Náhodné stránky webu
- (19.11.2011) Partner po mě chce abych při sexu vzdychala
- (30.05.2009) Jak vzniká tornádo, hurikán - vysvětlení, obrázek, schéma
- (11.01.2008) Nespecifické příznaky, znaky a nálezy (R)
- (09.01.2008) Stížnost k evropskému soudu pro LP - návod, informace a pokyny podání stížnosti
- (15.03.2012) Úlevová a dlouhodobá moderní léčba astmatu - léčiva, trendy
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Fruktóza a zdraví - vliv na obezitu, cholesterol, cukrovku |
![]() |
Středa, 13. červen 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10113x |
___ ___ Fruktóza je jed, který ale v ovoci, zelenině a medu neškodíMožná se to zdá nadsazené. Ale připomeňme si definici jedu od Paracelsa, alchymisty, astrologa a lékaře, který předznamenal vznik novodobého lékařství: „Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.“ Množství, ve kterém fruktózu přijímáme, je nadměrné. Fruktóza se stala jedem. Způsobila obezitu a zavinila nemoci, které s ní souvisí. Obézní lidé jsou tedy oběťmi moderního potravinářského průmyslu, který přidává cukr do svých výrobků prakticky bez omezení.
Za posledních dvacet let nesmírně narostl počet lidí s nadváhou a obezitou a to jak ve světě, ale také u nás. A ta čísla jsou hrozivá. Naši vědci již od 80. let v rámci projektu WHO MONICA dlouhodobě sledují rizikové faktory cévních a srdečních onemocnění. K těmto rizikovým faktorům patří i nadváha a obezita. Výzkumy ukazují, že v naší populaci muži s nadváhou a obezitou suverénně převažují.
Pozor na nápoje, obsahují obrovské množství cukru!Jsou tu rekordmani – slazené nápoje. Džus multivitamin – osmadvacet kostek v jediném litru. Ochucená minerálka – jedenadvacet kostek v jeden a půl litru. Rekordman – CocaCola. Dva litry tohoto nápoje obsahují šokujících padesát čtyři kostek!
Proč fruktóza v ovoci, zelenině a medu neškodíTakže nemůžeme ani jíst ovoce? Vůbec ne. Příroda tam, kde vytvořila jed, ho zabalila do jakéhosi protijedu. Vezměme si třeba řepu cukrovku. Cukr v ní je ve spoustě nepoživatelné hmoty. Její bulva obsahuje jen asi pět procent cukru. Podobné to je i s cukrovou třtinou. Její měkká tkáň obsahuje asi dvacet procent cukru. Získat cukr z nich doma je tedy dost těžké. To změnilo až průmyslové zpracování.
Jsou sladidla nahrazující cukry řešením?Je možné cukr nahradit? Co třeba umělá sladidla? Už staří Římané používali ke slazení některé soli olova, ty ovšem byly toxické. Umělých sladidel je dnes slušné množství. Jejich cílem je nahradit sacharózu, ale přitom dodat sladkou chuť. Sladivost u některých je více než tisícinásobná. Proto jich může být v potravinách mnohem méně.
Kontroverzní aspartamChemická sladidla se řadí mezi potravinová aditiva, jsou proto označována takzvanými éčky. Jejich cílem je snížit množství přijímané energie a pomoci diabetikům. Mnoho z nich je však kontroverzních. Například aspartam. Aspartam na straně jedné má chuť sacharózy dost blízkou, čili z pohledu substituentu je příznivě hodnocen, ale při průchodu trávicím traktem enzymy, nejde tak ani o kyselé prostředí v žaludku, ale hlavně trávicí enzymy, rozštěpí dipeptid, uvolní asparágovou kyselinu, uvolní fenylalanin, potom ještě enzym esteráza uvolní metanol. A dvě z těchto tří složek jsou diskutabilní.
Ideální sladidlo se vědci snaží najítVědci ale stále hledají chuťově co nejvhodnější a přitom dlouhodobě bezpečná sladidla. Látka, když se uvažuje, že by byla povolena jako aditivní látka oficiálně, tak tomu předcházejí podle daných protokolů velice důkladné toxikologické testy. Nepřipadá v úvahu, aby nějaká látka měla nějaký pardon. V Evropské unii se proto mohou používat pouze registrovaná sladidla. U každého z nich je vyznačena přijatelná denní dávka. Potravináři sladidla průběžně sledují a v pravidelných intervalech je přehodnocují. V momentě, kdy dospěje vědecký panel k přesvědčení, že nelze látku deklarovat jako bezpečnou, tak ji prostě vyřadí se seznamu povolených přípravků.
SacharózaSacharóza patří mezi disacharidy, skládá se tedy ze dvou jednodušších cukrů. Z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy. Sacharóza neobsahuje žádné pro tělo užitečné látky, je pouze vydatným zdrojem energie – z jednoho gramu sacharózy se uvolní 16,7 kJ energie. Pro představu: Je to tolik energie, kolik by ohřálo jeden gram vody o 4 °C. Tělo sacharózu dokáže rozštěpit na glukózu a fruktózu velmi snadno.
Fruktóza, glukóza a jejich metabolismusV sedmdesátých letech proto vědci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny zahájili pokusy, které měly odhalit, zda k nějakým odlišnostem dochází. Začali proto zvláště vyšlechtěným potkanům podávat stravu s vysokým obsahem fruktózy. Ukázalo se, že ačkoli rozdíly v chemické stavbě glukózy a fruktózy nejsou veliké, rozdíly v jejich metabolizmu jsou značné.
Proč fruktóza škodí lidskému zdraví? Fruktóza, triglyceridy a aterosklerózaFruktóza škodí našemu zdraví. A škodí mu na mnoha frontách. Fruktóza především zvyšuje syntézu triglyceridů, které jsou hlavní složkou živočišných tuků. Triglyceridy ve formě rozpustných lipoproteinových částic kolují v krvi. SrdcePráce vědců ukázaly, že se tyto lipoproteiny spolu s cholesterolem přenášejí do velkých cév v blízkosti srdce, kde se usazují ve stěnách a tvoří aterosklerotické pláty. Fruktóza tedy poškozuje cévy a způsobuje ischemickou chorobu srdeční. JátraJak pomohli zjistit potkani, pokud se triglycerid uloží v játrech, může je poškodit a vést k jejich zvětšení a ztučnění (jaterní steatóza). Fruktóza také může podporovat zánět jater, a tím přispívat k rozvoji dalších metabolických poruch. Fruktóza poškozuje játra. Ale to stále není všechno. Pocit hladuZvýšený příjem fruktózy může mít vliv i na příjem potravy. A mechanizmus, který s tím souvisí, se právě týká hormonů leptinu a grelinu, které stimulují centra sytosti a energetické homeostázy v mozku. Takže fruktóza méně než glukóza navozuje pocit sytosti a máme tedy potom stále pocit hladu. Jinými slovy – ačkoli pozřeme hodně jídla, máme pocit, že toho musíme sníst mnohem víc. Mozek si totiž myslí, že hladovíme. Fruktóza šálí mozek. A tak, jíme a jíme a jíme. A dostáváme do sebe více a více cukru. Vytváří se začarovaný kruh. Vliv na zásoby nitrobřišního (splanchnického) tukuVýzkum poskytnul i další velmi znepokojivé údaje. Fruktóza podněcuje v játrech tvorbu tuků, které se ukládají v oblasti břicha. Pokud tedy jíme fruktózu, jíme vlastně tuky. Zatímco se glukóza spálí a na tuk se přemění jen z pěti procent, fruktóza se přemění na tuk z celých 40 % - tedy osmkrát víc! Fruktóza způsobuje obezitu. Aby toho nebylo dost, fruktóza vede i k poškozování ledvin. LedvinyStále jsme však neskončili. Vědci na tomto pracovišti také dokázali snižování citlivosti k inzulínu a poruchy jeho sekrece. Zvýšený přísun fruktózy tak vede k rozvoji diabetu 2. typu (cukrovka 2. typu). Řešením může být stévie - velmi sladce chutnající rostlina - POKRAČUJTE ZDE. Spolupráce: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., vedoucí Laboratoře kontaminantů a toxických látek, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT |