Náhodné stránky webu
- (19.02.2012) Jak se nezbláznit z práce - rady, tipy
- (31.12.2017) Jak se projevuje psychopatie, jak se chová psychopat - příznaky, projevy, symptomy, léčba, příčina
- (22.11.2012) Vzor udání na úřad práce pro diskriminaci při výběrovém řízení
- (18.05.2008) Internetová seznamka není jediný způsob jak se seznámit
- (03.10.2010) Kdo hradí dluhy za nesvéprávnou osobu
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Grilování zdravě a správně - návod, rady, tipy, postup |
![]() |
Středa, 29. srpen 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4804x |
![]() ___ Výběr a příprava masaTak, jako při jiných technologických úpravách pokrmů, i u grilování je pravidlem vždy vybírat maso kvalitní a libové (případně lze tučné části odstranit). Pro grilování se hodí vepřové, hovězí i jehněčí maso, drůbež, mořské i sladkovodní ryby, mořské plody a některé vnitřnosti. Maso není vhodné předem solit, protože sůl mu odebírá tekutinu a vysušuje jej. Připravte si raději plátky masa, které si naložíte, než maso v celku. Pokud máte větší kusy, musíte je upravovat pozvolna tak, aby se maso propeklo i uvnitř. Než začnete grilovat, nezapomeňte, že je vhodnější nejprve maso marinovat. Takové maso je křehčí, má prodlouženou uchovatelnost, lepší chuť i vůni. Základem marinády je olej, nejlépe olivový, do kterého můžete dále přidávat suroviny a koření dle vlastní chuti (med, bílé víno, hořčici, česnek, různé druhy koření, bylinek apod.), nebo můžete koupit již hotovou marinádu. Potřebná doba marinování se liší dle druhu a velikosti masa, např. hovězí steak se marinuje mnohem déle než kuřecí maso (stačí několik hodin). Ryby raději připravujte vcelku a s kůží (aby se nepřipekly a nevysušily) či za použití alobalu, protože jejich maso je velmi křehké a snadno se rozpadá. Jak správně a zdravěji grilovat?Správným postupem při grilování lze dosáhnout toho, že pokrm bude zdravější než při smažení. I přesto, že je grilování na grilech velmi jednoduché, je nutné dodržovat určité zásady, protože může výrazně ovlivnit biologickou hodnotu celkového pokrmu. Grilovat můžete na kvalitním dřevěném uhlí, elektrickém nebo lávovém grilu a používejte vhodné grilovací pomůcky. Nikdy nedovolte, aby docházelo k přímému styku masa s plameny a následnému odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Odkapaný tuk se při vysoké teplotě rozkládá a nebezpečné zplodiny stoupají směrem nahoru a usazují se na grilované potravině. Zabráníte tomu tím, že maso upravíte např. v alobalu, alobalových miskách (brání odkapávání tuku a šťávy do ohně) na jedno použití, případně jej grilujte přímo na rozpálených lávových kamenech. Také při použití elektrického grilu nedochází k přepalování tuku, protože pod grilovací mřížkou bývá umístěna nádoba s vodou, která zachycuje tekutiny skapávající z masa. Pokud maso při nepozornosti spálíte, tyto části odřežte a nejezte je (i ty které jsou příliš zhnědlé) nebo jej oželte a ogrilujte si jiné. I přesto, že lze z grilování díky těmto tipům učinit zdravější způsob přípravy pokrmů, dodržujete-li určité dietní zásady, je vždy lépe konzultovat s nutričním terapeutem, zdaje pro vás vhodné. Kdy je maso hotové?Vždy je třeba dbát na to, aby maso bylo dostatečně tepelně zpracované, to znamená, aby nebylo napůl syrové. Propečenost masa se zkouší pomocí vidličky. Pokud jej ale často propícháváte, dochází ke ztrátě šťávy a je pak vysušené. U větších kousků je lepší použít vidličku nebo obracečku, a to tak, že je podélně při tlačíte na maso. Z takto upraveného masa by neměla vytékat krvavá nebo narůžovělá šťáva, což ukazuje na nedostatečné propečení. Grilované maso musí mít uprostřed teplotu alespoň 72 °C po dobu 10 minut, aby se tak zajistila ochrana před případným onemocněním bakteriálního či parazitárního původu. Prevence nákaz z jídla (alimentárních nákaz)Pro předcházení alimentárním (tj. z potravin pocházejícím) onemocněním bakteriálního původu je nutné dodržovat při grilování více preventivních opatření, abyste co nejvíce snížili možnost kontaminace:
|
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------