Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Probiotika aneb užitečné bakterie

Je to živé, ale člověk ani zvíře to není, co je to? Probiotikum. A co je probiotikum? Bakterie. Živá a přátelská. Dnes už málokoho zaskočí zjištění, že spolu s jogurty, zakysanými nápoji, plísňovými sýry nebo kysaným zelím či jinou takto upravenou zeleninou konzumuje i živé organismy. Většina lidí, kteří alespoň trochu pečují o své zdraví, takové potraviny záměrně vyhledává, protože obsahují živé bakterie, které mají kladný vliv především na střevní mikroflóru. Probiotika se stále více stávají nedílnou součástí jídelníčku nejen lidského, ale i zvířecího, protože svědčí i našim domácím mazlíčkům. Ovšem názor na probiotika a nezbytnost jejich konzumace stále není zcela jednoznačný. Vedle řady zastánců existují i ti, kteří jsou poněkud skeptičtější a tvrdí, že živit se probiotiky cíleně je zbytečné.

Co jsou Probiotika?

Jde skutečně o živé organismy, které se přidávají do potravin; většinou se jedná o probiotické mléčné bakterie, z nichž nejčastěji používanými jsou laktobacily a bifidobakterie. Tyto speciálně vyšlechtěné bakterie se přidávají do mléka, kde umožňují kvasný proces, bez kterého by nevznikl ani jogurt, ale ani mnohé jiné produkty, například ocet. Probiotické bakterie se usídlují na stěnách tlustého střeva, kde produkují organické kyseliny, především kyselinu mléčnou. Díky jejich působení pak v tomto prostředí hynou hnilobné a další choroboplodné bakterie, které mohou mít na svědomí celou řadu zdravotních problémů - nadýmání, zácpu nebo naopak průjem, pocit těžkého žaludku a křeče, jež mohou vyústit v závažná onemocnění, například zánět střev, v nejhorším případě i v rakovinu. Probiotika udržují správné složení střevní mikroflóry a přispívají tak k příznivému a rovnovážnému stavu slizniční a následně pak celkové imunity. Pokud naše střeva obsahují patřičné množství probiotických bakterií, mohou se bránit proti širokému spektru střevních patogenů, mezi něž patří například bakterie z rodu Salmonella, Clostridium, Helicobacter nebo kvasinky Candida albicans.

Když jíst, tak pravidelně

Každý člověk má ve střevech přibližně kilogram a půl bakterií, které potřebuje pro zdravé zažívání. Jejich přítomnost pomáhá odbourávat především jedy, které vznikají při rozkládání potravy. Zhruba 95 procent bakterií, které obývají tenké a tlusté střevo, má mezi sebou dobré vztahy a spolupracuje, čímž chrání náš organismus před střevními patogeny a posiluje jeho odolnost vůči nemocem. Střevní bakterie obývají trávicí trakt dlouhodobě a nepřetržitě se v něm rozmnožují. Naproti tomu probiotické bakterie v trávicím ústrojí pobývají dočasně. Odvedou v něm prospěšnou činnost, ale nejsou schopné se v tomto prostředí rozmnožovat. Proto v případě, že stojíme o to, abychom v sobě měli stále dostatečné množství přátelských bakterií, je nutné užívat probiotika dlouhodobě, aby bylo možné zaznamenat pozitivní efekt. Proto by jogurty - ale pozor, ne všechny obsahují probiotické bakterie a další zakysané potraviny měly být v našem jídelníčku každý den. Konzumovat můžeme také funkční potraviny.

Jak poznáte funkční potraviny

Vypadají stejně jako běžné potraviny, neliší se od nich ani chutí nebo vůní. Obsahují ale větší množství látek důležitých pro lidské zdraví a jejich konzumace má vliv na snížení rizika vzniku některých chronických onemocnění, jakými jsou například vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita a podobně. Zároveň zlepšují duševní i fyzickou kondici více než běžné potraviny. Ovšem je nutné mít na paměti, že funkční potraviny nejsou zázračný lék na nemoci a nevyrábějí se ve formě tablet či kapslí. Také je v žádném případě nelze zaměňovat s potravinami určenými pro zvláštní výživu, což jsou speciální potraviny například pro kojence, diabetiky, celiaky a podobně. Jednoduše řečeno: funkční potraviny patří ke zdravému životnímu stylu. V obchodě ale takovou potravinu na první pohled nepoznáte, protože nápis funkční potravina na obalu není. Jsou na něm ovšem informace typu: Výrobek se sníženým obsahem tuku nebo Výrobek se zvýšeným obsahem vlákniny.

Prebiotika pro Probiotika

K tomu, aby mohly probiotické bakterie ve střevním traktu fungovat a plnit svou roli, nutně potřebují vhodnou potravu, tedy prebiotika, což jsou nestravitelné potravinové látky. Při soustavném nedostatku vlákniny ve stravě nebo v souvislosti s přibývajícím věkem se mohou probiotické bakterie zcela vytratit. Aby prebiotika správně plnila svůj úkol, musí být odolná vůči žaludečním kyselinám a enzymům v trávicím traktu, stravitelná a rozložitelná přátelskými střevními bakteriemi a musí selektivně podporovat růst nebo aktivitu pouze oněch probiotických střevních bakterií. Prebiotika se kromě jiného nacházejí v přirozené formě v rostlinných potravinách. Jedním z nejužitečnějších prebiotik je inulin, mezi jehož bohaté zdroje patří kořen čekanky cikorky nebo artyčoky. Ovšem každý přísun vlákniny například ze zeleniny a ovoce je žádoucí a nejen pro probiotika užitečný.

Jídlo nebo pilulky?

Pro zdravé jedince, kteří nemají žádné zažívací potíže a neprodělali léčbu antibiotiky, je nejvhodnější konzumovat jogurty, zakysané nápoje, zeleninu a ovoce, zkrátka vše, co patří do vyváženého jídelníčku. Těm, kteří potřebují zvýšit příjem probiotických bakterií a nechtějí nebo nemohou pít kefír či podmáslí po litrech a jíst několik kelímků jogurtu denně, mohou posloužit kvalitní koncentrované výživové doplňky. Důležité je, aby bakterie byly v enterosolventní kapsli, což je kapsle odolná vůči kyselému prostředí žaludku. Tak se probiotika dostanou do střev v nepoškozeném stavu a mohou začít vykonávat to, k čemu jsou určena. Probiotické bakterie v kapsli jsou v lyofilizované formě, to znamená, že prošly procesem sušení, při kterém se surovina nejdříve zmrazí, pak se sublimací odstraní led, který se mění přímo ve vodní páry, aniž by prošel tekutým stavem. Díky této nadstandardní technologii je pak získaný bakteriální prášek stoprocentně přírodní, lehký a mimořádně mikrobiologicky čistý. Vlastnosti bakterií se nezmění a zachovají si životnost i několik let.