Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava Jsou margaríny škodlivé pro naše zdraví? Rozhoduje o tom množství trans mastných kyselin TFA

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Jsou margaríny škodlivé pro naše zdraví? Rozhoduje o tom množství trans mastných kyselin TFA Email
Pondělí, 07. červenec 2008 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4629x
jsou_margariny_zdrave_nebo_skodlive.jpgTo že jsou margaríny nezdravé je v dnešní době už víceméně mýtem. Proč? O tom do jaké míry může uškodit margarín zdraví rozhodují určitá látka (TFA), která je v poslední době velmi sledována a její obsah odlišuje kvalitní a nekvalitní margaríny. A naštěstí výrobci nechtějí vyrábět něco, co jim může díky obsahu TFA snížit prestiž značky a tím následné zisky.
___
___ 

Často zmiňovaným mýtem pro házení margarínů "do jednoho pytle" je obsah trans mastných kyselin (TFA). V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které je množství této škodlivé látky minimální (jejich obsah je do 1 % v tukové složce, tedy nutričně bezvýznamné množství).

Složení tuků na našem trhu se neustále zlepšuje, dokladem toho jsou výsledky testování z roku 2004 a 2007. I za tuto poměrně krátkou dobu se složení jednotlivých tuků (zejména v obsahu TFA) výrazně zlepšilo. Zatímco „nejhorší tuky“ v roce 2004 měly obsah TFA až 27,5 %, v dnešní době je „nejhorší“ ten, který obsahuje 7,2 %. Stále více výrobků spadá do kategorie „Prakticky neobsahuje TFA“.

TFA nejsou jen v margarínech!!! 

Problematika TFA se v dnešní době netýká tuků na mazání, tepelnou úpravu a pečení (zejména rostlinných), které jsou vyráběny novou technologií. Na druhé straně však roste spotřeba potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a TFA, které podporují zvyšování hladiny cholesterolu, např. trvanlivého pečiva, jemného pečiva, zejména z listového těsta, čokoládových výrobků s polevami, mražených krémů, instantních přísad do kávy a čaje a rostlinných šlehaček ve spreji, které obsahují kokosový nebo částečně ztužený tuk.

Jmenované výrobky bývají často problematické také z hlediska celkového množství tuku. Jedním z příkladů je následující rozbor.

Výrobek

Tuk %

SAFA

TFA

České buchtičky I

10,9

15,6

2,2

Koblihy I

24,4

49

0,8

Vánočka I

5,3

16,2

1,5

České buchtičky II

11,4

15.IV

1,7

Koblihy II

21,5

35,9

22,8

Vánočka II

5,3

14,4

0,9

Loupák plněný

24

39,9

10,5

Velká buchta

9,4

8,9

0,1

Koblihy III

38,.5

52,2

0,8

Loupák neplněný

19,4

43,3

9,8

Vánočka III

5,3

10,2

0,3

Meruňková kapsa

30,8

47,1

12,2

Koblihy IV

26,8

31,4

28,8

Loupák

30,6

40,6

10,7

Croissant

22,2

51,1

6,3

Linecké kolečko

28,3

29,5

21,7

Kapsičky višňové

30

38,7

9,2

Kapsičky kokosové

30,7

39,7

18,4

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny