Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Medicína Ostatní obory Crohnova choroba, ulcerozní kolitida - poradna, otázky a odpovědi

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7306
Crohnova choroba, ulcerozní kolitida - poradna, otázky a odpovědi Email
Úterý, 30. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5820x

crohnova-choroba-ulcerozni-kolitida-poradna-otazky-a-odpovedi

Crohnova choroba a ulcerozní kolitida - dvě onemocnění, která velmi trápí statisíce lidí na světě. Kolem Crohnovy choroby a ulcerozní kolitidy panuje mnoho nejasností. Stránka obsahuje dotazy pacientů a jejich rodin a odpovědi na ně.

___

___

Martina: Jsem 45letá žena. V roce ´97 potvrzena Crohnova choroba-léčba kortikoidy (důsledkem vys. nitrooční tlak, glaukom, osteoporóza), immunosupresiva (Imuran 50 mg), mesalazinum (Asacol). Před rokem kontrolní kolonoskopie-zcela zklidněný zánět. Poslední dva roky opakované uroinfekce, gynekologické infekce. Na základě těchto zdrav. problémů od ledna 2015 vysazen Imuran. Nyní opakované průjmy, bolesti střev, břicha… Za pár dní jdu na pravidelnou kontrolu, jaký by měl být další postup léčby? Doposud 1x ročně SONO břicha, 2x ročně krevní testy, každé dva až tři roky kontrolní kolonoskopie. Souhlasila byste s tímto postupem léčby? Díky, čekám na odpověď.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, při plánované kontrole bych doporučila vyšetření fekálního kalprotektinu ze vzorku stolice za účelem zhodnocení současné aktivity zánětu. Dle výsledku pak zvážit provedení kontrolní kolonoskopie a na základě jejího výsledku rozhodnout o další léčbě.

 

K. : Dobrý den, jaké jsou zkušenosti těhotenství při crohnově chorobě? Mám diagnostikovanou tuto chorobu, již děti mám (v tu dobu jsem ještě chrohna neměla - nebo se neprojevoval) a rádi bychom ještě jedno mimčo. Nyní jsem v klidové fázi. Jsou nějaká rizika? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, neznám sice konkrétně Vaši situaci (rozsah postižení, současnou léčbu a pod.), nicméně pokud je onemocnění pod kontrolou, tedy v klidové fázi, není těhotenství kontraindikováno. Pokud plánujete otěhotnět, domluvte se svým lékařem na stávající léčbě. Většina léků, které se u Crohnovy nemoci užívají (aminosalicyláty, azathioprin, biologická léčba) jsou bezpečné i v těhotenství.

 

Ingrid: dobrý den, syn 2,5 roku má problémy s vyprazdňováním. Stolici mívá nepravidelnou, co 2 až 3 dny. Dětská lékařka nám doporučila B-komplex který užívá. Stav se však nezlepšuje. Může mít syn nějaké onemocnění střev? V rodině máme Crohnovu chorobu. Děkuji a zdravím

ODPOVĚĎ: Dobrý den, při problémech se zácpou bych u dětí doporučila Forlax, což je prášek, který se rozpustí v tekutině a následně vypije. Úvodní dávka se pohybuje kolem 1,5-2g/kg hmotnosti, které by mělo vést k úplnému vyprázdnění střeva, následně se pak pokračuje v dávce udržovací 0,5-1 g/kg dlouhodobě dle frekvence a konzistence stolice. Na přesném užívání se domluvte s obvodní paní doktorkou. V případě podezření na střevní zánět požádejte paní doktorku o vyšetření fekálního kalprotektinu ze vzorečku stolice.

 

ED: Dobrý den, byla mě před měsícem diagnostikována Crohnova nemoc. Nyní užívám Pentasu a Budovali cca 9 tablet denně. Chtěla bych se zeptat jestli je lepší biologická léčba a za jakých podmínek? Moc děkuji za odpověď a všem ze Sama doma pochvalu za super pořad.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, léčba Crohnovy nemoci se odvíjí od typu a rozsahu postižení. Každá léčba má svá specifika i rizika. Jelikož neznám přesně Vaši situaci, nemůžu se přesně k terapii vyjádřit, nicméně je jednou z používaných možností. Biologická léčba je vyhrazena pro pacienty se závažným postižením nebo postižením v okolí konečníku.

 

Blanka: Dobry den, syn 16mesicu, vyprazdnuje se i 2-3x za den, nejprve formou tuhe a nasledne kasovite stolice. Prospiva standardne. Probiotika spise nepomohly. Babicka ma helicobacter pyroli, je mozna souvislost. Muze se syn nakazit a je lepší jej na přítomnost bakterie nechat vyšetřit? Dekuji.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, infekce Helicobacterem je nepravděpodobná. Pokud by se obtíže s vyprazdňováním zhoršovaly, doporučuji nejdříve režimová opatření (dostatek tekutin, ovoce, zeleniny) a ev. pokud nejde k efektu, tak léčbu Forlaxem.

 

K: Dobrý den, v uterý jsem byla na kokonoskopii a zjistili me ulcerosní kolitidu nevím jaký jídelníček zvolit děkuji za odpověd

ODPOVĚĎ: Dobrý den, od kdysi striktně doporučované bezezbytkové diety se upouští, ve stravě záleží na toleranci jednotlivých potravin samotným pacientem.

 

MR: Dobry den pani doktorko, synovi diagnostikovali Crohnovu chorobu ve 22 letech, uziva kortikoidy. Je mozne kortikoidy uzivat dlouhodobe pripadne jake jsou vedlejsi ucinky. Dekuji za odpoved a preji krasny den.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, záleží na místě postižení a na typu kortikoidu, který užívá. Dlouhodobá léčba kortikoidy (Prednison, Medrol) však není žádoucí, v takovém případě je vždy na místě léčba imunosupresivy (např. Imuran). O stávávající léčbě se poraďte se svým gastroenterologem, ev. ji můžete zkonzultovat v některém z IBD center.

 

L: Dobrý den, synovi je téměř 9 let, před rokem mu byla po dlouhých měsících krvavých průjmů diagnostikována ulcerozní kolitida. Po nasazení medikace (Entocort cca měsíc a do dnes Salofalk) je téměř rok v remisi, bez potíží, bez diety, prospívá, krevní vyšetření jsou v pořádku. Užívá 2x denně Salofalk 500. Myslíte si, že pokud nemá žádné potíže, bylo by možné dávku Salofalku snížit nebo případně i zcela ukončit?

ODPOVĚĎ: Dobrý den, u dítěte bych léčbu určitě nedoporučovala vysazovat před ukončením růstu nebo puberty. Naopak, pokud byl začátek obtíží velmi bouřlivý a tudíž předpokládám rozsah postižení velký, očekávala bych spíš intenzivnější terapii. S jejím nasazením bych určitě při dalším relapsu neváhala. Aktivitu zánětu lze jednoduše kontrolovat pomoci vyšetření fekálního kalprotektinu.

 

H: Dobrý den paní doktorko, koukám na pořad a zajímalo by mě kde se konná v Praze zítřejší akce "dej si střeva dohromady" trpím často průjmem a zatím to řeším jen v lékarně děkuji za odpověd

ODPOVĚĎ: Dobrý den, v Praze to bude centrum ISCARE v Holešovicích.

 

J: Dobrý den, je mi 29 let amám za sebou dva porody v rozmezí 1 a půl. 2 měsíce před druhým porodem jsem začala trpět na vleklé průjmy a trva to dodnes a dítku už je přes rok. Z odběrů krve se nic nezjistilo, stravu mám také pestrou, ale stále se to o moc nezlepšilo. Je možnost, že je to jen důsledek stresu? Co by mi případně mohlo pomoct? Děkuji za odpověď!

ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud přetrvávají průjmovité stolice, doporučila bych vyšetření fekálního kalprotektinu ze vzorku stolice, které odliší zánětlivé onemocnění střev od tzv. dráždivého tračníku (které může být důsledkem stresu).

 

S: Dobry den, mam diagnostikovanou ulcerozni kolitidu a uz ji lecim od roku 2008 asi po 5. Stale mam hleny ve stolici ale nemam prujmy ani nevolnosti. Zanet mam 5cm od konecniku na kousku streva. Mesic jsem brala Salofalk 500 a 14 dni. po vysazeni mam problemy zpet. Bojim se rakoviny, je mi 31 let. Nevim jak si mam pomoct sama, dr. rikal, ze neni zadna dieta ani nic, co by ovlivnilo to aby se mi. nevracely ty zanety. Probiotika beru, snazim se jist zdrave, muzu jeste neco ovlivnit? Moc dekuji

ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud se obtíže vracejí, léčbu bych určitě nevysazovala, naopak bych léčbu zintenzivnila a kombinovala léčbu lokální (čípky) a celkovou (tablety). Pokud nedojde k efektu, je na místě opět endoskopická kontrola, jestli nedošlo k rozšíření zánětu do dalších úseků střeva.

 

M: Dobrý den vám přeji. Chci se zeptat moje tříletá dcera trpí častými záněty t. j. i dvakrát za měsíc. Začne to bolestí v krku začervenání, bolest bříška, zahleněním, vysokými horečkami které přetrvávají i 4-5 den, crp je vždy vysoké 80 až víc než sto, stolice je někdy i dva tři krát za den bud řídka nebo bobečky. Může se jednat o zánět střev a jaké by bylo vhodné vyšetření? Děkuji za odpoveď

ODPOVĚĎ: Dobrý den, tyto příznaky nejsou typické pro zánětlivé střevní onemocnění, ale při jeho podezření lze vyšetřit vzorek stolice na fekální kalprotektin.

 

M: Dobrý den paní doktorko. Mé dceři asi před dvěma mesíci diagnostikovali Crohnovu chrorobu ve dvanácterníku a celém tlustém střevě. Zahájili jí léčbu plnou enterální výživou, k tomu imuran a Helicit. Bohužel je celou dobu léčby strašně unavená, velice ji bolí klouby Jsou tyto projevy u léčby normální? Jak se pozná, že enterální výživa pomohla?

ODPOVĚĎ: Dobrý den, s léčbou bych plně souhlasila, projevy únavy mohou ještě souviset i s aktivitou nemoci. Aktivitu zánětu lze neinvazivně kontrolovat vyšetřením fekálního kalprotektinu, které nemusí být po ukončení enterální výživy ještě v normě, důležité ale je, aby došlo k poklesu hodnoty ve srovnání s vyšetřením při jejím zahájení.

 

EJ: trápí mne nadměrné nadýmání, po každém jídle mám nutkání na stolici. Může to být průvodní jev zánětu střev? Kontrola na krev ve stolici vychází s negativním výsledkem. Co víc bych měla podniknout pro objasnění příčiny potíží? Je mi 65 let. děkuji za odpověď

ODPOVĚĎ: Dobrý den, kromě vyšetření krve ve stolici, bych doplnila vyšetření na fekální kalprotektin.

 

MR: Jeste upresnim dotaz, syn uzivajiz 3 roky imuran a budenofalk, ma postizen prechod mezi tenkym a tlustym strevem a konecnik vcetne pistel, jd vkliove fazi pocelou dobu lecby.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, postižení konečníku (abscesy, píštele) patří k závažným projevům Crohnovy nemoci. Plně bych souhlasila s léčbou Imuranem, v případě, že dojde opět k aktivitě nemoci a objevení se píštělí v okolí konečníku, určitě bych po kontrolní kolonoskopii zvážila léčbu biologickou.

 

J: Dobrý den, mam Crohnovu chorobu, na pentasu jsem alergický a po imuranu pankreatitida. Když je nemoc aktivní - prednison. Teď delší roba v remisi - mam bio léčbu. Humira reagovali první 4-5 dávek poté přechod na Remicade. Od ledna 2014 beru k Remicade Methotrexate 20mg tydne. Chtěl bych se zeptat jestli delši užívání Methotrexatu neni na skodu? Díky za odpověď

ODPOVĚĎ: Dobrý den, kombinovaná imunosupresivní léčba (metotrexát, biologická léčba) bývá velmi efektivní, na místě je ale samozřejmě pečlivé sledování pacienta, protože může na druhou stranu docházet i k častějším nežádoucím účinkům. Vždy záleží na toleranci pacienta.

 

Jana: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak by měla vypadat stolice u 18 měsíčního batolete. Syn má 2-3x, někdy i 4x kašovitou stolici za den. Máme také problémy s příjmem potravy a musíme ho do jídla spíše nutit. Může tento stav poukazovat na pozdější problémy s IBD? Máme v rodině Crohnovu chorobu. Za Vaši odpověď děkuji.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, kašovitá stolice je normální, jakmile by se ale objevily stolice průjmovité nebo s krví je po vyloučení infekční příčiny na místě vyšetření dětským gastroenterologem.

 

Hanka: Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na vše ohledně těhotenství. Více než 10 let mám diagnostikovánu ulcerozní kolitidu. V poslední době se mi k tomu přidal ještě dráždivý tračník. Po většinu času mám ulcerozní kolitidu v rozbouřeném stavu, kdy chodím na stolici i 10x denně, kdy mám průjem. Také velké bolesti břicha a křeče. Když mám kolitidu v klidové fázi, i tak chodím na stolici tak 2x, 3x denně - opět s průjmem. Bývám i velmi unavená. Je mi 35 let. Chtěla bych se tedy zeptat, zda v mém zdravotním stavu a v mém věku, je možné otěhotnět a mít dítě, jakožto prvorodička a jaká rizika během takového těhotenství a následného porodu mohou vzniknout. Nebo na co se připravit. Zda tělo, z něhož se veškerá potrava odvádí průjmem, tudíž v těle asi živin moc nezůstane, bude vůbec schopno vyživit plod, aby došlo k jeho správnému vývinu? Zda lze příp. očekávat, že by se v takovém případě mohlo narodit nějak postižené dítě, či dítě, které by mělo také kolitidu? Také bych se Vás ráda zeptala na jakákoliv doporučení či rady, jak se během těhotenství chovat - jestli brát nějaké vitamíny, či doplňky stravy, příp. jaké? Děkuji Hanka

ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud plánujete těhotenství, je důležité, aby bylo onemocnění v klidové fázi. V takovém případě je i nejvyšší pravděpodobnost, že těhotenství proběhne zdárně a bezproblémově. Nezmiňujete se o současné léčbě. Řada léků včetně některých imunosupresiv a biologické léčby jsou bezpečné i v graviditě a umožňují udržet aktivitu nemoci pod kontrolou. Určitě doporučuji probrat situaci s Vaším gastroenterologem.

 

HM: Vnučce byly ve věku 3 měsíce, plně kojená, diagnost. ze stolice rotaviry. Průběh byl nejprve zvracení (2dny zvýšená teplota (39 v konečníku), po 2 dnech průjmy - stolice vodová, někdy zlelenjší, nějaké ty hleny po každém kojení, Asi po 10 dnech zlepšení stoliček, jinak vše OK, i když méně, ale přibývala na váze, nebyla zjištěna dehydr. Pak náhle zhoršení - velmi řídká a opět častá stolička - po každém kojení, někdy i dvakrát. Bere probiotika - asi 12 dnů, pak hylax - asi 8 dnů. Jeden den třeba jen dvě řídké stoličky, další den opět po každém kojení. Barva stoičky žlutá, sem tam nějaký hlen, jednou 3 krvavé nitky. Rada vydržet, může to trvat i 8 týdnů je utišující, ale máme strach, zda nezanechá následky, zda brát vedle prebiotika i probiotika, zda nemá kojící maminka držet nějakou dietu, zda malá nemůže jiné děti nakazit. Moc děkujeme za odpověď

ODPOVĚĎ: Dobrý den, po vyloučení infekční příčiny (kdy mohou obtíže přetrvávat i delší dobu, bych zvážila možnost přítomnosti alergie na bílkovinu kravského mléka. Pokud je dítě kojeno, je v takovém případě na místě bezmléčná dieta u matky. V případě, že nedojde ke zlepšení, nebo ev. naopak ke zhoršení (opakovaně krev ve stolici, průjmy, neklid), poraďte se s obvodním pediatrem o možnosti zahájení speciální umělé mléčné výživy.

 

M: Je obvyklé, že jsou v histologických odběrech zjištěny granulomy? Dcera (12 let) je měla ve všech sedmi odebraných vzorcích.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud dcera trpí Crohnovou nemocí, tak ano.

 

M: Dobrý den, manželovi (37) byl minulý rok nalezen zánět na přechodu tlustého a tenkého střeva na CT vyšetření. Následná kolonoskopie poté podezření na Crohnovu chorobu vyvrátila. Průjmy netrpí, občas ale stále trpí bolestmi břicha, a to zejména ve stresu. Měl by podstoupit případná další vyšetření, může se Crohnova choroba ještě rozvinout? Děkuji

ODPOVĚĎ: Dobrý den, zánět ve střevě je možné monitorovat vyšetřením fekálního kalprotektinu. V případě pozitivního nálezu lze pak ještě doplnit kapslovou endoskopii a také gastroskopii.

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny