Náhodné stránky webu
- (08.11.2008) Rozvod za kratší dobu trvání manželství než je 1 rok
- (29.12.2008) Mozek a alkohol, poškození mozku alkoholem, etylická cerebropatie a následky
- (11.12.2017) Jak správně sedět u počítače aby nebolela záda, šíje a nepřišla únava
- (05.01.2008) Jak se pozná rakovina z krve - onkomarkery, tumormarkery
- (28.08.2009) Výběr peněz z ukradené bankovní karty a zodpovědnost
Nacházíte se:
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
7307
Jablka a zdraví - obsah vitamínů, minerálů a vliv na oranismus |
![]() |
Pátek, 28. listopad 2008 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 14718x |
![]() ___
___
Jablka obsahují voda, cukry, vitramíny a minerály
Neobsahují téměř bílkoviny, avšak mnoho vody, málo sacharidů a nevýznamné množství mastných kyselin ve slupce, zato bohatství vitaminů a minerálů (stopových prvků). Při růstu se v plodu ukládá ve vysoké koncentraci vitamin C. Jablko sestává z 30% z pektinu (vláknina) a soli kyseliny vinné.
Jablka a zdraví
ProspíváDvě jablka denně snědená za syrova nebo míchaná např v müsli jsou nejlepším přítelem našeho metabolismu. Patří k nejlepším omlazovacím kúrám, slupka a dužiny, které v ovoci chrání substanci jádra, rozvíjejí v lidském organismu ochranné a léčivé síly. Obzvláště bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mj. hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo.Jablka jsou bohatá na draslík, jenž je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů.
Správné skladování jablekJablka bychom měli skladovat v chladu a konzumovat nejlépe syrová. Při tepelné úpravě - např. pečení, se ztrácí až 70% cenného vitamínu C. |