Nová témata diskuze

Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Zamyšlení Články autora webu Kvalita brambor aneb proč chutnají bramobry ze supermarketu jako bláto

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Kvalita brambor aneb proč chutnají bramobry ze supermarketu jako bláto Email
Úterý, 22. leden 2008 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3913x
brambory_obchodak.jpgTaky jste si toho všimli? Koupíte krásně vypadající zeleninu v supermarketu. Říkáte si: Joooo, to jsem udělal skvělou koupi. Zelenina ve slevě a ještě tak nádherná! Jenže ono to co vidíte, není tak jednoduché. Když si doma „umělou“ zeleninu rozkrojíte, stále to ještě není tak zlé. Když přičichnete, je to trošku horší. A když ochutnáte, máte v puse něco, co je z 80% zelenina, ale zbytek něco umělého.
 
 
Ne nadarmo máme tak dokonalý čich a chuť (teda určitě jsou zvířátka, která jsou na tom lépe), abychom rozpoznali tisíce různých chutí. Někdo je v tom odborník, jiný nepozná rohlík od chleba.

Prazvláštní chuti zeleniny jsem si všiml hlavně u okurků, paprik a taky brambor. Okurky chutnají lehce nakysle, papriky jaksi prazvláštně uměle a nesladce a brambory – u těch vás zaujme už když je rozkrojíte, že jsou jakési zašedlé, nehezké. Když je uvaříte, chutnají zvláštně – jakoby bahnitě. Často si říkám čím to asi je a vzpomenu si na to, když jsem byl na brigádě v Sempře. Tehdy jsem viděl na vlastní oči, jak rostla rajčata v buničině, do které nějakými kapačkami tekla voda, do které ve velké kádi nasypal jeden „průmyslový pracovník průmyslové hnojivo“. No fuj! Ta vzpomínka mi zůstala a když v sobotu jedu po službě domů svým Lamborghini , rád se zastavím na trhu, kde prostí lidé za pár šupů nabízí kvalitní ovoce a zeleninu a ještě se na vás usmějí.

Všiměte si, že když rozkrojíte brambor ze zahrádky nějakého Tima kutila, jsou brambory žluťounké a po uvaření skvěle chutnají. Jenže jenže ... kutil nepoužívá tolik chemikálií. Kutil má radost, že může zalévat, že mu na zeleninku svítí sluníčko, že ji může hnojit kompostem a na chemii možná ani nepomyslí (možná je zřejmě na místě). Náladu mu zkazí snad jen krtek na zahradě nebo vosa ve sklenici s pivem vedle rýče.

Supermarkeťáci a průmysloví výrobci – nechte se Timem inspirovat, hm? Jenže to by nebyly tak velké výnosy, že? Jak známo biopotraviny jsou nákladnější na výrobu a že jí zákazník umělotiny? No co, hlavně že máme v kapse z průmyslové zeleniny penízky. Zákazníku dávej bankovky, ale moc si nevyskakuj!
 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny