Náhodné stránky webu
- (01.05.2014) Jak se projevuje trichopoliodystrofie, kinky-hair syndrom, Menkesova choroba - příznaky, projevy, symptomy
- (16.05.2008) Co je to panická ataka - příznaky, léčba
- (01.04.2009) Poradna zdarma - pracovní právo, pracovněprávní vztahy
- (09.08.2010) Kočičí vrnění, předení - informace jak vzniká a jaký je jeho důvod
- (17.08.2016) Jak se projevuje otrava chloroformem, účinky chloroformu - příznaky, projevy, symptomy, léčba, příčina
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Rozdíl mezi rýží parboiled, basmati, natural, jasmínovou a patna, druhy rýže |
![]() |
Úterý, 01. prosinec 2009 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 138634x |
![]()
___ ___ Rýže bíláJe charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny obaly. V obchodě seženete rýži dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou.
Rýže parboiledTato loupaná rýže je upravena speciální technologií. Prvním technologickým krokem k dosažení tohoto druhu rýže je to, že se vakuuje. Poté následuje namočení do horké vody a pak opracování horkou vodou pod tlakem. Tím je dosaženo toho, že zrna na povrchu ztvrdnou a dojde ke zpevnění obilky. Rýže se díky tomu po uvaření nelepí.
Rýže jasmínováUcítíte ji na dálku. Má totiž jemnou květinnou vůni. Může vám připomínat rýži basmati, ale na rozdíl od ní se po uvaření lepí. Proto ji spíš použijte do nákypů nebo k různým druhům masa.
Rýže patnaPoznáte ji podle štíhlých dlouhých zrnek. Technologicky bývá upravována jako rýže parboiled. Po uvaření je sypká a suchá.
Rýže basmatiUrčitě jste se s ní setkaly. Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Často ji někteří rovnou označují za královnu rýží. Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky. Basmati je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Bílou barvu získává odstraněním vnější slupky a leštěním. Je snadno a rychle stravitelná a přirozeně bezlepková.
Rýže naturalZe svého jídelníčku byste ji rozhodně neměly vynechat. Obsahuje mnoho důležitých látek, především vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy, také vitamin B. Je velmi bohatá na kalium, které reguluje v těle obsah vody. Tuhle rýži můžete udělat jako rizoto, zahustit s ní polévku a nebo ji připravit nasladko například s ovocem, zkrátka uvařit tzv. rýžový nákyp.
Rýže ArborioKulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je to tím, že velmi hojně vstřebává vodu. Z této rýže připravují Italové svá pověstná rizota. Tato rýže se pěstuje především v Itálii. Na její uvaření budete potřebovat 18 minut a rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná - al dente.
Rýže divoká - planáPlaná rýže, to jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se do salátů ve směsi s basmati.
Bhútánská rudá rýžeStarověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří na území Bhútánu. Rýžová pole jsou zde zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu bohatou na stopové prvky. Tato rýže má příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu.
Rýže CarnaroliŘekneme-li slovo rizoto, většinu z nás napadne rýže Arborio. Existuje však druh rýže, který podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je tedy vhodný pro přípravu al-dente rizot. Ano, právě rýže Carnaroli může Arboriu směle konkurovat. Tato krátkozrnná rýže se pěstuje také v Itálii, je bílá, baculatá a při vaření ještě více zbuclatí. |