Příjemnou noc, dnes je středa 24.4.2024, svátek slaví Jiří, zítra Marek.

Ryby, fazole mungo, čekanka a naše zdraví

ryby-fazole-mungo-cekanka-zdravi

ryby-fazole-mungo-cekanka-zdravi
Již v mnoha článcích bylo pojednáno o tom, co je a co není zdravé. Tentokrát se zaměřuji ve stručném textu o rybách (rybím mase), fazolích mungo a čekanka. Můžete si pročíst jak působí tyto tři potraviny na lidské zdraví a jak našemu organismu prospívají.

___
___



Rybí maso prospívá srdci

Předností rybího masa je obsah bílkovin srovnatelný s kuřecím masem a snadná stravitelnost i pro lidi s trávicími potížemi - to platí při vhodné kuchyňské úpravě, tedy nejlépe vaření v páře, případně krátké úpravě v troubě či na nepřilnavé pánvi, maximálně s přidáním polévkové lžíce kvalitního, například olivového oleje. Absolutní "bombou" je ale podíl zdravých nenasycených mastných kyselin, které zásadně snižují riziko onemocnění srdce a cév a vzniku diabetu 2. typu. Stačí jíst dvakrát týdně asi 150gramovou porci tučného rybího masa. Všechny přednosti oblíbených druhů (losos, makrela, tuňák) se vztahují i na méně populární, zato levnější ryby (sledi, sardinky). Rybí olej obsahuje - jako jeden z mála potravínových zdrojů - i vitamin D, bohatá na něj jsou hlavně tresčí játra.


Fazole mungo - s nimi neztloustnete

Vzhledem k nízkému glykemickému indexu a vysokému podílu vlákniny jsou fazole mungo ideální pro udržení tělesné hmotnosti a prevenci obezity i pro diabetiky. Mají také hodně vitaminů skupiny B a minerálních látek (fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, měď ...), ovšem výrazně méně sacharidů než ostatní luštěniny kromě sóji - tajich

obsahuje ještě méně, má však mnohonásobně více tuků. Zastoupení bílkovin je srovnatelné s ostatními luštěninami, opět s výjimkou sóji, která jich obsahuje dvakrát tolik aje mezi luštěninami bezkonkurenční. Klíčky fazolí mungojsou bohaté na železo, vitaminy skupiny Ba bílkoviny. Shrnuto: každá luštěninaje dobrá, fazole mungo však mezi nimi vynikají nízkým podílem sacharidů

v příznivém poměru k tukům.

Čekanka a cholesterol

Zelenina chudá na kalorie a téměř bez tuků nabízí kromě vitaminů A,B,Ctaké vlákninu a látku inulin, jejíž pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu v krvi a stabilizuje krevní cukr při diabetu. lnulin stejně jako intybin (způsobující typickou hořkost puků) povzbuzuje činnost jater a harmonizuje střevní flóru - to je důležité i pro fungující imunitu.