Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Poradna Otázky a odpovědi Která káva je nejzdravější - instatní, mletá (turek), překapávaná, latté, espresso?

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7306
Která káva je nejzdravější - instatní, mletá (turek), překapávaná, latté, espresso? Email
Úterý, 31. červenec 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5127x
Jaký typ kávy je pro tělo nejprospěšnější? Latté, turek, espresso, překapávaná, instantní atd.? Pavel
___
___


ODPOVĚĎ:

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, nejvíce záleží na kvalitě suroviny, ze které je potom nápoj připravován. Největším problémem je správné skladování, pokud je káva uložena nesprávně, vzniklá plíseň produkuje ochratoxin A, což je jeden z velmi silných kancerogenů. Při pražení kávy se snižuje obsah kyseliny chlorogenové, ale celková antioxidační aktivita kávy naopak spíše stoupá. Příprava kávy (ať již "turecké" nebo espressa, případně překapávané či připravené z kávy instantní) tak velký vliv na obsah kofeinu (případně škodlivin) nemá. Záleží tedy potom spíše na chuti, jakou kávu pijete.


Odpověděl: doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (www.institutkavy.cz)
 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny