Náhodné stránky webu
- (31.08.2009) Parkinsonova choroba, nemoc - cvičení, cviky pro parkinsoniky
- (25.11.2009) Nedodržení lhůty pro vyřízení reklamace a nároky zákazníka
- (09.07.2011) Ztížené polykání, dysfagie, odynofagie - příčina, diagnostika
- (21.03.2008) Vztahy znamení zvěrokruhu - jak se snášejí jednotlivá znamení?
- (27.06.2018) Sňatek z rozumu - má šanci na úspěch?
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Nákup zdravých potravin není tak těžký jak vypadá |
![]() |
Pondělí, 23. duben 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3993x |
![]() ___ Mnoho z nás si ovšem vypěstovalo špatné stravovací návyky, takže si kupujeme stále stejné potraviny. Odborníci na výživu tyto stereotypy nepodceňují: nikdo z nás si nezačne najednou vybírat v obchodě to nejzdravější, co je k dostání. Každá - i malá - změna k lepšímu ale má smysl. Zkuste při nákupu začít postupně nahrazovat některé potraviny vhodnější variantou. Místo plnotučného mléka vyberte polotučné a tučné maso nahraďte libovým. A pak si občas můžete zahřešit a zařadit do jídelníčku i méně vhodné, ale oblíbenější potraviny. Když zeleninu, tak čerstvouKaždý malý kompromis, který v obchodě uděláte mezi svou peněženkou, mlsností a zdravou výživou, je cenný. Třeba při koupi nápojů si vzpomeňte, že nejvhodnější jsou stolní vody, ovocné a zelené čaje, a nedoporučují se sladké nápoje, jako jsou kola, tonik či limonády. Když už si nemůžete limonádu odpustit, sáhněte po té s malým množstvím cukru (v krajním případě s umělým sladidlem). Můžete si koupit i neředěné džusy, ty by se pak ale měly smíchat s vodou minimálně v poměru 1 : 2 ve prospěch vody. Celozrnné pečivo má mít přednostPečivo a přílohy se snažte omezovat, ale nevynechávejte je. Při nákupu dejte přednost tmavému pečivu, neloupané rýži, těstovinám z pšenice a bramborám. Důvodem je vyšší obsah vlákniny v tmavém pečivu a neloupané rýži, vařené těstoviny a brambory zase tolik nezvyšují hladinu krevního cukru. Do nákupního košíku patří například žitné housky a rohlíky, pečivo se semínky, polotmavý, žitný, otrubový nebo celozrnný chléb a pečivo. I když se nad představou různých druhů extrudovaného křupavého pečiva mnozí muži ušklíbnou a dají přednost obyčejnému tukovému rohlíku, dělají chybu. Celozrnné pečivo je totiž bohaté na vlákninu. Vhodné jsou také méně známé druhy obilovin jako například pohanka, amarant či jáhly, dále krupice z různých druhů obilí, neochucené cornflakes, celozrnná mouka a obilné vločky. Méně často byste měli kupovat koláče, buchty, croissanty, koblihy, sušenky, slané hackery, bílou rýži, slazené cornflakes a čokoládové rnüsli. Mléko ano, ale nikoliv plnotučnéMléko, mléčné výrobky a sýry odborníci na výživu doporučují hlavně kvůli vysokému obsahu bílkovin, důležitých vitamínů (hlavně vitamínu D1 a minerálních látek, především vápníku). Mají ovšem poměrně vysoký obsah nasycených tuků, proto místo plnotučného či kondenzovaného mléka kupujte nízkotučné a polotučné. Pokud máte rádi jogurty, dejte si do nákupního košíku bílé a ovocné s obsahem tuku do tří procent. Upřednostněte je před smetanovými jogurty a plnotučnými mléčnými výrobky s vysokým obsahem sacharidů. Dobrou volbou jsou jogurtová mléka, kefír a podmáslí. Kdo má rád smetanu, lepší je kysaná se sníženým obsahem tuku než klasická. A raději se vyhněte šlehačce a smetanovým mraženým krémům. Zdravé jsou sýry, ale vhodnější jsou ty nízkotučné a polotučné, které mají maximálně 30 procent tuku v sušině. Vlašské a lískové ořechy či jedlé kaštany obsahují velké množství tuku - až 90 procent. Tento tukje však velmi cenný, protože jde o zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Ořechy tedy do nákupního košíku rozhodně patří, nejezte jich ale příliš velké množství.
Dejte stop prorostlému masuLuštěniny jsou poměrně kalorické, na druhou stranu nám ale poskytují biologicky hodnotné bílkoviny rostlinného původu a s výjimkou sójových bobů neobsahují téměř žádný tuk. Navícjde o výborný zdroj vlákniny, která napomáhá navození pocitu sytosti schopností zvětšovat svůj objem, a tím prodlužovat dobu vyprazdňování žaludku. V nákupním košíku by aspoň občas nemělo chybět maso. Je totiž důležitým zdrojem bílkovin živočišného původu, tuku, vápníku, fosforu, železa a některých vitamínů. Určitou nevýhodouje vysoký podíl nasycených, tedy "nezdravých" tuků, kupujte proto maso libové. Velmi cenné je rybí maso, protože obsahuje málo tuků a hodně bílkovin. Je také nezastupitelným zdrojem jódu, který je nutný pro správnou činnost štítné žlázy. Při nákupu dejte přednost také masu krůtímu, kuřecímu, libovému vepřovému a hovězímu, telecímu, králičímu, zvěřině a plodům moře. Odborníkům na výživu nevadí ani drůbeží párky, dušená vepřová šunka a drůbeží šunka. Naopak méně kupujte prorostlá masa, vnitřnosti a drůbeží maso s kůží, ryby v oleji, salámy, klobásy, výrobky z vnitřností, paštiky, škvarky a slaninu. Dobrým zdrojem kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek jsou vejce. Pro dietu se hodí především bílky, protože mají nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah bílkovin. Kalorický je i alkoholChutná-li vám alkohol, vězte, že jeho nadměrná konzumace přispívá ke vzniku nadváhy a obezity. Občasná sklenka přírodního vína neuškodí, je však potřeba s ní počítat v celkovém příjmu kalorií. Alkohol totiž poskytuje v jednom gramu energii 29 kJ. Zdravá je kvalitní čokoládaNeobejdete-li se bez sladkostí, vybírejte si kvalitní čokoládu s vysokým procentem kakaa či tvarohové dezerty. Pokud se rozhodnete snížit příjem cukru ve své stravě, nezapomeňte se vyvarovat sladkých nápojů. Když máte na sladké chuť, kupte si něco malého, třeba kopeček zmrzliny či menší ovocný zákusek. Méně často si dejte do košíku oplatky a sušenky, bonbóny, máslové dorty a smetanovou zmrzlinu. Slané potraviny škodí zdravíPři nákupu koření se vyhněte různým směsím, jejichž hlavní součástíje sůl. Zato u bylinek nešetřete. Na ryby a drůbež si pořiďte jemné koření,jako je kerblík, kopr nebo estragon, na červená masa tymián nebo rozmarýn. Středomořské kuchyni sluší dobromysl, majoránka, bazalka, saturejka a tymián, na asijské pokrmy je vhodná meduňka citrónová, máta nebo koriandr. Vyhýbejte se příliš slaným potravinám - nadměrné množství soli ve stravě totiž zvyšuje krevní tlak a vede k zadržování vody v těle. Snažte se kupovat méně potravin bohatých na sůl, mezi něž patří slané uzeniny, sýry, krekry, solené oříšky, ale i slané pečivo, a některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku. Na závěr nelze opomenout tuky: rostlinné jsou díky svému složení výhodnější a neobsahují cholesterol, proto je ve výběru upřednostněte. Na chleba a pečivo tedy používejte rostlinné tuky a pomazánková másla, na vaření a pečení slunečnicový olej, na saláty a marinády olivové, dýňové a lněné oleje, které jsou lisované zastudena.
VĚDĚLI JSTE?
|