Dobré odpoledne, dnes je úterý 16.4.2024, svátek slaví Irena, zítra Rudolf.

Éčka v potravinách a jídle - seznam éček, informace

ecka-v-potravinach-jidle-seznam-ecek-informace-nejnebezpecnejsi
ecka-v-potravinach-jidle-seznam-ecek-informace-nejnebezpecnejsi
Nevidíme je ani necítíme. Přesto nám z nich může naskákat kopřivka nebo pekelně rozbolet hlava. Ečka, nebo chcete-li přídatné látky, najdeme v potravinách i v kosmetice. Všechna do jednoho pytle ale házet nemůžeme. Některá, třeba zrovna vitaminy označované jako E300, nám vyloženě prospívají. Další éčka ale můžou naopak vyvolat řadu potíží.
___
___


Barviva, konzervanty, emulgátory

Proč tedy ve výrobcích vůbec jsou? Třeba proto, aby nám výrobky doma neplesnivěly, byly sladší nebo aby zmrzliny měly jasnější barvu. Bez éček by nám ani obyčejná zubní pasta nepřipadala nijak zvlášť svěží.

Jednotlivá éčka - seznam

Nebaví vás v obchodech pročítat etikety? Neorientujete se, kolik éček který výrobek obsahuje? Nalistujte na internetu adresu www.chemievjidle.cz

Tady si můžete potraviny v klidu podrobně vyhledávat a filtrovat právě podle obsahu éček a alergenů.

Další web, který se éčky a přídatnými látkami zabývá je www.emulgatory.cz

 

Platí, že bychom si měli dávat pozor na potraviny, které obsahují éček větší počet. Výrobce totiž musel nahradit nebo vylepšit přirozené vlastnosti potraviny těmi umělými. A to hlavně proto, aby se snížila výrobní a prodejní cena, prodloužila se trvanlivost, aby zboží vypadalo lákavěji. "Všechna používaná éčka jsou řádně schválená a testovaná. Stále jsou ale povolená i ta,  o kterých se vedou diskuse," říká Rudolf Náprstek, předsedaobčanského sdružení Zdravá potravina a dodává: "Od červnavšak musejí potraviny obsahující šest těchto éček mít na obalu varování, že můžou nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí. Jedná se o tartrazin (E102), chinolinovou žluť (E104), žluť SY (E110), azorubin (E122), košenilovou červeň (E124) a červeň allura (E129)." K dalším problematickým éčkům patří i aspartam (E951) či cyklamáty (E952).


Nejcitlivěji na přemíru éček reagují děti, alergici, astmatici a jinak -iernocní lidé. Většinou se nesnášenlivost projevuje kopřivkou, astmatem, zažívacími potížemi, bolestmi hlavy. U dětí se ještě mluví o hyperaktivitě a nesoustředěnosti.


Jde například o  vitamín C (E300), vitamín B3 (E375) nebo  lecitiny (E322). Bát se nemusíme ani plynů, jako je kyslík (E948), dusík (E941) nebo oxid uhličitý (E290).

 

Nejnebezpečnější éčka v potravinách

  • E210 až E 213,E320 a E321 (dráždí kůži, oči, sliznici)
  • E151 (vyvolává alergie)
  • E123 (rakovinotvorné, v Rusku a USA je zakázáno)
  • E200 až 203 (způsobují záněty kůže)
  • E214 až 219 (vyvolávají záněty kůže, zúžení průdušek - bronchospasmus)
  • E220 až 228 (můžou stát za vznikem silné alergické reakce)