Náhodné stránky webu
- (13.01.2015) Ideální věk dítěte pro rozvod rodičů - je lepší nižší věk nebo vyšší (vyzrálé dítě)?
- (13.10.2011) Mozkové komory - anatomie, obrázek, popis, struktury
- (24.02.2014) Krvácení dásní při kousání a čištění zubů - příčina, léčba, prevence
- (16.01.2014) Lékařské služby v nemocnicích 2014 - otázka přesčasů je těžko řešitelná
- (17.10.2012) Návrh na výživné pro neprovdanou svobodnou matku - vzor zdarma
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Ryby, fazole mungo, čekanka a naše zdraví |
![]() |
Pátek, 04. listopad 2011 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4649x |
___ Rybí maso prospívá srdciPředností rybího masa je obsah bílkovin srovnatelný s kuřecím masem a snadná stravitelnost i pro lidi s trávicími potížemi - to platí při vhodné kuchyňské úpravě, tedy nejlépe vaření v páře, případně krátké úpravě v troubě či na nepřilnavé pánvi, maximálně s přidáním polévkové lžíce kvalitního, například olivového oleje. Absolutní "bombou" je ale podíl zdravých nenasycených mastných kyselin, které zásadně snižují riziko onemocnění srdce a cév a vzniku diabetu 2. typu. Stačí jíst dvakrát týdně asi 150gramovou porci tučného rybího masa. Všechny přednosti oblíbených druhů (losos, makrela, tuňák) se vztahují i na méně populární, zato levnější ryby (sledi, sardinky). Rybí olej obsahuje - jako jeden z mála potravínových zdrojů - i vitamin D, bohatá na něj jsou hlavně tresčí játra. Fazole mungo - s nimi neztloustneteVzhledem k nízkému glykemickému indexu a vysokému podílu vlákniny jsou fazole mungo ideální pro udržení tělesné hmotnosti a prevenci obezity i pro diabetiky. Mají také hodně vitaminů skupiny B a minerálních látek (fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, měď ...), ovšem výrazně méně sacharidů než ostatní luštěniny kromě sóji - tajichobsahuje ještě méně, má však mnohonásobně více tuků. Zastoupení bílkovin je srovnatelné s ostatními luštěninami, opět s výjimkou sóji, která jich obsahuje dvakrát tolik aje mezi luštěninami bezkonkurenční. Klíčky fazolí mungojsou bohaté na železo, vitaminy skupiny Ba bílkoviny. Shrnuto: každá luštěninaje dobrá, fazole mungo však mezi nimi vynikají nízkým podílem sacharidů v příznivém poměru k tukům.Čekanka a cholesterolZelenina chudá na kalorie a téměř bez tuků nabízí kromě vitaminů A,B,Ctaké vlákninu a látku inulin, jejíž pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu v krvi a stabilizuje krevní cukr při diabetu. lnulin stejně jako intybin (způsobující typickou hořkost puků) povzbuzuje činnost jater a harmonizuje střevní flóru - to je důležité i pro fungující imunitu. |