Dobrý podvečer, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Použití a využití ořechů - mlsání, moučníky, pomazánky, pesto, raw pudinky, ořechové máslo a mléko

poziti-a-vyuziti-orechu-mlsani-moucniky-pomazanky-pesto-raw-pudinky-orechove-maslo-a-mleko

poziti-a-vyuziti-orechu-mlsani-moucniky-pomazanky-pesto-raw-pudinky-orechove-maslo-a-mleko
Oříšky můžete využít na mnoho způsobů. Jen tak na mlsání nebo na náplně, sypání, drobenku či na cheescake. Dále třeba do smoothie, do pomazánek, sladkých krémů, na pečení, do palačinek, burgery, do sekané, do pesta, na raw pudink, granolu, na zahuštění nebo na ořechová másla a mléka. 

___

___

Na mlsání

  • vytvořte si svou domácí směs se semínky a sušeným ovocem

 

Jen tak přisypte

  • do salátu, rizota nebo těstovin – rozsekané nebo celé
  • do jogurtu a kaší
  • do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel – skvěle se hodí namočené vlašské nebo pekanové ořechy, ale i všechny ostatní; ořechy dobře ladí s houbami, pohankou, pečenou zeleninou, špenátem, zelím, uzeným tofu a tempehem

 

Slané náplně, sypání, „parmezán“

  • mleté ořechy výborně fungují jako součást náplní do ravioli, tortellini nebo pirohů, také např. na přípravu plněných žampionů
  • nahrubo namleté ořechy smíchejte se solí a libovolným kořením a posypte jimi pokrmy k zapékání nebo gratinování
  • výborný kešu parmezán – 100 g namletých kešu smíchejte s 3 lžícemi lahůdkového droždí a solí podle libosti

 

Drobenka & základ na cheesecake

  • rozmixujte 50 g ořechů (hodí se kterékoli, můžete také kombinovat se semínky), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje

 

Smoothies

  • pro krémovější chuť si ořechy dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť je lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies

 

Slané pomazánky

  • rozmixujte ořechy (hodí se všechny druhy, výborně funguje kešu) s lahůdkovým droždím, s orestovanou nebo pečenou zeleninou, uvařenou luštěninou, vločkami, tofu, tempehem

 

Sladké krémy

  • použijte kterýkoli druh ořechů, pro krém jemné neutrálnější chuti kombinujte půl napůl s kešu
  • umixujte hrubší pomazánku nebo mixujte déle, abyste vytvořili hladký krém (máslo)
  • oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, vanilku, kakao, karob, kardamom, lahodný datlový krém získáte smícháním datlového sirupu, rozmixovaných ořechů a ořechového másla, hodí se na dorty, muffiny, na ranní kaši, jako sladký dip k ovoci
  • vyzkoušejte nugátový krém


Majonézy, dresinky

  • vyzkoušejte třeba kešu majonézu

 

Pečení

  • do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny
  • můžete použít syrové, namočené i upražené ořechy, do chleba klidně celé, jinak rozmixované na kousky, drť nebo mouku
  • zkuste třeba mrkvový dort s ořechy
  • oříšky se výborně uplatní v sušenkách, a to ve všech podobách od nasekaných ořechů až po máslo

 

Placičky, burgry, sekaná

  • opět použijte celé nebo nasekané
  • vyzkoušejte třeba fazolovo-ořechové čevabčiči

 

Pesto

  • ideální jsou samozřejmě pinie, ale můžete použít i vlašské nebo kešu a také konopné semínko
  • kombinujte s bazalkou, hladkolistou petrželkou, špenátem

 

Nepečené dezerty

  • rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v namletých oříšcích, kokosu, karobu

 

Raw pudinky

  • z ořechového mléka a chia semínek, doslaďte libovolným sirupem
  • smíchejte vločky, libovolné oříšky, semínka, sušené ovoce, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C

 

Zahušťování

  • dají se použít mouky ze všech ořechů, výborně zahušťuje kešu, které obsahuje víc sacharidů než ostatní ořechy

 

Kešu sýr

  • z kešu se dá vyrobit čerstvý veganský sýr, který chutná mnohem lépe než jakákoli kupovaná verze

 

S ořechovým máslem

  • můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies (výborné
  • s banánem a kakaem nebo karobem)
  • na pečení sladkých moučníků (cookies, bábovky, koláče), může jím nahradit část nebo všechen tuk v těstě
  • máslo můžete ochutit – viz sladké krémy, výborný krém na muffiny také vyrobíte smícháním arašídového másla s krémovým sýrem typu Matylda,

 

Lučina nebo s bílým tofu

  • na přípravu dresinků
  • do asijských jídel typu kari, do směsí se zeleninou – máslo dodá pokrmu příjemnou bohatost

 

S ořechovým mlékem

  • s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
  • oříšková mléka chutnají výborně ochucená sirupem, vanilkou nebo skořicí, zkuste aromatický zimní nápoj – mléko svařte s kořením (kardamom, hřebíček, zázvor, skořice) a oslaďte trochou medu