Náhodné stránky webu
- (09.09.2013) Aloe vera - účinky na lidské zdraví, účinky gelu z aloe
- (13.02.2009) Domácí násilí mezi partnery, fyzické napadání ve vztahu - jak ho řešit?
- (16.02.2010) Zánět žlučníku - příznaky, projevy, symptomy
- (04.03.2014) Zvýšené pocení, hyperhidróza - příčina, léčba, informace
- (05.01.2008) Lékařské recepty, opakované recepty - doba platnosti, náležitosti, zkratky, výjimky
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Alimentární nákazy a infekce způsobené potravinami |
![]() |
Úterý, 27. září 2011 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6823x | ||||||||||||||||||||||||
___ Alimentární nákazy a infekceNa druhé straně určité druhy bakterií mohou při požití spolu s konzumovanou potravinou vyvolat onemocnění člověka. Takové bakterie se nazývají patogenní. Bakteriální onemocnění z potravin jsou i ve všech rozvinutých zemích poměrně častá i přes mnohá hygienická a technologická opatření, která jsou při produkci potravin uplatňována.
Na podmínkách umožňujících vznik onemocnění se ale podílíme i my spotřebitelé. Přitom většině onemocnění lze zabránit, budeme-Ii znát způsoby, jak bakterie v potravinách zničit nebo jim nedovolit se rozmnožit. Zvlášť by měli takové způsoby a správné zacházení s potravinami znát ti z nás, kteří jsou nejvíce ohroženi. Článek se věnuje infekcím bakterií Campylobacter, Escherichia, Listeria, Salmonella, Staphylococcus.
Kdo je nejvíce ohrožen alimentárními infekcemi?Jsou to především těhotné ženy, velmi malé děti, starší lidé, lidé trpící vážným onemocněním jater, ledvin nebo lidé s oslabenou imunitou.
Ta je snížena např. při rakovině a její léčbě, diabetu, AIDS, po transplantaci orgánů, při dlouhodobé léčbě kortikoidy. Vnímavost lidí je různá. Někteří i zdraví lidé onemocní po požití třeba jen malého množství škodlivých bakterií, jiní neonemocní ani po konzumaci velkého počtu těchto bakterií (po vysoké tzv. bakteriální náloži). Jak se bakterie do potravin dostanou?Maso, mléko, vejce, ryby, zelenina, ovoce a výrobky z nich, pokud nejsou zpracovány tepelnou konzervací, nejsou sterilní. Jsou kontaminovány ještě jako syrové nebo jako suroviny z prostředí, z kterého pocházejí a ve kterém se s nimi manipuluje. Při výrobě potravin je obvykle podstatná část bakterií zničena (to závisí hlavně na druhu technologie), ale určitá malá část může přežít. Samozřejmě syrové potraviny mohou obecně obsahovat významně větší množství mikroorganizmů než zpracované. Stává se, že se výrobek může znovu kontaminovat z prostředí nebo od jiných potravin, a tomu je třeba zabránit. Protože většina onemocnění z potravin vzniká při požití poměrně vysokého množství patogenních bakterií (zpravidla většího než 1milion), je důležité nenechat tyto bakterie se v potravině rozmnožit.
Prevence alimentárních infekcí a nákaz z potravinZemědělci, výrobci, distributoři a prodejci mají své úkoly a povinnosti, které mají zajistit, abychom na stůl dostali bezpečné potraviny. Protože se jim to nemusí vždy zcela stoprocentně podařit a protože i my spotřebitelé můžeme rizika nesprávným zacházením s potravinami zvýšit, podívejme se na osvědčené zásady a rady, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Jejich používáním v denní praxi můžeme rizika vyplývající z mikrobů v potravinách velmi účinně omezit. 1. Udržujte čistotuBakterie se mohou vyskytovat v kuchyni např. na krájecích prkénkách, pracovních plochách, nožích a dalších předmětech používaných k přípravě pokrmů a při kuchyňské práci. Zvláště různé houbičky, hadříky, utěrky mohou po delším používání obsahovat mnoho mikrobů. Manipulací s nimi nebo po použití toalety se bakterie dostávají na ruce, kterými by pak mohla být kontaminace šířena dále. Proto:
2. Oddělujte syrové potraviny od teplem upravenýchSyrové potraviny - maso, drůbež, ryby, zelenina - mohou obsahovat větší množství bakterií včetně těch nebezpečných. Ty se při nesprávném zacházení dostávají na potraviny, které jsme tepelnou úpravou bakterií již zbavili.
Proto:
3. Pokrmy důkladně vařteVysoká teplota je jednou z nejúčinnějších bariér proti mikrobům. Většina bakterií hyne během vaření a pečení nebo i při nižších teplotách, nepříliš spolehlivý však je mikrovlnný ohřev, protože nepůsobí zcela rovnoměrně. Nejde ale jen o výši teploty. Důležité je, jak dlouho působí a také, zda je požadovaná teplota dosažena i uvnitř potraviny, kterou tepelně upravujeme. Minimálním požadavkem bezpečnosti je působení teploty i uvnitř pokrmu alespoň 75 °C po dobu 5 minut nebo 70 °C po dobu 10 min. Nesprávná tepelná úprava umožní mikrobům přežít.
Proto:
4. Uchovávejte potraviny při nfzkých teplotáchChladící ani mrazící teploty mikroby nezabíjejí, avšak omezují nebo úplně zastavují jejich růst a množení. Patogenní bakterie až na výjimky nerostou při teplotě nižší než 4-5 °C. Pokud se před jen pomalu množí, je opět důležitý čas, a proto chladit můžeme jen omezenou dobu. Zapomínat potraviny v lednici se nevyplácí. Při teplotě místnosti naopak bakterie v potravinách mohou růst překvapivě rychle, za několik hodin se jejich počet může zvýšit 1000x.
Proto:
5. Používejte nezávadnou vodu a surovinyZásadně je pro přípravu pokrmů, včetně mytí ovoce a zeleniny, třeba používat pitnou vodu z kontrolovaných zdrojů. Takovými jsou veřejné vodovodní sítě a studny patřící obcím. Pokud používáte vodu z vlastní studny, ujistěte se, že je mikrobiologicky nezávadná. V případě jakýchkoli pochybností vodu před použitím pro přípravu pokrmů převařte.
Pokyny při podezření na onemocnění z potravin:1. Zachovejte důkazMáte-Ii k dispozici část podezřelé potraviny, dobře ji zabalte, označte a dejte zmrazit. Zapište druh potraviny a další identifikační údaje z obalu, datum konzumace a kdy se objevily příznaky onemocnění. Rovněž uchovejte stejné neotevřené výrobky.
2. Vyhledejte ošetřeníPatříte-Ii do některé rizikové skupiny, zavolejte či vyhledejte lékaře co nejdříve. Jako normálně zdravé dospělé osoby volejte lékaře vždy, když příznaky přetrvávají déle nebo jsou vážné (jako např. krev v průjmové stolici, nadměrná nevolnost a zvracení nebo vysoká horečka).
3. Uvědomte orgán ochrany veřejného zdravíMáte-Ii odůvodněné podezření, že onemocnění nastalo po požití jídla podávaného ve stravovacích službách, oznamte to místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví, tj. krajské hygienické stanici nebo zdravotnímu ústavu.
Listerióza a těhotenstvíV poslední době bylo zveřejněno mnoho užitečných rad a doporučení, jak rozpoznat onemocnění způsobené bakterií Listeria monocytogenes, jak snížit riziko nákazy, jak toto onemocnění léčit. Bylo upozorněno i na nejvíce ohrožené skupiny populace, mezi něž patří těhotné ženy. Pro možnou závažnost průběhu a následků onemocnění, které případně může končit smrtí plodu nebo novorozenců, je dobře si následující informace a doporučení znovu shrnout a poučit se z nich.
Proč je Listerióza obzvlášť nebezpečná pro těhotné ženy a jejich nenarozené děti?Hormonální změny během těhotenství mají vliv na imunitní systém těhotné tak, že to vede ke zvýšené vnímavosti vůči nákaze listeriemi. Zatímco běžná četnost výskytu tohoto onemocnění je odhadována na 2-10 případů na 1 milion obyvatel, pravděpodobnost onemocnění u těhotných žen se zvyšuje asi 20krát ve srovnání se zdravými dospělými osobami. Ve skutečnosti asi třetina všech listerióz se vyskytne u těhotných. Listerióza může být přenesena placentou na plod i tehdy, když těhotná žena ještě nemá příznaky onemocnění. Přenos listeriózy při kojeníTaková možnost je jen teoretická a nikdy nebyla prokázána, tj. takový případ dosud nenastal. Jak poznám, že jsem onemocněla Iisteriózou?Protože příznaky tohoto onemocnění se objevují až po poměrně dlouhé době od nakažení kontaminovanou potravinou a jsou podobné příznakům při chřipce, nemusí člověk hned poznat, že takovou nemoc má. Jak se projevuje listerióza:
Míra příznaků se může dosti lišit. Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, příznaky se mohou rozšířit o bolest hlavy, ztuhlost šíje, zmatenost, ztrátu rovnováhy, případně křeče. V takových případech se jednoznačně doporučuje urychlená návštěva nebo přivolání lékaře, který může nechat provést vyšetření krve, mozkomíšního moku, plodové vody, výtěru z pochvy. Těmito kroky se původce listeriózy dobře prokáže nebo vyloučí. |