Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Poradna Otázky a odpovědi Potraviny bohaté na selen

Sponzorované odkazy:

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7308
Potraviny bohaté na selen Email
Sobota, 03. březen 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6897x

Trpím křečovými žilami a ošetřující lékař mi sdělil, že mám nedostatek selenu. Je tento prvek pro lidský organismus opravdu tak důležitý? V kterých potravinách se nachází? Děkuji, Marie

___
___


ODPOVĚĎ:

Sížený příjem selenu nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění. Jeho nedostatek ve stravě těhotných žen může nepříznivě působit na vývoj plodu. Má vliv na kvalitu nehtů a vlasů.

Selen funguje jako antioxidant, který likviduje volné radikály, a tím snižuje riziko vzniku rakovinného bujení. Optimální denní dávka by se měla pohybovat kolem 70-200 mikrogramů, ale ani vyšší příjem nevede k žádným poruchám.

Přírodní selen se nachází například v para ořeších. Jeden ořech může obsahovat až 120 mikrogramů selenu), mořských rybách a darech moře, dále v drůbeži a vnitřnostech, především v ledvinách. Jedna skopová ledvina obsahuje asi 50 mikrogramů selenu.  Významné množství mohou mít i celá zrna obilnin, ovesné vločky a hnědá rýže - závisí to však na jeho obsahu v půdě, v níž se rostliny pěstují.

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny