Příjemnou noc, dnes je úterý 16.4.2024, svátek slaví Irena, zítra Rudolf.

Prevence zácpy a její léčba

zacpa-prevence-lecba

zacpa-prevence-lecba
Zácpa, obstipace, konstipace jsou synonymní názvy pro obtížné, méně časté a málo vydatné vyprazdňování střev. Příčinou je tzv. návyková habituální obstipace vznikající porušením vyprazdňovacího reflexu vlivem špatných stravovacích návyků, malého příjmu vláknin a tekutin, opakovaného potlačování nucení na stolici.

___
___


Projímadla (laxativa), která zpočátku přinášejí úlevu, později celý stav ještě zhoršují. Dále různá onemocnění střev a jiných orgánů, včetně vlivu některých léků. Podezřelá je náhle vzniklá zácpa u starších lidí, kteří dosud netrpěli obtížemi při vyprazdňování (obzvlášť pokud trvá delší dobu a později se stává chronickou). U takových osob je nutné vyloučit možnost malignity tlustého střeva.


Zácpa - prevence, léčba. Rady jak se zbavit zácpy.

1. Dostatek tělesného pohybu.

2. Dostatek tekutin 2-3 litry denně. Vypijte vždy ráno sklenici [minerální] vody nalačno.

3. Pravidelná strava - nevynechávejte jednotlivá jídla.

4. Začněte den vydatnou snídaní - celozrný nebo žitný chléb. jogurt, cereálie, ne silný čaj.

5. Pak si přibližně do hodiny po snídani sedněte na toaletu, zhruba na 10 minut. Vezměte si noviny nebo časopis, který zaujme vaší pozornost. Pokud nedosáhnete cíle, nebuďte smutní. Později nebo druhý den můžete být úspěšnější.

6. Nikdy neodkládejte nucení na stolici. Pokud cítíte potřebu na stolici, okamžitě jděte na toaletu. Snažte se dodržet každý den stejný čas, a to i v případě, že nutkání na stolici necítíte.

7. Vždy žvýkejte potravu důkladně a jezte pomalu. Dobře pečujte o svůj chrup nebo zubní protézu.

8. Neužívejte projímadla libovolně: mohou danou situaci ještě zhoršovat.

9. Snažte se konzumovat co nejčastěji: neloupané ovoce, syrovou zeleninu, ořechy, fíky, celozrný chléb a další celozrné produkty s obsahem vlákniny, jogurty, podmáslí, apod.

10. Snažte se vyloučit ze své stravy: toasty a bílé pečivo, suchary, silný čaj, borůvky, banány, bílou rýži, vejce natvrdo.