseliny.
Klasickou potravinu prospěšnou pro váš zrak představuje mrkev, která obsahuje velké množství betakarotenu. Jde o antioxidant, který pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace. Mezi další zeleninu poskytující důležité živiny našim očím patří brokolice, paprika a růžičková kapusta. Cenné jsou zejména kvůli vitamínu C, který obsahují. Špenát a jeho vliv na zrakZa blahodárné účinky špenátu vděčíme čtyřem jeho složkám: vitaminu C, beta karotenu, velkému množství luteinu a zeaxanthinu. Poslední dva jmenované karotenoidy se nacházejí ve vysokých koncentracích ve žluté skvrně zdravého oka. Živiny zde působí v podstatě jako "opalovací krém na oči" nebo vnitřní brýle, protože absorbují 40-90 % modrého světla, které je obsažené ve slunečním záření. Právě modrá část světelného spektra je pro buňky sítnice zvlášť nebezpečná a může je poškodit.
Studie prokázaly, že konzumace špenátu a vůbec potravin bohatých na lutein a zeaxanthin pomáhá zvyšovat hustotu pigmentu ve žluté skvrně. Tím se samozřejmě snižuje i riziko makulární degenerace. Sladké bramboryPro zvýšení přísunu beta karotenu se také doporučuje jíst sladké brambory. Mnohým Čechům dosud cizí plodina v sobě skrývá rovněž vitamin C nebo vitamin B6. Rybí tuk a omega 3 nenasycené mastné kyselinyRyby jsou tipem, jak ochránit zrak. Hovoříme zvláště o rybím tuku, který je zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty působí pozitivně nejen na činnost srdce, růst kostí a správný vývoj mozku, ale i na zrak.
Server Msnbc.com upozorňuje na to, že pravidelný přísun potravin obsahujících omega 3 nenasycené mastné kyseliny složku pomáhá chránit tenké krevní cévky v očích. Sardinky a lososa bychom proto měli mít na svém stole minimálně jednou za týden.
Krůta a krůtí masoDalším přirozeným zdrojem tohoto prvku je krůta. Ta navíc obsahuje vitamin B3 (niacin), který pomáhá zvláště při ochraně proti šedému zákalu. A co víc, krůta je skvělou náhradou za tučné hovězí maso. Pokud si vyrábíte doma sendviče a saláty, je krůtí maso tím nejlepším, které můžete použít.
Pštrosí masoPoněkud neobvyklým zdrojem bílkovin, železa a zinku, který také přispívá ke zdravým očím, je pštrosí maso. Ačkoli není příliš známé, představuje velmi chutnou a zdravou variantu bílého či červeného masa. |
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------