Náhodné stránky webu
- (12.01.2020) Atestační otázky urologie 2020, doporučená literatura
- (07.12.2009) Odmítnutí povýšení zaměstnavatelem, je možné odmítnout povýšení
- (16.11.2013) Syndrom modré kůže - fotografie, obrázek, příznaky, projevy, symptomy
- (15.01.2014) Kupní smlouva s předkupním právem - vzor ke stažení zdarma - nový občanský zákoník 2014
- (19.12.2018) Informovaný souhlas - nutné zlo nebo právo pacienta a právní ochrana lékaře?
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Nadýmavé potraviny, jídlo které způsobuje nadýmání a plynatost |
![]() |
Čtvrtek, 11. březen 2010 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 51356x |
___ Odchod malého množství střevního plynu je normální. Dochází-li však k němu příliš často, působí obtížně jak pro nás samotné, tak i pro okolí. Nejčastější příčinou jsou chemické reakce, ke kterým dochází po požití některých jídel.
Potraviny a jídla, které nadýmají
Plynatost jako příznak nemociNadýmání po požití některých potravin, např. luštěnin nebo obilovin, může být způsobeno tím, že se těmto jídlům vyhýbáte a nekonzumujete je příliš často. Plynatost ale může být také signálem alergie.Pokud vás trápí nadýmání po požití obilovin, je možná na vině celiakie (nesnášenlivost lepku). U mléka to může signalizovat alergii na laktózu (mléčný cukr). Nadýmání může dále způsobovat zácpa, nedostatečná produkce žaludečních kyselin nebo trávicích enzymů, záněty a vředy žaludku nebo záněty ve střevech. Při srdečních, ledvinových a jaterních onemocněních může docházet k zadržování tekutin v těle, které taktéž mohou ovlivnit plynatost. Silné nadýmání, které neustává ani po vyřazení nadýmavých potravin z jídelníčku, tak mohou být příznakem vážné choroby. Jak se vyhnout nadýmání V prvé řadě je třeba omezit jídlo, které nadýmá. Pamatujte ale, že každý reaguje na nadýmavé potraviny jinak. Zkuste si více všímat, po kterém jídle máte problém s plyny. Pro lepší trávení si po jídle dopřejte lehký pohyb, pro začátek lze zkusit aspoň procházku. Jídlo klidně a dostatečně kousejte, aby mohlo v ústech dojít ke štěpení polysacharidů, tedy složených cukrů (jsou rozkládány enzymy ve slinách). Vyvarujte se nevhodných kombinací potravin (např. cukr s obilovinami nebo ovoce se zeleninou). Pokud se budete řídit těmito radami a i přesto se plynatosti nezbavíte, svěřte se s problémem praktickému lékaři, která vás možná odešle na specializované pracoviště - gastroenterologii. |
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------