Náhodné stránky webu
- (13.05.2013) Kojení a otěhotnění - je možné počít dítě v době kojení?
- (16.06.2011) Tomio Okamura o České republice - nedivím se stávkujícím v odborech
- (10.11.2009) Zakoupení jiného zboží jako podmínka uznání reklamace - má na to prodejce nárok?
- (09.11.2017) Plísně v domácnosti - vliv na zdraví, likvidace plísní
- (13.11.2009) Přikázání dovolené zaměstnavatelem - legálnost takového jednání
Nacházíte se:
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
7307
Špenát, červená praprika, rukola a naše zdraví |
![]() |
Čtvrtek, 24. listopad 2011 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8005x |
![]() ___ Špenát - nejen pro chudokrevnéŠpenát se obsahem živin, stopových prvků, minerálních látek a vitaminů podobá mrkvi, má však vyšší zastoupení vitaminů C, E a také železa - omyl v posunu desetinné čárky, který udělal ze špenátu v tomto směru superpotravinu, se už vysvětlil. I tak je však ve 100g této listové zeleniny 2,4 mg železa. To je stále dost, i když při doporučené denní dávce 15mg je nutné příjímat železo také z živočišných zdrojů.
Železo se významně podílí na přenosu kyslíku krví k buňkám, v krevním barvivu (hemoglobinu) se ho nachází 65-70 %. Bez tohoto prvku by nebyl možný lidský život, nejlepším rostlinným zdrojem je právě listová zelenina. Dalším trumfem špenátu je vysoké zastoupení draslíku, který v těle reguluje krevní tlak, srdeční činnost a hospodaření s vodou. Beta-karoten je cenný v prevenci negativních změn na žluté skvrně sítnice (makulární degenerace), jejímž důsledkem je u starších lidí často slepota. Červená paprika - chrání před infekcíAntioxidační účinky karotenoidů (beta-karoten, lykopen) v paprice chrání organismus před rozvojem zhoubných nádorů. Vitaminu C klíčového pro obranyschopnost vůči infekcím mají papriky čtyřikrát víc než například citrusy. Flavonoidy chrání oběhový systém, vláknina spolu s alkaloidem kapsaicinem (zodpovědným za pikantní chuť papriky) působí jako mírné projímadlo, proti plynatosti a chrání střeva. Rukola - životabudičOstře štiplavá, nahořklá zelenina z čeledi brukvovitých, tedy příbuzná kapusty, brokolice, ředkviček, růžičkové kapusty, kedlubnů, ale i řeřichy či hořčice, vyniká zejména obsahem vitaminu C a beta-karotenu. Působí proti únavě a močopudně, podporuje imunitu. Silice v lístcích obsahují hořčiny stimulující vylučování žluči a čistící játra. Podobně podporují trávení i další hořké potraviny - řeřicha, artyčoky, některé druhy listových salátů nebo grepy. |
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------