Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava Varné typy brambor, jak nakupovat a skladovat brambory

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Varné typy brambor, jak nakupovat a skladovat brambory Email
Neděle, 08. duben 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3827x
varne-typy-brambor-rady-jak-nakupovat-skladovat-brambory-tipyBrambory patří do české kuchyně odnepaměti a to i když pocházejí až z Jižní Ameriky. Řadu tradičních pokrmů si bez nich mnozí nedokážou představit. Umíte je však nakupovat a správně skladovat? A rozeznáte varné typy? Víte které patří do salátu a které jsou přílohové? To a mnohé zajímavosti se dozvíte v tomto článku.
___
___


Jak je nakupovat brambory?

  • Nakupujte raději menší množství brambor, které můžete co nejrychleji zpracovat.
  • V obchodě vybírejte brambory prané, tzn. umyté, lépe tak poznáte, zda jsou skutečně kvalitní, nejsou "červivé", nahnilé nebo rozbité sběrem.
  • Vybírejte brambory vypěstované v České republice a vyhýbejte se také zlevněným bramborám a slevovým akcím v obchodech. Takto nabízené brambory mají většinou horší kvalitu.

 

Skladování brambor

  • MNOŽSTVÍ: Pokud brambory skladovat nemusíte, nedělejte to a raději je nakupujte častěji a v menším množství.

  • IDEÁLNÍ SKLEP: Brambory skladujte v čistém, suchém, a hlavně tmavém sklepu, který se dá větrat, při teplotě od 4 do 6°C.

  • PANELÁKOVÝ SKLEP: Odborníci nedoporučují skladovat brambory ve sklepech činžáků či panelových domů, kde většinou bývá vyšší teplota. Hlízy pak začnou klíčit a vadnout. Naopak ve velkém chladu by mohly zmrznout a nasládnout.

  • Skladujte brambory pouze od prodejce, kterého dobře znáte či o něm máte pozitivní reference.


Varné typy brambor

Podle vegetační doby se brambory dělí na velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní.
Hospodyňky bude spíše zajímat dělení podle varných typů, a to na typy A, B a C.
  • VARNÝ TYP A: hodí se do salátů i jako příloha.

  • VARNÝ TYP B: nejrozšířenější typ, vhodný jako příloha.

  • VARNÝ TYP C: určený k přípravě kaší či těst

Takto označené by měly být brambory v každém obchodě.

Tipy k přípravě brambor

  • Brambory vařte vždy v osolené vodě - loupané i neloupané.

  • Pokud přidáte do brambor při vaření trošku octa, brambory se vám nerozvaří.

  • Vařte je v přiměřeném množství vody. Čím více bude vody, tím více se vzácné látky z brambor vyluhují.

  • Pokud je to možné, brambory neloupejte. Zachováte tím vitamíny a minerální látky. Brambory se méně vyluhují do vody. Brambory se dají jíst i po uvaření ve šlupce.

  • Klíčky pečlivě odstraňujte. Obsahují jedovaté látky (mj. bramborový jed solanin). Pokud jsou brambory hodně naklíčené nebo nazelenalé (nezralé), raději je vyhoďte, nejezte je.

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny