Náhodné stránky webu
- (01.02.2008) Výplatní listina - vzor, tiskopis, formulář zdarma ke stažení
- (19.04.2010) Ukončení placení výživného, alimentů, kdy se přestává platit výživné
- (10.04.2018) Šikana dítěte aneb když je potomek terčem posměchu
- (17.01.2014) Výpověď zaměstnance z pracovního poměru - vzor zdarma ke stažení
- (11.08.2012) Návrat z mateřské, rodičovské dovolené do práce - příprava matky a dítěte
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Sůl a její vliv na zdraví, proč škodí nadměrné solení? |
![]() |
Čtvrtek, 13. únor 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 15011x |
___ ___ Anorganický, "neživý" sodík může v malých dávkách organismus stímulovat, ale při současných stravovacích zlozvycích jsme solí doslova zaplaveni a to nám způsobuje nemalé zdravotni problémy. Denní spotřeba soli několikanásobně překračuje množství, které je organismus schopen zvládnout. Tělo pak sůl zadržuje a dochází k její nadměrné koncentraci v krvi. Tento stav se nazývá hyperchloremie. Takto postižený člověk se chová doslova jako narkoman nebo alkoholík - cítí se dobře jen do té doby, dokud nedojde k větším ztrátám soli (např. pocením). Když se obsah soli prudce sníží, naruší se izotonická rovnováha krve a tělesných buněk a výsledkem je šok tělesných tkání, zejména nervových a mozkových. To má na nemocného silně deprimující účinek. Zdánlivá rovnováha a pohoda se vrátí teprve ve chvíli, kdy postižený člověk opět dodá svému tělu sůl. Tím je začarovaný kruh uzavřen - na hodně soli ještě více soli.
Otrava solí
Krevní tlak a kostiVelké množství soli dále zvyšuje krevní tlak a ochuzuje naše kosti o vápník, což je nebezpečné v každém věku, ale u starších lidi to může být zvlášť kritické.
Které potraviny obsahují hodně soli?
Kolik soli za den by měl člověk přijmout?Ve 2,5 g kuchyňské soli je 1 g sodíku. Jeho denní příjem by neměl u zdravého člověka překročit 2,4 g, což je 6g soli denně. Náš příjem kuchyňské soli se ovšem běžně pohybuje okolo 16 g, což je téměř trojnásobek oproti doporučenému množství! Velmi rizikový je příjem sodíku u lidí s nadváhou a u lidí s vysokým krevním tlakem. Doporučená spotřeba anorganického sodíku v jejich případě se pohybuje okolo 1g za den.
Co je možné použít místo soli?
Zajímavosti "ze světa soli"
Negativní důsledky nadměrného solení:
|