Dobré ráno, dnes je čtvrtek 18.4.2024, svátek slaví Valérie, zítra Rostislav.

Reforma zdravotnictví - změny od 1.1.2012

reforma-zdravotnictvi-2011-2012-regulacni-poplatek-ockovani-lazenska-pece

reforma-zdravotnictvi-2011-2012-regulacni-poplatek-ockovani-lazenska-pece
Od 1.1.2012 dojde k dalším změnám v rámci reformy zdravotnictví. Bude se týkat regulačních poplatků za recept, hrazení povinných očkování, dále redukce diagnóz při využití lázeňské péče. Mezi další změny patří prodloužení lhůty pro změnu pojišťovny na 1 roka vzdálený přítup k výpisu z účtu pojištěnce.

___
___


Za celý recept 30 Kč, neplatí se za položku na receptu

V lékárně za celý recept zaplatíte poplatek 30 Kč bez ohledu na to, zda vám lékař na recept napsal jeden či dva druhy léků nebo pro zvláštní lékařské účely, i bez ohledu no počet balení těchto léků.


Povinné očkování nově hradí zdravotní pojišťovny, ne stát

Zdravotní pojišťovny budou hradit nejen výkon očkování, ale i očkovací látky. Týká se to pochopitelně o očkování v rozsahu základního očkovacího schématu. Tato skutečnost bude zajímat lékaře. Pro klienty se nic nemění. Může se však stát, že lékař klienta pošle s receptem na základní očkování do lékárny s tím, aby se pak obrátil na svoji zdravotní pojišťovnu, která mu lék dodatečně uhradí. Upozořňujeme, že novela jasně stanoví nemožnost zpětné refundace již zaplacené očkovací látky. Toto samozřejmě neplatí u očkování hrazené z fondu prevence. Na očkování proti tetanu, TBC, pneumokokovým infekcím či proti chřipce u pojištěnců starších 65 let se nic nemění. Nově stanoví, že tyto a další očkovací látky jsou hrazeny pouze v té nejlevnější variantě.


Lázeňská péče - redukce diagnóz

Ministerstvo zdravotnictví ČR počítá s redukcí 10-15 % diagnóz z celkového počtu, se kterými jsou klienti v současné době posíláni do lázní v rámci komplexní lázeňské péče. Předpokládá se, že klientům bude v těchto případech nabídnuta částečně hrazená lázeňská péče, tj. zdravotní pojišťovna uhradí jen lázeňské procedury, klient pak ubytování a stravu. Termíny pro změnu pojišťovny. Dosud měl klient 1x za rok možnost změnit zdravotní pojišťovnu, a to vždy k 1. dni kalendářního čtvrtletí. Nově však budou nastavena jiná pravidla, o nichž bližší informace získá klient počátkem roku 2012. V současné době nejsou ze strany MZ ČR ještě upřesněna.


Vzdálený přístup k výpisu z účtu pojištěnce.

Zákon nově ukládá zdravotní pojišťovně zajistit vzdálený přístup k výpisu z účtu pojištěnce a k mapě smluvních zdravotnických zařízení.