Dobré dopoledne, dnes je neděle 19.5.2024, svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek.

slide 1

jak_to_ta_mama_vsechno_zvlada.jpgMámy jsou velmi šikovná stvoření. Umí spoustu věcí, všechno zvládají a ani si moc nestěžují. Jejich děti a tatínkové to vidí jako samozřejmost. Ale ono to zase až tak samozřejmé není. Podívejte se, jakou slohovou práci předal své učitelce z ČJ jeden žák ...
___
___

Matka

Rodiče se dělí na dvě části: matku a otce. Matka se ještě rozděluje na ženu v domácnosti a v zaměstnání. Doma se potom ještě skládá z manželky, matky, kuchařky, uklízečky, pradleny, zásobovačky, účetní, vychovatelky.... ostatní si nepamatuji, ale máma toho umí vyjmenovat víc, jako např. služka, otrok a jiné. Matka se vyznačuje tím, že se zázračně nachází na více místech najednou, umí v jedné chvíli myslet na sto věcí, přičemž deset věcí dělá současně. Vidím na vlastní oči, jak po návratu z práce dá vařit vodu na sporák, zatímco zadělá na buchty. Přitom jí běží pračka, do které chodí vyměňovat prádlo, mě vymýšlí věty oznamovací, tázací a rozkazovací a naší Olinku zkouší z velké násobilky. Že potom přebalí malého Karlíka a udělá mu Sunar s krupicí si ani nevšimnu. Dvě oči mi na to nestačí. Když potom zasedneme k večeři, všechno je připravené na stole, já mám na teplákách zašité nové díry, Olina má umyté vlasy a prádlo visí na balkoně. Potají si mámu prohlížím. Máma má opravdu jen dvě ruce a přece, když přijde domů z práce má v jedné velkou a malou kabelku, v druhé dvě síťovky s nákupem a v třetí....ne, vždyť jsem už povídal, že má jen dvě ruce, ale nese i Karlíka ve fusaku.

Otec

Otec se neskládá ani nerozděluje. Nachází se v zaměstnání a doma, ale doma ho najdete málokdy. Kromě snídání a večeření, když sedí u stolu, vyskytuje se obyčejně v křesle nebo na gauči a bývá zakrytý novinami.  Zanechává po sobě vždy totožné stopy: rozevřené a převrácené noviny a cigaretový popel, někdy i v popelníku. Na rozdíl od mámy, i když má taky dvě ruce, přichází domu s rukama prázdnýma. Jestli umí násobilku nevím, ale psát asi neumí, protože mi ještě žákovskou knížku nikdy nepodepsal. A ani není prozkoumané, proč patří do skupiny rodičů, když na rodičovské sdružení vůbec nechodí. Pan učitel povídal, abychom se při psaní tohoto úkolu zamysleli nad prací svých rodičů.


Ve škole přidělují žáka, který řádně nepracuje a neučí se, dobrému a snaživému žákovi, aby se od něj něco naučil. Tak si myslím, že při svatbě přidělují muže ženám, aby je ženy něčemu dobrému naučily a měly na ně dobrý vliv. Mojí mámě se to zatím bohužel nepodařilo.

Medicína - náhodné články

Migréna s aurou a bez aury - příznaky, prevence, léčba

migrena-prevence-lecba-zachvaty-aura
migrena-prevence-lecba-zachvaty-aura
Bolest hlavy je stará jako lidstvo samo. Od dávných dob nás provází jako naše věrná přítelkyně. Doprovází celou řadu onemocnění infekčních, interních, nemoci oční a ORL oblasti (ušní, nosní a krční), objevuje se i při déletrvajících stavech úzkosti, dlouhodobém stresu a existenčních starostech.
___
___

Biologická léčba - jak dát pacientům nejlepší lék na léčbu a přitom optimalizovat náklady?

biologicka-lecba-jak-dat-pacientum-nejlepsi-lek-na-lecbu-a-pritom-optimalizovat-naklady

biologicka-lecba-jak-dat-pacientum-nejlepsi-lek-na-lecbu-a-pritom-optimalizovat-naklady

Dramatický nárůst nákladů zaznamenává  v poslední době Všeobecná zdravotní pojišťovna v oblasti biologické léčby. Zatímco loni vydala za tyto moderní přípravky 7,7 miliardy korun, letos vše nasvědčuje tomu, že se částka vyšplhá na zhruba 9,5 miliardy. To představuje meziroční nárůst 23 %. Nic přitom neukazuje, že by se trend měl v příštím roce zastavit.

___

___

Porušení mlčenlivosti lékaře - jak dopadl soud pacientky s praktickou lékařkou?

poruseni-mlcenlivosti-lekare-jak-dopadl-soud-advokatky-s-praktickou-lekarkou

poruseni-mlcenlivosti-lekare-jak-dopadl-soud-advokatky-s-praktickou-lekarkou
Problematika poskytování údajů o pacientech jiným institucím, či dokonce policii a soudům je dlouhodobě provázena mnoha otázkami a nejasnostmi. O tom, jakou informaci může lékař poskytnout soudu v případě civilní žaloby, vypráví tento případ, v němž bez překvapení měli jednotlivé disciplinární orgány, lékaři a právníci různý názor na to, kde jsou hranice povinné mlčenlivosti. K jednoznačnému rozhodnutí došlo až u soudu…

___

___

Zamyšlení - náhodné články

Elpíčka jsou takový ty velký černý cédéčka, co jsou na půdě ...

gramofon.jpgV prosinci jsem měla narozeniny a mílovými kroky se přibližuji ke třicítce… což je dle mého ženského soudu dost děsivé. Když ale zapomenu na to číslo, je mi celkem fajn, mladě řekla bych až pubertálně! Moji kamarádi mě jako puberťačku označují do dnes, ačkoliv si myslím, že na to od pohledu nevypadám. Dokonce se mi v mém zaměstnání stalo, že mě všichni považovali za kašpárka kolektivu. Jaké bylo rozčarování některých mých kolegů, když mi manžel přivedl do práce mého tříletého syna. Teprve potom si někteří ujasnili, že mě mají oslovovat mladá paní a ne ta ztřeštěná od vedle.

 

 

 

Prostě se na všechno vybodnout aneb proč jsme unavení životem a co s tím dělat

 

proste-se-na-vsechno-vybodnout-aneb-vypraveni-o-lidech-unavenych-zivotem

proste-se-na-vsechno-vybodnout-aneb-vypraveni-o-lidech-unavenych-zivotem
Naše sousedka se v roce 2014 vykašlala na svoje velmi lukrativní zaměstnání, pronajala třípokojový byt mladé rodině a přestěhovala se na chalupu. Nastálo. Do důchodu jí zbývá nejmíň patnáct, dvacet let. Nikdo kolem ji nechápal a všichni si ukazovali na čelo. Takové místo! Takový byt! A ona to vymění za vesnickou chalupu s výhledem na husí rybníček! Ta snad není normální! Kolik lidí by dalo kdeco za takovou práci, jakou měla ona!

___

___

Taška z bramborového škrobu nebo juty šetří životní prostředí a přírodu

prirodni_tasky.jpgJuta – vlastně ani nevím co to ta Juta je a od včerejška to přitom vlastním! Ne, nejsem žádný jutový magnát. Jen jsem byl včera nakupovat a náhodou jsem v Tescu u pokladny zahlédl takovou jakoby plátěnou tašku. No, kdybych ji měl ohodnotit jak moc se mi líbila (z hlediska designu) jako ve škole, dostala by asi známku 3-.

 

 

Vztahy - náhodné články

Horoskop na celý rok 2018 - VÁHY (láska, práce, peníze, zdraví, rodina)

 

horoskop-na-cely-rok-2018-vahy-laska-prace-penize-zdravi-rodina

horoskop-na-cely-rok-2018-vahy-laska-prace-penize-zdravi-rodina
Od konce října, celý listopad a začátek prosince 2017, se nezastavíte. Planeta aktivity Mars se v tuto dobu pohybuje znamením Vah, a to ovlivní vaše pracovní vytížení. Černá Luna se na podzim přesune do oblasti domova, pracovního zázemí a žen v rodině. Pocítíte touhu se přesunout, pokud bydlíte ne zcela podle svých představ. Můžete uvažovat o změně práce, nebo pracovního zázemí.

__

__

Nemyslete na to co si o vás myslí ostatní, budete svobodnější

co_si_o_me_ostatni_pomysli.jpgJak jsem už ve svých článcích psal, nejčastější životní emocí podle psycholotických výzkumů je strach. Ano, strach. Není to radost, spokojenost, potěšení ze života, ale tento negativní vnitřní pocit. A jednou z hlavních situací, které nás omezují, je mínění ostatních lidí.
___
___

Introvertnost - proč se za ni nemusí intervert stydět?

introvertnost-proc-se-za-ni-nemusi-intervert-stydet

introvertnost-proc-se-za-ni-nemusi-intervert-stydet
Když slyšíte, že na chodbě někdo vystoupil z výtahu, čekáte tiše za dveřmi i když jste zrovna byli na odchodu. Dveře neotevřete, dokud soused nezmizí za těmi svými, jen abyste se s ním nemuseli potkat. V skrytu se radujete, když přátelé zruší společný výlet, kino nebo mejdan. Když už se na nějakém večírku vyskytnete, je vaše první myšlenka po příchodu: „Co tu proboha dělám?!“

___

___

Texty - náhodné články

Skladování odstříkaného mateřského mléka

odstriknute-materske-mleko-skladovani

odstriknute-materske-mleko-skladovani
Zajímá vás při jaké teplotě se může skladovat a jak dlouho je možné mateřské mléko nechat v ledničce? Ptáte se, jestli je možné ho ohřívat v mikrovlnné troubě? Vadí když má mléko různou barvu během dne? Je normální že je na něm smetanová vrstva tuku? Je možné smíchat mražené a čerstvě odstříknuté mléko? Na tyto a další otázky o uchování této vzácné tekutiny vám řekne tato stránka.

___
___

Nehty - co jim prospívá a co jim škodí, povídání o lakování a hydrataci nehtů

nehty-co-jim-prospiva-a-co-jim-skodi-povidani-o-lakovani-a-hydrataci-nehtu

nehty-co-jim-prospiva-a-co-jim-skodi-povidani-o-lakovani-a-hydrataci-nehtu
Základ v péči o nehty tvoří především kvalitní pilník. Nehty pilujte od kraje do středu do tvaru oválu nebo obdélníku. Pokud si nehty nelakujete, přeleštěte si je leštičkou na nehty. Budou se krásně lesknout, a navíc jim to prospěje. Jemnou kůžičku kolem nehtů nikdy nestříhejte! Pokud je to nezbytné, namočte prsty na několik minut do vlažné olejové lázně a potom kůžičku kolem nehtů opatrně zatlačte dřevěnou tyčinkou.

___

___

Co znamená a jak funguje QR kód - informace, princip

co-znamena-qr-kod-co-je-to.jpegQR kódy umožňují rychlé a snadné předání informace mezi inzerentem a zákazníkem. Už není třeba vyťukávat na malé klávesnici mobilu dlouhý odkaz k webové stránce s vytouženým obsahem. Nemusíte psát SMS a odeslat ji pro stažení nejnovějšího hitu. Stačí zamířit váš telefon s kamerou na vyobrazený QR kód a vše se již zařídí samo.

___
___
Alkoholik.cz
Kuřákova plíce.cz
Psychotesty online.cz
Bezplatná právní poradna.cz
Mojestarosti.cz
Rady-navody.cz
Bylinkyprovšechny.cz