Dobré dopoledne, dnes je úterý 15.10.2024, svátek slaví Tereza, zítra Havel.

Strava v České republice - vývoj, trendy, pyramida zdravých potravin

zdrave_potraviny_potravinova_pyramida.jpgMyslíte že je naše skladba stravy již desetiletí stále stejná? To rozhodně ne. A buďme za to rádi. Za posledních 20 let se zásadně změnila. Třeba i díky tomu, že lidé mají mnohem větší ponětí o tom "co je a co není zdravé." Stránka popisuje aktuální trend stravy v ČR a zobrazuje také pyramidu zdravých potravin třeba právě pro vaši rodinu.
___
___

Jak se vyvíjí zvklosti české populace co se týče stravy a potravin?

  • Konzumace ovoce a zeleniny sice roste, ale pomalu, a to spíše ve prospěch ovoce než zeleniny
  • Zdražení mléčných výrobků způsobilo, že se snížila jejich spotřeba.
  • Příliš pomalu stoupá spotřeba ryb.
  • Lidé stále jedí maso s viditelným tukem.
  • Spotřeba výrobků z mouky je vyšší, než by měla být.
  • Velmi častá je konzumace smažených jídel - tím se zvyšuje celkový příjem tuků a přináší to s sebou další negativa, plynoucí z této technologické úpravy.
  • Konzumují se nízkotučné výrobky („light“), nikoliv nízkotučná strava.
  • Mnoho lidí dodržuje špatné redukční diety.
  • Velký objem energetického příjmu jde na vrub tuků, a to leckdy nevhodných. Lidé často nerozliší, že každý tuk má své specifické použití (za studena, na smažení, atd.) a užívají jeden nebo dva druhy tuku na všechno. Rovněž si lidé neuvědomují, že při běžné konzumaci živočišných výrobků, které jsou ve zdravé stravě nezbytné, už nezbývá prostor pro použití živočišných tuků na přípravu pokrmů. Protože je třeba dodat organismu také určitý podíl nenasycených mastných kyselin, je nutné doplnit do jídelníčku rostlinné tuky, které tyto mastné kyseliny obsahují.

Jak potravinovou pyramidu použít při zajišťování rodinné stravy?

pyramida_zdrave_vyzivy.jpg
pyramida_zdrave_vyzivy.jpg - pyramida_zdrave_vyzivy.jpg

Je dobré porovnat to, co rodina nakupuje a jak vaří, se zastoupením jednotlivých potravin v pyramidě. Žena nebo muž, kteří se o rodinnou stravu starají, by měli sledovat, zda se v jídelníčku objeví několikrát denně zelenina (ne smažená!) či zeleninové saláty, zda členové rodiny několikrát denně konzumují mléčné výrobky (přednostně zakysané) a jak často se na stole objeví omáčky, knedlíky, smažená jídla, sladkosti, moučníky, uzeniny.

Pokud seznam používaných potravin a jejich množství odpovídají doporučením pyramidy, je to výborné a rodina se stravuje zdravě. Jestliže však (což je u mnoha českých domácností pravděpodobné) vypadá „rodinná potravinová pyramida“ přesně naopak než pyramida, tedy konzumace nejméně doporučovaných potravin je nejčastější a zdravých potravin se jí málo, je načase pustit se do změn jídelníčku. Změny by měly být postupné, aby je rodina přijala pozvolna a pozitivně.

Léto je nejlepším ročním obdobím pro přechod ke zdravějšímu stravování. Fyziologicky i psychicky je lépe akceptovatelné, že se jí více zeleniny, salátů, více lehké stravy, jako jsou např. grilované ryby. Navíc je zajištění takového jídelníčku v létě ekonomicky přijatelnější, než v jiné roční době. Proto pyramida přichází právě teď a měla by se stát všem rodinám aktuálním zdrojem inspirace.