Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Peníze, finance, ekonomika Recenze mbank uživatele – osobní překvapení a zkušenosti s m bank v realitě

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Recenze mbank uživatele – osobní překvapení a zkušenosti s m bank v realitě Email
Pondělí, 05. květen 2008 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 29640x

mbanka.jpg Jsem normální člověk, kterého běžně potkáváte na ulici a ani si ho nevšimnete (nejsem ničím zvláštní a to i přesto, že mé jméno čte několik desítek tisíc lidí za měsíc :). Nejsem žádným agentem mbanky, ale člověk, který se o této společnosti dozvěděl ještě před reklamní kampaní v televizi a jají služby vyzkoušel v realitě.

 

hodnocení mbanky recenze m-banky recenze m banky bankomaty mbanky seznam bankomatů mbanky

A protože své bankce (Česká spořitelna) platím přes 200 Kč za měsíc, jsem rozhodnut, že se mbanka stane po čase ústavem, kterému svěřím své peníze. Po té, co jsem se o mbanku začal více zajímat se mi zdá být jako docela solidní bankovní ústav. Posuďte sami - zde jsou mé kompletní zkušenosti s mbankou:

 

28.3.2008

 

18.4.2008

  • mamka potřebovala zřídit účet a protože jsem si vzpomněl na mbank, o které jsem slyšel před několika dny, tak jsem koukal poprvé na internetové stránky
  • skepticky jsem hleděl na to, že se neplatí za vedení účtu, za platby do banky i z banky a dokonce částečně ani za výběry z automatů (u všech bank!). Jenže si na druhou stranu říkám, že pokud by to nebyla pravda, mbanka by to nezveřejnila. Od té chvilky jsem uvěřil.

 

20.4.2008

  • nabídl jsem mamce, jestli nechce zkusit služby mbank, tedy zřídit si účet
  • mamka po vysvětlení o jakou banku jde souhlasila, byla ráda, že se za nic neplatí a že to vlastně nebude vcelku skoro nic stát (což u jiných bank nehrozí)

 

23.4.2008

  • objednávám mamce služby mbank přes internet
  • mbanka dle svých internetových stránek nemá pobočku v Olomouci, takže řeším jak to udělat, abych mohl zrealizovat vznik účtu
  • zřídil jsem během chvilky (cca. 5-10 minut) mamce účet po internetu (od té chvilky mi došlo, že je mbanka především internetovou bankou a to, že nemá moc fyzických poboček je způsobeno tím, že nemá skoro žádné poplatky za služby... na rozdíl od České spořitelny u které mám účet a které platím cca. 200 Kč měsíčně si získává mbanka mé sympatie za šikovnou volbu: raději spokojenost zákazníka než honosná sídla a řadu poboček v každém malém městě).

bankomaty mbanky

28.4.2008

  • u mamky byl kurýr (resp. jednatel mbanky)
  • zkontrolovali doklady, sepsali smlouvy, mamka dostala hned číslo účtu a také zapečetěnou obálku s identifikačními údaji internetové bankovnictví.

 

29.4.2008

  • mamka moc internet nemá ráda a tak za ni poprvé zkouším internetové bankovnictví – stránky graficky vcelku chudé (na rozdíl od České spořitelny u které mám zatím účet já), ale ty bankovní služby, které potřebujeme mít ke kompletní správě účtu zde jsou – tj. podat příkaz k úhradě, inkaso, trvalé příkazy, ad.
  • s mamkou jsme v podstatě spokojeni a čekáme jak bude vše dál fungovat a jestli se nevyskytnou nějaké komplikace
  • po kontrole smluv s překvapením zjišťuji, že je jiné číslo účtu na smlouvě a jiné se ukazuje na internetu – jedná se o předčíslí, zasílám mamce testovací částku 10 Kč a čekám, jestli částka dojde i bez předčíslí, které se zobrazuje na internetu

seznam bankomatů mbanky

1.5.2008

  • testovací částka na účet i bez předčíslí došla bez problémů a to do 24 hodin od odeslání, já i mamka jsme spokojeni
  • v těchto dnech se rozjíždí TV reklamní kampaň na služby m-bank, jsem docela vysmátej, protože jsem předběhl reklamu (což se mi moc často nestává)

 

3.5.2008

  • zjišťuji při návštěvě Globusu v Olomouci, že má mbanka pobočku v této budově, ale na internetových stránkách to není napsáno (což mbance nemám za zlé, nicméně si tím sama ubližuje, že tuto informaci nemá zveřejněnou oficiálně! Proč? Protože lidé „kamenným obchodům“ – tedy i reálné pobočce, věří více než intrnetové bankce – dle mého názoru chybný marketingový tah, že pobočku na internetu zaznamenánu nemají)

 

5.5.2008

  • mamka si zažádala o platební kartu, přijde prý do 14 dní
  • Šňupu už spíše ze zvědavosti informace kolem mbank a dovídám se, že:
    • informace o účtu formou SMS (změny stavu na účtu, ad.) jsou kolem 1 Kč (tedy klasika jako u ostatních bank – chápu, že operátoři nebudou posílat SMS zadarmo, takže vcelku i chápu)
    • informace o účtu formou emailu jsou zdarma
    • zjišťuji, že je už pobočka mbanky v Olomouci na internetových stránkách zveřejněná a taky zvažuji, že je možná pobočka na internetu již od svého vzniku (tedy před krátkou dobou), jen já jsem ji tam nehledal
  • Přemýšlím, kde má m banka bankomaty a hledám to na internetu a zjišťuji:
    • výběr z bankomatu v zahraničí je zdarma, první tři výběry z bankomatu v ČR kterékoliv banky jsou zdarma, další za 19 Kč, bez ohledu na to, čí je to bankomat ... ostatní banky si účtují poplatky i za výběr ze svého bankomatu, jen pro posouzení: ČSOB – 6 Kč, ČS – 5 Kč, KB – 6 Kč
    • v hlavě mi vyvstává myšlenka, že se mi zdá být mbanka solidní společností a čekám na další zážitky s ní, o kterých vás budu nadále informovat

14.5.2008

  • přišla bankovní karta
  • PIN si mamka sama volí na internetbankingu, to je výhodou

14.5.2008

  • jsme překvapeni, že při změně a uložení šablony se musí vložit potvrzovací kód ze SMS, ale při odeslání peněz přes šablonu, která je již uložena ne! - pokud by se někdo do systému napojil, mohl by přes uložené šabony poslat komukoliv z již uložených osob v šablonách peníze, které by se pak asi těžko vymáhaly zpět - bereme to jako negativum

10.7.2008

  • pro nás z nejasného důvodu přestaly chodit informace o stavu na účtu na email. Je to přinejmenším velmi nepříjemné, protože osoby, které poslaly peníze na účet byly mylně informovány, že peníze nedošly a byly v roli potencionálních neplatičů. Až po ověření (zalogování) se ukázala pravda.
    Je možné, že jsou emaily z mBank blokovány serverem seznam.cz, ale je to velmi nepravděpodobné.

19.8.2008

  • dnes zase začaly chodit emaily o stavu na účtu, proč nechodily je nejasné

20.12.2008

  • známá si založila účet u m banky, pokusili jsme se převést částku 1Kč mezi jejím účtem a účtem mé mamky (obě u m banky), podle toho co mi mamka pak sdělila byla ona jedna slavná koruna okamžitě mezi účty převedena! Jen připomínám, že mezi normálními cizími bankami jsou to 2 dny i více, jak je to při převodech v rámci jedné banky (např. z účtu České spořitelny na druhý účet také České spořitelny) nevím.

28.2.2009

  • už jsem dlouho nepsal nic o m-bank, v průběhu zimních měsíců žádné zásadní problémy s bankovní institucí nebyly, vše funguje, informační emaily o stavu na účtě, výpisy, stejně jako potvrzovací SMS při transakcích na internetovém bankovnictví jsou v pořádku
  • opět zjišťuji (viz výše), že za bankovní poplatky v České spořitelně platím 150-200 Kč měsíčně, což mne opět utvrdilo v názoru, že je nejvyšší čas založit si účet u M-bank a mít účet u České spořitelny jen a pouze na kontokorent, který (pokud v tuto chvíli dobře chápu a dobře jsem se díval na internetu), mbanka toho času neposkytuje.
    Mimochodem mne docela překvapilo, že když jsem se prokázal občanským průkazem, který jsem "jako" ztratil (protože jsem potřeboval nový, ale současně jsem z určitých osobních důvodů nemohl dopustit, abych měl u staré občanky "ustříhnutý rožek"), byl jsem pracovníkem při zakládání nového účtu upozorněn, že je průkaz neplatný. Je mi sympatické, že je ústav tak dobře propojen se státními institucemi a že to věděli.
    Při pokusu si založit účet jsem současně byl trošku zklamán do jisté míry nedůstojným prostředím "kiosku" mbanky. V podstatě se jednalo o "stánek", ve kterém byl jeden částečně zaučený mladý muž a ještě druhá osoba - dobře zaškolený muž, který vcelku sofistikovaně informoval o produktech, ale měl slušný přehled o ekonomické situaci běžných smrtelníků. To považuji za plus. Ale nedůstojné prostředí plné hluku uprostřed ručné chodby v olomouckém Globusu není ideální místo k setkávní klientů banky a jejích pracovníků. Na jednu stranu máte většinu služeb bankovní instituce zdarma, ale na druhou stranu musíte celkem výrazně upustit od svého komfortu, na který jste byli zvyklí u klasické banky. Je to na pováženou. 
  • známá si chtěla půjčit od M-bank peníze, půjčku 20.000 Kč nedostala, protože má u této instituce účet jen 2 měsíce a neměla dosud žádný účet u žádné banky, nemá žádnou platební historii a je tedy  automaticky "nedůvěryhodná". 

8.12.2010

  • Mbance svěřujeme své finance i nadále. Využíváme kreditní kartu, na které celkem dlouhé bezúročné období (54 dní), využili jsme i úvěr u mbanky. Proti např. České spořitelně (u které jsem mimochodem po 10 letech zrušil účet, protože jsem platil nepřiměřeně vysoké poplatky, i když jsem účet ČS používal minimálně) se kreditní karta i úvěr vyplatí
  • U mbanky došlo k několika změnám - mj. byly zpoplatněny některé jejich služby, takže už není zasílání peněz z účtu na účet zdarma (tuším že mezi účty v mbance ano), také je již zpoplatněn výběr z bankomatu (i když platí, že pokud využíváte karty mbanky, máte určitý počet výběrů z bankomatů zdarma) - více viz ceník mbanky zde .
  • I tak zůstává mbanka stále nejlevnější bankovní institucí v ČR a můj krok v podobě zrušení účtu u České spořitelny považuji za dobrým tahem.
  • Za jedinou nevýhodu považuji stále, že když člověk potřebuje vložit peníze na účet, musí to udělat přes někoho kdy má účet v jiné bance (pokud nemá účet ještě u jiné banky) a nebo uložit peníze formou poukázky na poště. S tímto ale bohužel nejde nic dělat, protože v kioscích nebo pobočkách nelze peníze na účet mbank ukládat. Situaci o to více pociťuji nyní, když jsem zrušitl právě účet u České spořitelny. Jsem nucen posílat peníze poštou, ale stále je to výhodnější než používat služby poněkud "nenažrané" České spořitelny.
  • Novinkou také je to, že vzhled stránek internetového bankovnictví mbank se změnil, takže níže uvedené obrázky již jsou spíše ilustrační. Je několik šablon, ze kterých si můžete  v nastavení int. bankovnictví vybrat. Já jsem zvolil šablonu v kombinaci bílé a tmavě červené, protože mě už modrá a žlutá nudily. Je to hezké.

02/2012

Přecházíme k jiné bance

Vstupovali jsme do mbank s tím, že nebudeme platit žádné poplatky. Bohužel se strategie mbank změnila a proto naše účty převádíme do nové banky (fio bank). Pokud i fio bank zavede za dva roky zase poplatky, tak jsme připraveni přestoupit k další bance, která třeba vznikne. Ušetříme tímto postupem kolem 200 Kč za měsíc.

 


Ukázka internetového bankovnictí mbank:

recenze_mbanka_1.jpg recenze_mbanka_2.jpg recenze_mbanka_3.jpg

Obrázky: 1. logování 2. informace o účtě 3. příkaz k úhradě (šablona)

 


Související článek:


Odkazy na mbank.cz:

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny