Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava Jak vybrat kvalitní kečup - návod, rady, tipy

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Jak vybrat kvalitní kečup - návod, rady, tipy Email
Úterý, 01. listopad 2011 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4787x
jak-vybrat-kvalitni-kecup-navod-rady-tipyJak se z několika testů v poslední době ukazuje, ne všechny kečupy, které jsou na českém trhu a jsou kvalitní. Jak se např. zjistilo, společnost Hamé do svého kečupu Otma dala jen 12% rajčat (ostatní byl škrob a barvivo z papriky). Jak se ale ve spleti kečupů vyznat? Jak vybrat kvalitní kečup? Poradí vám následující desatero.
___
___


Je lepší kečup ve skle nebo plastu?

Z plastového obalu se kečup lépe dávkuje na talíř, ale tradiční sklo má také svoje přednosti. Sklo je signál, že kečup nebude konzervovaný chemicky, umožňuje totiž sterilaci teplem přímo v láhvi. Skrz čiré sklo navíc poznáme, jak sytou má kečup barvu, která je sama o sobě příznakem kvality, neboť signalizuje přítomnost vyzrálých rajčat, zatímco pod červeně zbarvený neprůhledný plast nevidíme. Je ale pravda, že některé plasty průhledné jsou a ty moderní snesou i vyšší teploty pasterace, takže kečupy neobsahují konzervanty.

Jsou konzervanty nutné?

Kečup v plastovém obalu se ve většině případů neobejde bez chemické konzervace. Smějí se používat jen schválené, jejichž seznam podléhá pravidelné revizi. Konkrétní konzervant je uveden na etiketě.
Chemicky konzervovaný kečup vydrží v otevřené láhvi déle než sterilovaný (pasterovaný). Skleněný obal naopak umožňuje tzv. horké plnění, tedy bez chemické konzervace.

Je lepší kečup z protlaku nebo koncentrátu?

Jaký je rozdíl mezi protlakem a rajčatovým koncentrátem? Žádný. Předpisy stanovují, že základem kečupu je protlak, tedy koncentrovaná
rajčatová surovina. Jiný protlak než koncentrovaný neexistuje. Označení "koncentrovaný rajčatový protlak"  je stejně úsměvné jako skleněná sklenice ze skla.

Je lepší cukr nebo glukózofruktózový sirup?

Kalorická hodnota obou přírodních sladidel je obdobně vysoká (je to tedy jedno). Pro výrobce je praktičtější sirup, protože se na rozdíl od cukru nemusí rozpouštět.

Je lepší kamenná sůl nebo mořská?

Předpisy povolují použít k výrobě kečupu maximálně 3,5 % soli, v přepočtu 3,5 g na 100 g výrobku.
Mořský původ má i kamenná sůl, protože se její ložiska nacházejí v místech někdejších prehistorických moří a kamenná sůl se běžně obohacuje jódem.

Kvalita kečupu a použitý ocet

Nejčastěji se do kečupů dává ocet kvasný lihový; surovinou je líh. Existuje také dražší vinný nebo třeba rýžový ocet, ale ty se v českém potravinářství příliš nepoužívají. Konzerváři mají podezření, že se k nám dováží syntetická octová kyselina a tou se nahrazuje ocet. Povoleno to je, ale nesmí se psát ocet.

Jak dešifrovat slovo koření na etiketách kečupů?

Výrobci nemusejí rozkrývat svoji recepturu. Umožňuje to předpis, podle něhož není nutné uvádět přesné složení u suroviny do 2 % obsahu ve výrobku.
V tomto případě stačí jen slovo koření.

Kečup bez umělých barviv

Ty se do kečupů dávat nesmějí. Tímto údajem se tedy výrobce chlubí předností, která je samozřejmá.  (Podobně můžete narazit na jeden druh mléka, kde je také uvedeno, že neobsahuje umělá barviva a konzervanty, což je nesmysl, protože se do obyčejného mléka dávat nesmí.)

Jak je to s lykopenem

Přítomnost Iykopenu v rajčatech je zcela samozřejmá. Je to přírodní barvivo, které dává plodům červenou barvu. Jestliže to výrobce vydává za mimořádnou vlastnost svého kečupu, může to být považováno za uvádění spotřebitele v omyl. Tím je totiž vyvolávání dojmu, že "potravina má zvláštní vlastnosti, přestože tyto vlastnosti vykazují všechny srovnatelné potraviny", jak vyplývá z vyhlášky o označování potravin.
Lykopen je jedním z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, může snižovat riziko rakoviny nebo nemocí srdce. Tepelnou úpravou se stává pro organismus přístupnější, než je tomu v syrových rajčatech.

Vyrobeno z rajčat uzrálých na slunci - co to znamená?

Spojení rajčat a slunce je slogan, jímž chce výrobce ve spotřebitelích evokovat pocit zdraví. Na kečup se vybírají vyzrálá rajčata s co nejnižším obsahem vody, neboť v nich je více sušiny. Někteří domácí výrobci nakupují rajčata ve Španělsku, odtud však vozí už hotový protlak.
 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny