Náhodné stránky webu
- (18.09.2015) Jak přimět dítě aby rádo četlo - tipy, rady, zkušenosti
- (06.06.2016) Lesní plody a vliv na naše zdraví - maliny, ostružiny, borůvky, lesní jahody
- (07.01.2019) 100 důvodů proč se žije hezky v České republice
- (11.01.2010) Jak vyčistit žehličku na oblečení octem, solí nebo zubní pastou
- (31.12.2012) Plánovací kalendář 2013 - online ke stažení, tisk, excel
Nacházíte se:
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
7308
Grepy a zdraví - zdroj vitaminů a enzymů, typy grapefruitů a působení na organismus |
![]() |
Sobota, 04. říjen 2008 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9592x |
grapefruitJde zejména o vitamin C, který posiluje imunitní systém, hořký glykosid naringin podporující trávení a enzymy povzbuzující látkovou výměnu. Grapefruit je také bohatý na bioflavonoidy, což jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C. Cenný je i obsah vitaminů skupiny B a kyseliny listové.
Účinky grapefruitu na organismus
Grapefruity mají velký obsah vody, proto se velmi hodí k odšťavňování. Tím se sice ztratí část bioflavonoidů, ale vitaminy zůstávají. Kromě šťávy k přímé spotřebě mají další využití, hodí se do ovocných salátů, kompotů, dezertů, k dochucení masa. Požití velkého množství této šťávy však může u alergiků vyvolat pálení žáhy. Tak jako u dalších citrusovým plodů je jeho nevýhoda v chemickém ošetření. Do velkoobchodů se dodávají nezralé a v dozrávárnách je za pomoci etylenu urychleno jejich dozrávání, proto jim pak chybí přirozená sladkost a chemické insekticidy mohou pronikat slupkou až do dužniny. |