Dobré odpoledne, dnes je úterý 23.4.2024, svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří.

Tvrdá tvrdozrnná pšenice semolina - těstoviny ze semoliny jsou zdravější

tvrdozrnna_psenice_semolina_glykemicky_index.jpgMožná jste byli jako já a těstoviny jste kupovali především podle ceny. Jak to tak ale bývá, co je levnější, nemusí být nutně kvalitní. Platí to i klasických těstovin, které jsou nutričně chudé a mají především vysoký glykemický index.
___
___
___

Byla jednou jedna kvalitní pšenice. Říkalo se jí tvrdá nebo tvrdozrnná. Ta pšenice obsahovala více lepku než klasická bílá pšenice. Z tvrdozrnné pšenice se mlela semolina. Z té se pak následně dělaly těstoviny, které se nerozvařovaly, byly chutnější a také měly vyšší nutriční hodnotu.

Tak nějak by mohla vypadat pohádka o semolině a z ní vyráběných těstovin. Ona to ale není pohádka a takové těstoviny skutečně na našem trhu jsou. Je mnoho výrobců, které je na trh dodávají, stačí se podívat na internet.


Výhody těstoviny ze semoliny

 

  • mají vyšší nutriční hodnotu (tedy např. více minerálů)
  • a především mají nižší glykemický index - to znamená, že při jejich pozření se mnohem pomaleji zvyšuje hodnota krevního cukru - to vede ke skutečnosti, že se tělo nesnaží tolik hromadit cukry do zásoby (tedy že netloustneme) a cukr se rovnoměrněji spotřebovává z krve.

Nechci dělat reklamu (on mi to stejně nikdo nezaplatí :-) ), ale od té doby, co jsem se tyto skutečnosti dozvěděl se asi budu snažit nakupovat právě tyto přílohové těstoviny. Hlavní prodejce v ČR je firma Panzani.