Nová témata diskuze

Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Poradna Otázky a odpovědi Krystalizování, krystalizace medu - příčina, jak rozpustit zkrystalizovaný med aby se nezničily zdravé bílkoviny?

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Krystalizování, krystalizace medu - příčina, jak rozpustit zkrystalizovaný med aby se nezničily zdravé bílkoviny? Email
Neděle, 11. leden 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1747x

Co dělat aby zkrystalizovaný med byl opět vláčný? Děkuji, Aleš. 

___

___

ODPOVĚĎ:
Krystalizace medu je přirozenou vlastností každého medu a není nijak na závadu. Naopak je projevem toho, že med nebyl nijak upravován. Průmyslově se krystalizaci totiž zabraňuje různými způsoby: medy se zahřívají na vyšší teploty, různě se ředí, upravují ultrazvukem, a hlavně se do nich přidávají sirupy, tzv. C4 cukry či škrobové deriváty. Rozdíl je i mezi nijak neupravovanými medy. Nejrychleji krystalizují luční a květové jarní medy, protože obsahují nejvíce glukózy. Přirozeně obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy (např. med akátový) a medy s vyšším obsahem složitějších cukrů (tmavé medovicové lesní medy). Pokud ho máte raději tekutý, do původního stavu jej uvedete ponořením otevřené sklenice s medem do vodní lázně a zahřátím na teplotu maximálně 40 stupňů Celsia. Jde o to, aby se nezničily důležité látky (zlikvidování bílkovin - tzv. denaturace) a nesnížila se jeho biologická hodnota.

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny