Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Nezařazené Nejčastější chyby při pečení a rady jak je vyřešit

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Nejčastější chyby při pečení a rady jak je vyřešit Email
Úterý, 05. červen 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4680x

nejcastejsi-chyby-pri-peceni-a-rady-jak-je-odstranitPři pečení můžou vzniknout různé situace, které vás mohou vykolejit. Například když vám nevzejdou kvasnice, nedaří se vám vyšlehat bílek do pevného sněhu, či když se vám objeví vzduchové bubliny v třeném těstě. Nepříjemné je také když se vám "propadají" rozinky v řídkém těstě nebo když u tukového těsta pění tuk. Co s tím? Poradí následujícíc stránka.

___
___


Chyby při pečení a jak je odstranit

Kvasnice nevzejdou

  • V místnosti je příliš chladno, kvasnice potřebují k vzejití nejméně 22 °C.
  • Možná také mléko, ve kterém kvasnice kvasí, nebylo předem ohřáté. Pro vzejití kvasnic musí mít mléko teplotu lidského těla, tedy kolem 36°C.

Proč bílek nelze našlehat do pevného sněhu

  • Pravděpodobně se k bílku přimísila při oddělování i malá část žloutku, kterou je potřeba co nejdřív odstranit. Jinou příčinou může být nevhodná teplota bílku. Před šleháním ho vložte alespoň na půl hodiny do chladničky, teprve potom z něj vyšlehejte sníh.

Vzduchové bubliny v třeném těstě

  • Tato chyba vzniká tím, že se těsto během přidávání mouky šlehalo na příliš vysoké otáčky. Zabráníte tomu tak, že mouku přidáte do těsta po malých porcích (max. dvě až tři lžíce najednou) a vmícháte ihned a krátce.

Při pečení těsto klesne

  • To se může přihodit, pokud je těsto přísliš řídké - tzn. je v něm více tekutiny, než je uvedeno v receptu.
  • Další příčinou může být nadměrné hnětení elektrickým šlehačem.
  • V obou případech těsto pěkně naběhne, potom ale klesne, protože je ve formě příliš volné. Proto je důležité při pečení přesně dodržovat udávaná množství a těsto šlehačem nezpracovávat příliš vehementně.

Rozinky klesají při pečení dolů

  • Těsto je příliš řídké. Jestliže se těsto od lžíce odděluje jen těžko, pak zůstanou i po upečení rozinky tam, kde byly při plnění formy.

Pěnění tuku při fritování tukového pečiva

  • V tomto případě tuk pravděpodobně nedosáhl optimální teploty. Pěněním se mohou poškodit jemné kousky pečiva. Tomu můžete zabránit, když před každým vložením těsta teplotu přezkoušíte vnořením dřevěné lžíce do tuku. Tuk má správnou teplotu, jestliže se u lžíce tvoří bublinky.
 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny