Náhodné stránky webu
- (23.12.2015) Pozitivní myšlení je základ - animované video
- (18.12.2013) Recepty - řezy, saláty, buchty, závitky, sirupy, lívance, omáčky, cukroví
- (12.11.2013) Jak utišit plačící miminko, kojence - tipy, rady, návod
- (19.11.2009) Zvýšená cena dobírky prodejcem bez upozornění zákazníka (adresáta) - co dělat
- (30.12.2017) Horoskop na celý rok 2018 - RYBY (láska, práce, peníze, zdraví, rodina)
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Fazole a zdraví - jaké vitamíny a minerály obsahují a jejich účinky na lidské zdraví |
![]() |
Čtvrtek, 29. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4120x |
___ ___ Podle čínské tradice luštěniny - a zvlášť fazole - prospívají ledvinám, ostatně jsou jim tvarově podobné. Obsahují aglutini které mají silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky. Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku a vápníku, dále pak měď. Jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek. Pomáhají také snižovat krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodíku a naopak velké množství draslíku. Niacin (vitamin B3) a kyselina pantothenová (vitamin B5) jsou dva velmi důležité faktory pro zdravou pokožku. Niacin se také účastní nařízení hladiny krevního cukru. Díky svému složení fazole čistí střeva a posilují tak jejich fungování, pomáhají proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při snižování hladiny „zlého" cholesterolu (LDL cholesterol) a krevního tlaku. Fazole jsou také vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů. Konzumace vařených fazolí se osvědčuje při hubnutí. Obsahují hodně rozpustné vlákniny, úžasné potravy pro střevní mikroflóru - 1 šálek vařených fazolí jí obsahuje až 19 gramů (více než polovinu DDD pro dospělého člověka - 25g). Zato tuku, složeného jen z nenasycených mastných kyselin, mají jen minimum. Zralé syrové fazole (i lusky) jsou mírně jedovaté. Vařením se však jejich toxické látky zcela rozloží. Sušené fazole před kuchyňskou úpravou namočte nejméně na 12 hodin do studené vody. Potom je slijte a odkryté vařte mírným varem doměkka, třeba se snítkou saturejky, majoránkou nebo mořskou řasou (wakame či kombu). Sníží se tak množství oligosacharidů, které bývají důvodem nepříjemné plynatosti. Jde totiž o sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až v tlustém střevě. Na jaře je dobré nechat naklíčit fazole mungo či a dzuki a jejich klíčky přidat do zeleninových salátů. |
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------