Náhodné stránky webu
- (18.12.2009) Odstoupení od smlouvy o dílo pro vysokou cenu vykonané práce
- (04.04.2013) Bradavice - prevence, léčba, příčina, informace
- (09.06.2013) Jak se projevuje Reiterův syndrom - příznaky, projevy, symptomy
- (31.03.2012) Syndrom suchého oka - příznaky, projevy, symptomy
- (19.04.2009) Limit hluku pro zastavěnou oblast s domy, byty.
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Nejlepší káva do práce? PŘEKAPÁVANÁ z čerstvě pomleté kávy. Na instantní a kapsle zapomeňte. |
![]() |
Úterý, 14. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2437x |
___ ___ Je to prosté. 1) nalijete do překapávače vodu 2) vložíte filtr 3) na mlýnku vedle namelete čerstvě kávu (bez toho to opravdu nejde) a nasypete do filtru 4) zmáčknete on/off 5) za pár minut máte podle velikosti konvice 4-5 šálků skvělé filtrované kávy. Má to jediný háček, a to ten, že si musíte vydupat kvalitní kávu (a mlýnek). Pokud zvolíte kávu předem mletou a neznámého data pražení ze supermarketu, valného výsledku se zřejmě nedočkáte. Chce to kávu praženou přímo na přípravu filtrované kávy. Tedy „světlejší“ než se používá na espresso, aby se i při této metodě přípravy zachoval veškerý její potenciál. Tady se už musíte obrátit na menší pražírny. Ty mají většinou i přímo programy pro kanceláře v rámci kterých nabízejí velká balení na filtrovanou kávu. A pokud nevyberete překapávač nebo vaši kolegové pijí výhradně čaj, pak si s klidem můžete připravovat skvělou kávu jen pro sebe. Bude vám stačit vybavení za pár set – kvalitní ruční mlýnek, super káva a nějaký ten pomocník. Úplně nejjednodušší je clever dripper, kde zase jen namelete kávu, nasypete ji do papírového filtru, zalijete horkou vodou, chvilku počkáte a kávu necháte prokapat přes filtr přímo do šálku. Do kancelářského šuplíku se snadno vejde také aeropress (mimochodem, ta věc dělá skvělou kávu a přitom ji vynalezla hračkářská firma), a pokud chcete klientům servírovat kávu elegantně, pak můžete sáhnout po French Pressu. Ten dokonce nepotřebuje ani ten papírový filtr – kovový má přímo v sobě, takže tam jen mletou kávu nasypete, zalijete, necháte chvilku extrahovat, zmáčknete píst a lijete z French Pressu přímo do šálku. A máte kávu lepší než ve velké většině kaváren. Jasně, není to espresso. S espressem je strašně práce a laik z běžného kancelářského kávovaru dostane jen těžko opravdu skvělou kávu. Tohle je o tolik jednodušší a výsledek je vlastně i lepší než kdejaké espresso – máte šálek lehčí a lahodnější kávy, kterou si opravdu užijete. A třeba budete mít o důvod víc, proč do práci chodit rádi. A nebo klienti na kávu za vámi! To, co nazýváme „kávou“, jsou upražená zrna kávovníku. Obecně se dá rozlišovat mezi dvěma druhy. Vedle laického rozdělení dobrá – špatná ji dělíme na arabiku a robustu.
Rozdíl mezi arabikou, robustou, baristou a instatní kávouArabika: čistá chuť a méně kofeinuArabika jsou plody kávovníku arabského, který roste ve vyšší nadmořské výšce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu. Jeho zrna jsou po upražení nasládle lahodná a v chuti a vůni můžeme rozeznat mnoho druhů ovoce nebo květin. Co to je ta arabika? Typ kávovníku (coffea arabica). Roste ve vyšších nadmořských výškách, je náročnější na pěstování. Má zajímavější chuť i vůni. Využívá se jednodruhová nebo ve směsích arabiky, nebo arabiky a robusty.
Kde ji sehnat? Pražírny, kavárny, specializované prodejny
Robusta: levnější a méně kvalitníRobusta je rozšířenější, nenáročnější a ve srovnání s arabikou obsahuje mnohem více kofeinu. Je to ta káva, která se používá do většiny unifikovaných kavárenských směsí. Coffea robusta. Co to je? Rozšířenější typ kávovníku, jednodušší na pěstování. Obecně méně kvalitní než arabika, využívá se často do kávových směsí (např. Segafredo, Lavazza) či jako čistá robusta (Jihlavanka a mnoho dalších značek). Má těžkou hořkou chuť.
BaristaUmí připravit kávu, poradit s výběrem, podat zákazníkovi informace o typech a druzích nabízené kávy či poradit s domácí přípravou kávy pomocí alternativních způsobů.
Instantní kávaVznikla jako zásobování amerických vojáků ve válce ve Vietnamu. Kávový výluh se suší teplem nebo mrazem. Přidáním příchutí, cukru a palmového oleje vznikají různé typy instantní kávy.
Co je a není káva?Káva tedy pochází z kávovníku. Někteří baristé by nejraději zakázali cukr a mléko, aby vynikla její chuť. Příliš dlouho jsme se ale pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy. A tak se i v moderní kavárně občas host dožaduje „turka“ nebo instantní kávy. Zalévaná káva, tak jak ji známe z našich končin, má několik nevýhod. Jednak se při jejím zalévání používá většinou vroucí voda. Sto stupňů srazí chuť i hodně kvalitní arabice. Sedlina, která se v hrnku celou dobu louhuje, pak do kávy zbytečně uvolňuje třísloviny, které ve výsledné chuti nemají vůbec být. Současným trendem jsou proto alternativní přípravy kávy. V praxi to znamená větší obsah filtrované kávy bez zbytečného „lógru“.
Instantní kávy typu cappucino - složení, z čeho se vyrábí?A co to je vlastně instant? Představte si, že posbíráte veškerý neprodejný odpad, jako jsou defektní kávová zrna, zalijete jej vodou a ze vzniklého roztoku necháte vymrazit nebo koktejlem chemických látek vypařit přebytečnou vodu. Do tohoto nevábného prášku lze přidat další chemikálie, „éčka“, cukr a nezbytný palmový olej. Tak vzniknou nápoje, které nesou například název „cappuccino“ nebo „3v1“, přestože mléko neviděly ani zdálky a kávovník si rozhodně nepamatují. Podobná „káva“ je k mání třeba v nápojových automatech.
Příprava kávy - french press, aeropressFrench press: Káva se po zalití ve speciální nádobě nechá louhovat jen několik minut. Sedlina se stlačí pomocí kovového sítka na dno nádoby a nápoj se hned přelévá do šálků. Překapávač: Všechny typy přípravy využívají papírového filtru. Káva se nechává volně „překapat“. Liší se hrubostí použitého filtru, výsledná káva je více či méně zakalená. Aeropress: kombinuje papírový filtr a ručně vyvíjený tlak. Jedná se o nejrychlejší způsob domácí přípravy kávy. |