Náhodné stránky webu
- (16.08.2016) Jak se projevuje předčasné odlučování placenty (POL), abrupce placenty - příznaky, projevy, symptomy, léčba, příčina
- (14.10.2015) Afrodiziaka v jídle - které potraviny vyvolávají chuť na sex a zvyšují libido
- (03.05.2010) Syndrom neklidných nohou - příznaky, projevy, symptomy
- (01.05.2014) Jak se projevuje droga krystal a její užití - příznaky, projevy, symptomy
- (11.01.2018) Rychlá léčba zánětu horních cest dýchacích
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Rajčata, mrkev, špenát - zdraví a obsažené látky |
![]() |
Pondělí, 07. listopad 2011 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5243x |
![]() ___ Rajčata a imunitaZdraví člověka se odvíjí především od schopnosti odolávat onemocněním. A právě široká škála látek s ochrannými účinky je hlavní předností rajčat. Jsou bohatá zejména na karotenoidy (lykopen, beta-karoten, xanthofyly) a kyselinu askorbovou (vitamin C). Tyto látky navzájem zesilují své účinky, efekt jejich působení je proto vyšší než při prostém součtu. Aby vám rajčata přinesla co největší prospěch, kupujte jen výrazně červené plody, pokud možno dozrálé přirozeně na slunci, nikoli při umělém osvětlení. Mrkev chrání před sluncem a zlepšuje zrakMrkev je kořenová zelenina z čeledi miříkovitých, jejímž blízkým příbuzným je pastinák. Pracuje jako malá chemická továrna ve prospěch těch, kdo ji jedí. V jejím kořeni bylo zjištěno několik set různých sloučenin, mezi nimi (ve 100 g mrkve) 1,4 g bílkovin, 0,3 g tuků, 7,4g cukrů, 2,4 g vlákniny. Mrkev dále obsahuje minerály sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo,měd; mangan a zinek a vitamíny C, E a skupiny B. Prim však hrají karoteny dodávající této zelenině její charakteristickou sytě oranžovou barvu. Špenát - neřeší jen chudokrevnostŠpenát se obsahem živin, stopových prvků, minerálních látek a vitaminů podobý mrkvi. Má však vyšší zastoupení vitamínů C, E a také železa - omyl v posunu desetinné čárky, který udělal ze špenátu v tomto směru superpotravinu, se už vysvětlil. I takje však ve 100g této listové zeleniny 2,4 mg železa. To je stále dost, i když při doporučené denní dávce 15mg je nutné příjímat železo také z živočišných zdrojů. Železo se významně podílí na přenosu kyslíku krví k buňkám, v krevním barvivu (hemoglobinu) se ho nachází 65-70 %. Bez tohoto prvku by nebyl možný lidský život, nejlepším rostlinným zdrojem je právě listová zelenina. |