Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024, svátek slaví Marcela, zítra Alexandra.

Raut, catering, banket - definice, pravidla, servírování

catering.jpg Přesto, že si tisíckrát opakujeme, že hosté přichází zejména kvůli nám, nedejme se zmýlit. Pokud jim nenabídneme pestré pohoštění, bude jejich pohled přes prázdný okraj talíře víceméně výmluvný. Co hostům nabídneme, záleží vždy na typu akce, na složení hostů, vážnosti a významnosti oslavy, kterou pořádáme.

 

___
___

Tradiční svátky se mnohdy neobejdou bez kulinářských specialit z kuchyně našich babiček. Někdo bez kapra a bramborového salátu nemá Vánoce a pokud nenajde na velikonční tabuli pořádný mazanec, cítí se trochu oklamán.

Přes všechny nostalgické potřeby zachovat tradiční pokrmy v určitý jejich čas, postupuje spolu s duchem moderní doby i trend odpdprostit se od tradic a vsadit na moderní trendy. Nad jídlem samotným se nkdy snaží prosadit estetika a noblesa. Zvlášť oslavy se vyznačují tím, že "jídlo" musí vypadat. Obecně však platí, čím víc se pokrm rovná vizi uměleckého díla, tím více se za něj zaplatí.

 


BANKET:

Jenom tak nepodceníme důležitost slavnostního okamžiku a připravíme pro své hosty předpokládaný kulinářský zážitek. Do první kategorie slavnostních hostin řadíme jejich nejslavnostnější formu hostin tzv. bankety. Banket je nejnáročnější a současně nejsložitější způsob občerstvení, který předpokládá školený personál.

 

Banket předpokládá ten nejlepší servis

U všech slavnostních hostin bez rozdílu platí, že je potřeba se v dostatečném časovém předstihu domluvit s personálem, kde se dohodnou podrobnosti slavnostní hostiny. Předběžně se uzavře dohoda o termínu , počtu hostů, charakteru hostiny a dekorace slavnostní tabule. Dojedná se předem dohodnuté jednotné menu pro všechny hosty. Banketová hostina patří mezi nejslavnostnější typ oslavy a předpokládá i banketní způsob servírování pokrmů.. Hosté sedí u pečlivě založené slavnostní tabule podle zasedacího pořádku. Pokrmy se servírují na společných mísách a předkládají se zleva hostům na založené talíře. Obsluhující personál má společné nástupy i odchody , které zvyšují atraktivnost obsluhy. Plynulým nástupem se v řadách po každé straně stolu zastaví až u čestných míst hostů. Obrátí se čelem k vedoucímu banketu a až na jeho pokyn začnou servírovat. Servis probíhá stejným tempem a po dokončení obsluhy , po daném pokynu opět odcházejí. Při samotném servírování vše probíhá podle doporučených rituálů. Je běžné, že na začátku hostiny i během ní se pronášejí slavnostní přípitky.

 

Banket má svá pravidla při servírování pokrmů

Studený předkrm by měl být jednoduše upravený, aby ho číšník se servírovaného plata nabral najednou. Nanejvýš na dva pokusy. Polévka se podává v nádobě zvaná terina. Personál si ji podkládá ubrouskem a talířkem . Při servírování ji nepokládá na stůl, ale jen se co nejblíže přiblíží k talíři a opatrně nalévá přiměřené množství.. Pokrmy s teplými přílohami servíruje až tříčlenný personál. První číšník předkládá maso, druhý přílohu a třetí pokrm doplní omáčkou nebo šťávou. Často, ale bývají omáčníky s naběračkami založeny na stole a hosté se obsluhují sami. Salát nebo kompot můžeme být hostům servírován před podáváním jídla. Stejně jako pečivo, které by mělo být zakryto plátěným ubrouskem. Pečivo se může v průběhu konzumace jídla doplňovat. Ovocné a zmrzlinové poháry a ostatní připravené dezerty se mohou servírovat přímo na miskách či dezertních talířcích formou klasické restaurační obsluhy. Před servírováním dezertů personál odklízí pečivo. Káva se předkládá ke konci menu na sůl bez podkladového klubového talíře a čerstvě očištěný stůl.

 

Servírování nápojů v rámci banketu

I u servírování nápojů se dbá na zažité rituály. Aperitivy, které se podávají u stolu přinášíme nalité na prostřených platech a podáváme zprava. Po dohodě s hostitelem je možné aperitivy nalévat, především vermuty, do předem založených sklenic s plátkem citronu. Je pravidlem, že všechny nápoje podáváme před servisem samotného chodu, ke kterému jsou nápoje určeny, tak abychom hosty nerušili v konzumaci. Lahvové víno se přináší otevřené a nalévá se bez degustace do 2/3 sklenice. K servírování dobře vychlazeného šumivého vína si většinou personál vypomáhá příručním stolkem. Jedna láhev většinou vyjde na 7 až 8 lidí. Hostina končí podle pokynů hostitele. Hostitel se s hosty loučí osobně u východu z místnosti. Je také zvykem, že personál při těchto významných akcích tvoří špalír jak na začátku, tak na konci hostiny. Účet by hostitel měl dostávat ve vhodný okamžik a pokaždé mimo slavnostní tabuli.

 


CATERING:

Všichni, kdo si dneska chtějí objednat rodinnou oslavu nebo firemní večírek, si mohou stále více vybírat. Nabídky cateringových společností jsou dneska schopny kromě noblesních lahůdek a pestrého občerstvení, připravit téměř jakoukoliv akci „na klíč“. Tzn., že vyjdou vstříc Vašim představám a zabezpečí Vaši oslavu do sebemenších detailů. Postarají se o výzdobu interiéru, dekoraci stolů. Zapůjčí potřebný inventář (stoly, židle, nádobí). Na Vaše přání budete mít k dispozici obsluhující personál, barmany, hostesky. O zábavu se postarají umělci najaté přes agentury, hudební tělesa. Není problém zařadit do programu diskotéku pro mladší ročníky, mobilní kasino, skákací hrad pro děti nebo zprostředkovat zábavu ve stylu karaoke. Cateringové firmy mají široký záběr svých klientů. Od produkčních agentur, cestovních kanceláří, velkých firem, ale i samotných jednotlivců.

 

Catering si může dovolit i soukromá osoba

V poslední době průzkumy ukazují, že počet objednávek na menší soukromé oslavy se stále zvyšuje. Nemusíte být ani milionář , abyste si podobný luxus mohli dovolit. Existuje převaha cateringových firem, kteří se specializují právě na akce menšího rozsahu. Styl a náročnost akce se vždycky dá přizpůsobit „peněžence“ klienta. Nakonec se může i stát, že samotné občerstvení od profesionálů Vás vyjde finančně stejně nebo i výhodněji , než kdybyste se lopotili s plnými taškami ze supermarketů a vlastními silami se pokoušeli vytvořit bohatý rautový stůl.

 

Novodobý catering nabízí originální pokrmy

Kvalita občerstvení se stále zvyšuje. Roste zájem o exotickou kuchyni, zdravější a vybranější lahůdky. Není nic zvláštního pokud si klient objedná neobvyklé druhy mas i drahá archivní vína. Oblíbené jsou i tematické party ve stylu mezinárodních kuchyní. Velmi oblíbená je mexická , brazilská nebo třeba francouzská . Dobrá kuchyně však dnešnímu klientovi často nestačí. Hledá netypická prostředí, neobvyklou atmosféru a show. Lidé si začínají dobré jídlo vychutnávat spolu s nevšedními požitky.

 

Neobvyklá atmosféra jako doping pro vaše smysly a fantazii

Pokud se rozhodnete, můžete pro svou oslavu zvolit třeba středověkou atmosféru. Oslavu lze okořenit obsluhou v historických kostýmech a nabídkou typických staročeských jídel. Atmosféru dotvoří zapálené louče, stará řemesla, šermířské souboje , kejklíři a renesanční melodie. Kdo by odolal např. kouzelné Svatojánské noci pod hvězdami, kde svým téměř rituálním tancem a magickou fireshow rozvlní naše smysly úchvatní tanečníci se žhavými pochodněmi. Říkáme si proč ne, obyčejných večírků jsme se stejně už všichni nasytili. A pokud naši fantazii nasytíme i jinak než plnými talíři je to určitě cesta tím správným směrem.

 


RAUT:

Mohou se rozlišovat různou úrovní a více nebo méně slavnostním pojetí. Často se rauty pořádají v rámci obchodních nebo reklamních akcí v atraktivním prostředí a s neobvyklým sortimentem. Doba pořádání rautů není daná. Většinou však denní doba znamená určitá odlišení v nabídce pokrmů.

 

Rauty jsou moderní a pohodlnou variantou slavnostního občerstvení

V politických a diplomatických kruzích se hojně pořádá slavnostní forma rautu, která se nazývá recepce. Toto setkání většinou mívá svá vymezená pravidla, slavnostní zahájení, přípitky i zakončení. Hostitel se s hosty oficielně vítá a později je i vyprovází. Recepce je jedna z mála oslav, kde se toleruje pozdější příchod i o 15 minut. Způsob rautového občerstvení je na obsluhu jednodušší a proto se s oblibou využívá pro kratší setkání, při nedostatku místa a personálu.

Způsob rautového občerstvení zajišťují cateringové firmy, které mají s těmito druhy formálních setkání velké zkušenosti a jejich práce na nich spočívá.. Pro všechny hosty nemusí být zajištěno místo sezení. Někdy je však vhodné připravit i možnost malých stolků, kde by si hosté v omezeném počtu sednou mohli. Nebo vyšší klubové, většinou kulaté stolky, které by sloužili k usnadnění konzumace jídel ve stoje.

 

Způsob a forma slavnostního rautu

Rautové občerstvení má daný charakter formou občerstvení z tzv. nabídkových (bufetových) stolků . Ty mohou být připravené jako studený bufet, teplý nebo nápojový. Hosté si pokrmy sami vybírají a předkládají. Někdy bývá přítomna obsluha, která u podávání jídel hostům asistuje. Některé pokrmu např. losos, krocan,šunka, sele) se mohou krájet z jednoho kusu. Sortiment, který se u rautového pohoštění předpokládá by měl umožnit konzumaci bez příboru , případně jenom s použitím vidličky. Způsob rautového občerstvení se hodí pro větší společnost , tak od 30 lidí.

 

Množství a varianty rautové nabídky

Při sestavování vhodných pokrmů se většinou předpokládá, že základní nabídka sortimentu bude složená ze studených jídel. Oficiálně se počítá s konzumací jídla na jednu osobu. Učebnicově se většinou vychází z těchto propočtů. Na jednoho hosta přibližně počítáme 150 až 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce, ½ porce sýrů, 1 porce moučníku a 3 porce příloh (chleba, pečivo). Z nápojů počítáme s aperitivem, 0,3 l piva, 0,2 l nealkoholických nápojů, 0,3 až 0,5 l vína. Poměr a nabídka jídel a pití je však na zvážení hostitele a záleží na charakteru akce , na předpokládané době trvání akce a samozřejmě na výši rozpočtu, který organizátor hodlá využít. Většinou každá cateringová společnost už má dopředu připravené velké množství variant nabídky. Raut se podobně jako slavnostní banket sjednává s personálem dopředu dohodou a schválením rozpočtu a nabídky zvolených jídel.