Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024, svátek slaví Marek, zítra Oto.

Jak pečovat o nože v kuchyni aby dlouho vydržely

jak-pecovat-o-nuz-noze-ostreni
jak-pecovat-o-nuz-noze-ostreni
Bez nože byste se v kuchyni těžko obešli. Musíte však o něj obzvlášť dobře pečovat, aby vám dlouho a dobře sloužil. Jak ale nůž skladovat, je dobré ho mýt v myčce? Je lepší používat dřevěné prkénko nebo sklokeramické? A co broušení nožů? Pokud tápete a chcete, aby vám nože dlouho vydržely, čtěte dále.
___
___


Jak pečovat o nůž, nože

  • Čistěte nože po každém použití, a to tak, že je nejprve umyjete v teplé mýdlové vodě, dobře opláchnete a vysušíte nejlépe papírovou kuchyňskou utěrkou.
  • I když někteří výrobci umožňují mytí nože v myčce, odborníci to nedoporučují. Chemikálie z mycího prostředku mohou poškodit ostří, stejně jako nárazy během mytí o jiné nádobí.
  • Než nůž uložíte, ujistěte se, že je dokonale suchý, neboť vlhkost jej může poškodit.
  • Jak nože skladovat? V původních obalech od výrobce či ve speciálních stojanech. Máte na nože zvláštní zásuvku? Pamatujte, že pokud skladujete nože pohromadě, měl by každý mít svoje speciální pouzdro.
  • Nože vám vydrží déle, pokud budete při krájení používat správný podklad, to znamená dřevěné prkénko, a raději ne to sklokeramické.
  • Jestliže budete používat jednotlivé nože na potraviny pro ně určené, déle vám vydrží. Rozdělte si nože na potraviny živočišného a rostlinného původu, dobré je mít i úzký kratší nůž na vykosťování a také zvláštní nůž s vroubky na chléb a pečivo.
  • Buď si můžete pořídit domácí elektrický brousek, nebo svěřit své nože do rukou profesionála.
  • Klasické ocelové nože vyžadují časté broušení, pořiďte si proto určitě i nůž keramický. Při denním používání vám vydrží ostrý i několik let.