Dobré ráno, dnes je úterý 16.4.2024, svátek slaví Irena, zítra Rudolf.

Fytoestrogeny a klimakterium, přechod, menopauza; potraviny vhodné v období menopauzy

Je možné ovlivnit návaly horka ad. potíže v době přechodu potravinami? Slyšela jsem něco o fytohormonech. Děkuji, Eva

___

___

ODPOVĚĎ:

Ženám se v době klimakteria někdy předepisují estrogeny. Některé ženy je ale nemohou užívat ze zdravotních důvodů a jiné nechtějí. Náhradou za syntetické estrogeny mohou být tzv. fytoestrogeny (tzv. isoflavonoidy - hlavně genistein a daidzein), které se v trávicím ústrojí mění na estrogenně působící látky. Obsahují je červený jetel a sója. Potraviny obsahující vápník a hořčík mohou tlumit pocity horkosti. Pro tento účel jsou vhodné kuskus, bulgur, sojové produkty, fazolky mungo, hořké listové saláty, rajčata, okurky, cukety, bobulové ovoce, melouny, jogurt, kefír, tvaroh, sladkovodní i mořské řasy (chlorella, spirulina, wakame, nori). Pro ženy v klimakteriu se obecně doporučují tyto potraviny: ryby, nízkotučné tvrdé sýry, tvaroh a kysané mléčné výrobky, syrováka, různobarevná zelenina, ovesné vločky, lněné semínko a tmavé celozrnné pečivo. Bylinky vhodné v klimakteriu uvádím ve svém webu www.BylinkyProVsechny.cz